medjimurjepress@gmail.com

Priopćenje Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije

Svjetski dan bolesnika

Svake godine 11.veljače obilježava se Svjetski dan bolesnika. Utemeljio ga je 13. svibnja 1992. godine Papa Ivan Pavao II., koji je i sam bolovao od Parkinsonove bolesti, a niz godina nosio se s posljedicama atentata izvršenog na njega u svibnju 1981. godine. Cilj je Svjetskoga dana bolesnika poticanje svih nas da promislimo o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele, da činimo dobro i pomognemo oboljelima i njihovim bližnjima. Osim stručne pomoći koju pružaju zdravstveni djelatnici važna je i humana gesta te emocionalna i socijalna podrška oboljelima uz poštivanje njihovih prava. Obilježavanjem ovog dana izražava se i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji su uključeni u skrb za oboljele.

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurja ne čine samo zdravstveni djelatnici. Dvadesetak članica i članova nesebično, volonterski i s entuzijazmom kontinuirano već godinama rade na edukaciji stanovništva o prevenciji i ranom otkrivanju bolesti te očuvanju zdravlja. Zdravlje je najvrednije što čovjek ima. No kada je zdravlje narušeno, važna je podrška stručnjaka, ali i obitelji, prijatelja, susjeda, okoline i cijelog društva, kako bi se oboljela osoba što lakše nosila s bolešću i što prije ozdravila. U duhu socijaldemokracije, altruizma i humanizma i s ciljem i saznanjem da je zdravlje najveće bogatstvo, u vjeri da je prevencija najbitnija, Savjet je do sada organizirao brojne javnozdravstvene akcije, predavanja i tribine za naše sugrađane i sumještane. Sprječavanje, rano otkrivanje te pravodobno i ispravno liječenje smanjuju rizik od komplikacija šećerne bolesti, debljine, povišenog krvnog tlaka, raka, srčanožilnih i drugih bolesti. Redovitom kontrolom i odgovornim ponašanjem prema sebi i svojem zdravlju pridonosimo kvaliteti života pojedinca, njegove obitelji te društva u cjelini.

Pozivamo sve naše sugrađane da se redovito odazivaju na javnozdravstvene akcije, edukacije, sistematske preglede, liječničke kontrole te Nacionalne programe za rano otkrivanje raka. Pravilnom prevencijom, kretanjem, održavanjem prihvatljive tjelesne mase i redovitim uzimanjem preporučene terapije smanjujemo komplikacije bolesti i smrtnost, a povećavamo kvalitetu života.

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*