Međimurje Press
Političke stranke

Priuštivo stanovanje temelj je za izgradnju pravednijeg društva u kojem svaki pojedinac ima priliku na dostojanstven život

Mjere za priuštivo stanovanje i razvoj inkluzivnih stambenih politika ključni su elementi u borbi protiv socijalne i ekonomske nejednakosti. Zbog toga, u povodu današnjeg Međunarodnog dana socijalne pravde, stranka Republika predstavila je svoje mjere za rješavanje problema stambene politike i priuštivog stanovanja koji danas predstavlja jedan od najvećih izazova za naše društvo.

„Svjesni smo da trenutna situacija na tržištu nekretnina, koja je obilježena previsokim cijenama kvadrata te stalnim rastom cijena najma, čini stanovanje nedostupnim za veliki broj sugrađana s prosječnim prihodima. Ovaj problem posebno pogađa studente i mlade obitelji, kao i osobe koje se suočavaju s nedostatkom dostupnog stambenog prostora zbog pretvaranja dugoročnih najmova u smještaje namijenjene kratkoročnom najmu turistima, što je sve češća praksa u gradovima poput Zagreba i na obalnim područjima. Pred nama je zadatak da osiguramo da svaki građanin ima pristup kvalitetnom i priuštivom stambenom prostoru“, istaknuo je predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić.

Stranka Republika planira uložiti značajna sredstva u izgradnju novih te rekonstrukciju postojećih, trenutno neiskorištenih, javnih stanova i kuća za dugoročni najam. Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40 godina starosti, osiguravajući da najamnine budu znatno niže od trenutnih tržišnih cijena, koristeći sinergije koje postoje između države i jedinica lokalne uprave.

„Posebna pažnja posvetit će se osobama koje su u visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, uključujući žene žrtve obiteljskog nasilja i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kojima će se odmah po punoljetnosti omogućiti pravo na najam državnih stanova. Kroz ovu inicijativu, Stranka Republika teži maksimalno prevenirati pojavu getoizacije i poticati integraciju stanovnika. Važan segment naše politike odnosi se i na olakšavanje procesa kupnje novog stana ili izgradnje obiteljske kuće, oslobađanjem PDV-a do određene stambene neto površine po članu kućanstva, čime se dodatno potiče pristupačnost stanovanja“, objasnila je članica Predsjedništva Republike Valentina Pavlović Vinogradac.

Dodatno, kroz ugovore o dosmrtnom uzdržavanju za starije osobe bez nasljednika, Republika će osigurati njihov smještaj i osnovne životne potrebe, ali i obogatiti državni stambeni fond namijenjen mladim obiteljima i ranjivim skupinama. Stranka planira i izgradnju studentskih domova koji će omogućiti redovitim studentima smještaj po povoljnijim cijenama, stavljajući težište na dostupnost i kvalitetu studentskog stanovanja.

„Preuzimanjem aktivne uloge u izvršnoj vlasti, Stranka Republika posvetit će se strukturiranom rješavanju problema nedostatka stambenog prostora i beskućništva, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Osim toga, ulaganje u energetsku obnovu obiteljskih kuća i zgrada predstavlja još jedan korak ka prevenciji energetskog siromaštva. Stranka Republika se obvezuje na brzo i efikasno rješavanje svih sporova između jedinica lokalne samouprave i države oko stanova, kao i na dovršetak registra državne imovine, osiguravajući transparentnost i pravednost u upravljanju stambenim fondom“, naglasila je Pavlović Vinogradac, inače doktorandica socijalnog rada i socijalne politike te autorica više izvornih radova u području socijalne politike.

U povodu Međunarodnog dana socijalne pravde, Stranka Republika poručuje da čvrsto stoji uz svoje građane te se obvezuje na stvaranje pravednijeg i inkluzivnijeg društva, u kojem će pravo na dom biti dostupno svima.

press@republika.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja