Međimurje Press
Političke stranke

Samo neovisni i dobro plaćeni suci mogu jamčiti efikasnost pravosuđa i odsustvo korupcije

Stranka Republika podržava Hrvatsku udrugu sudaca u borbi za bolja materijalna prava i u svom programu zalaže se za neovisno i učinkovito sudstvo, poseban zakon kojim će se urediti plaće sudaca i pravosudnih službenika i omogućiti im primanja u skladu s troškovima životnog standarda

Zagreb, 17. siječnja 2024. – Neovisno i učinkovito sudstvo koje jamči osobne i poduzetničke slobode te suzbijanje korupcije jedna je od glavnih mjera stranke Republika. Upravo iz tog razloga podržavamo Hrvatsku udrugu sudaca u njihovoj borbi za bolja materijalna prava. Samo neovisni i dobro plaćeni suci mogu jamčiti efikasnost pravosuđa i odsustvo korupcije.

Izvršna, zakonodavna i sudbena – tri su stupa na kojima počiva vlast u Republici Hrvatskoj. Trenutna je situacija da je izvršna vlast umrljana koruptivnim radnjama, zakonodavna odgovara izvršnoj, a sudbena je spala na najniže grane.

Novi poseban zakon koji će osigurati da sudačke plaće ne ovise o volji izvršne vlasti zahtjev je Hrvatske udruge sudaca, ali i jedna od mjera stranke Republika za cjelovitu promjenu u pravosuđu i borbi protiv korupcije. Reforma sustava plaća koja bi, uz povećanje materijalnih prava, podrazumijevala i indeksaciju sudačkih plaća Hrvatskoj je lani sugerirala i Europska komisija, no resorni ministar Ivan Malenica svjesno se na to oglušio.

Umjesto toga fokus vladajućih bio je usmjeren na novi Zakon o plaćama državnih i javnih službenika i koeficijentima za izračun plaća, koji je kao i višemjesečno najavljivana porezna reforma, samo unio novi kaos u sustav javnih plaća pa je pitanje tko će se još od javnih službi pridružiti sucima u borbi za bolja materijalna prava.

Uz suce stranka Republika podržava i najniže plaćene zaposlenike u pravosuđu – sudske službenice i službenike. Tijekom višemjesečnog štrajka vidjeli smo koliki je njihov doprinos u održavanju stabilnosti pravosudnog sustava, a opet Vlada ih je izigrala lažnim obećanjima da će im se novim Zakonom omogućiti povećanje koeficijenata.

Jedno od rješenja koje nudi stranka Republika je da se plaće sudaca i pravosudnih službenika i namještenika usklade s troškovima životnog standarda i radnim učinkom. Tek tada će se moći uspostaviti pravedan i učinkovit pravosudni sustav.

Foto: Dražen Jurmanović

Stranka Republika

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja