Međimurje Press
Političke stranke

Stranka Republika apelira: sustav je (opet) zakazao! Prevencija i međuresorna suradnja su ključ

Stranka Republika izražava duboku zabrinutost i ogorčenje zbog nedavnog tragičnog događaja u Splitu. Ovisnost i nasilje sve su prisutniji, a takvo stanje ne smije postati svakodnevica u našem društvu. Ovakvi događaji jasno ukazuju na neučinkovitost trenutnog sustava i potrebu za hitnim reformama kako bismo osigurali sigurnije okruženje za sve građane, posebno za našu mladež.

“Potrebno je hitno djelovanje i sustavne promjene kako bismo zaštitili naše građane. Najbolji način na koji se možemo trajno riješiti neprihvatljivog ponašanja i ovisnosti je što ranija prevencija, koja treba početi i sustavno se provoditi već u obrazovnom sustavu. Osim prevencije, potrebna nam je i snažna međuresorna suradnja svih sustava u svrhu prevencije i suzbijanja neprihvatljivog ponašanja“, istaknula je članica Predsjedništva Republike Valentina Pavlović Vinogradac.

Stranka Republika predlaže konkretna rješenja za prevenciju i suzbijanje neprihvatljivog ponašanja od najranije dobi.

„Potrebno je početi zapošljavati socijalne radnike u osnovnim i srednjim školama kako bi se bavili problemima u ponašanju i obiteljskim problemima djece i mladih. Zapošljavanje dodatnih stručnih suradnika  psihologa i socijalnih pedagoga u školama izrazito je važno za jačanje mentalnog zdravlja učenika. Potrebno je također decentralizirati sustav socijalne skrbi i u okviru centara otvoriti besplatna savjetovališta za probleme ovisnosti“, naglašava Pavlović Vinogradac.

Promicanje restorativne pravde ključno je za uključivanje svih dionika – žrtava, počinitelja i šire zajednice – u rješavanje problema i popravljanje štete. Ova praksa ne samo da doprinosi boljem funkcioniranju zajednice, već i sprječava daljnje incidente.

„Umjesto isključivo kažnjavanja, naglasak treba staviti na primjenu alternativnih mjera za mlade počinitelje, poput edukacije, rehabilitacije i resocijalizacije. Time se izbjegava stigmatizacija i pruža prilika mladima da se vrate na pravi put“, objašnjava Maja Bosnić Tabain, članica Predsjedništva Republike.

Unapređenje zakonodavstva uvođenjem strožih kazni za ozbiljne kriminalne aktivnosti i osiguranje pravilnijeg i bržeg procesuiranja slučajeva, još je jedna od mjera stranke Republika za poboljšanje sigurnosti u Hrvatskoj.

„Povećanje financijskih sredstava za pravosudne institucije dodatno će osigurati učinkovitiju provedbu zakona i sprječavanje daljnjeg kriminalnog ponašanja“, poručuje Bosnić Tabain.

U konačnici, naglašava se važnost međuresorne suradnje u svrhu prevencije svih neprihvatljivih oblika ponašanja.

„Sustav se mora urediti da svi resori djeluju sinergijski – od policije, socijalne skrbi, zdravstva, školstva, sudstva… Trenutno nam kronično nedostaje međuresorne suradnje, a ona je ključ. Sustavi međusobno moraju biti partneri u rješavanju svih društvenih problema. U rješavanju društvenih problema važan dionik je i zajednica, te samo zajedno možemo graditi društvo bez nasilja u kojem se osjećamo sigurno i dobro. Kada se zločin dogodi – prekasno je!“, zaključuje Pavlović Vinogradac.

Stranka Republika

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja