Međimurje Press
Političke stranke

ŽELJKO PAVLIC: Ubrzati obnovu pruga u Međimurju!

Željko Pavlic, vijećnik MDS-a u Skupštini Međimurske županije, na aktualnom satu 11. sjednice Skupštine Međimurske županije postavio je pitanje HŽ Infrastrukturi koji su radovi do danas izvedeni na obnovi mreže pruga i pružne infrastrukture u Međimurskoj županiji, odnosno koji su radovi predviđeni u narednim godinama?

Pavlic je i predlagatelj Zaključka Skupštine Međimurske županije, na 19. sjednici Skupštine krajem 2020. godine, kojim se poziva HŽ Infrastruktura da osigura dostatna sredstva za obnovu i redovito održavanje mreže pruga i pružne infrastrukture na području Međimurske županije.

U odgovoru na ovo pitanje HŽ Infrastruktura nabrajaju se ovo projekti:

Završeni: Osiguranje ŽCP Goričan – vrijednost 200.000 eura, financiranje iz kredita Svjetske banke.

Započeti:

Obnova dionica Donji Kraljevec-Kotoriba (11.6 km), Kotoriba-DG (3.8 km) i DG-Čakovec (8,4 km) na pruzi M501 DG-Čakovec-Kotoriba-DG. Početkom rujna 2020. godine započeli su radovi na obnovi dionice pruge Čakovec – Mala Subotica (8.9 km), a nastavljeni 2021. godine na dionici pruge Mala Subotica-Donji Kraljevec (8.17 km). Radovi na dionici Čakovec-Donji Kraljevec su okončani sredinom mjeseca studenog 2022. godine i stekli su se uvjeti da se poveća brzina vožnje do 100 km/sat.

Za nastavak radova na pojačanom održavanju dionica Donji Kraljevec-Kotoriba, Kotoriba-DG i DG-Čakovec. Zaključen je ugovor s poduzećem pružne građevine d.o.o.. Vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 6.93 milijuna eura.

Na cijeloj dionici pruge Donji Kraljevec-Kotoriba radovi su okončani na strojnom rešetanju. Nastavak radova na zamjeni kolosiječne rešetke, strojnom reguliranju kolosijeka i strojnom uređenju zastorne prizme se očekuje početkom travnja 2023. godine. Radovi na donjem pružnom ustroju se izvode sukcesivno.

Projekt osiguranja i modernizacije 94 željezničko-cestovna i jednog pješačkog prijelaza. U Međimurskoj županiji će se obnoviti 5 ŽCP: Mala Subotica 2, Mala Subotica 3, Vratišinec, Brodec i Brezje, vrijednost je 1.3 milijuna eura.

Planirani:

Obnova dionice Čakovec-Varaždin (11.8 km).

Obnova nestabilnog nasipa „Tresetište”, pruga Čakovec-Kotoriba-DG, u iznosu 398.000 eura.

Osiguranje kolodvora Čakovec – vrijednost projekta 2.7 milijuna eura.

Rekonstrukcija i izgradnja energetike i vanjske rasvjete na kolodvoru Mala Subotica i rekonstrukcija vanjske rasvjete stajališta Čakovec Buzovec, vrijednost 68 tisuća eura.

Vijećnik Pavlic izrazio je zadovoljstvo što se krenulo u obnovu godinama neodržavanih i zapuštenih međimurskih pruga, koje su tako postale i opasnost za svoje putnike i nepouzdano sredstvo prijevoza. Samo obnovom pruga, i to svih dionica u Međimurju, vratit će se putnici u vlakove, koji očekuju sigurnost i brzinu. No, ističe Pavlic, obnova, a radi se zapravo o najosnovnijim radovima, traje predugo. Već traje četvrta godina obnove, a nismo još ni na polovici predviđenih radova, zbog toga treba cijelo vrijeme raditi pritisak na HŽ Infrastrukturu da ubrza radove, zaključio je.

(žp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja