Međimurje Press
Politika i društvo

Svečano polaganje kamena spoticanja u spomen na Svetozara Milinova

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Srpsko narodno vijeće i udruga  Veterani Domovinskog rata i antifašisti VeDRA Split, pozivaju Vas na svečano polaganje kamena spoticanja u spomen na Svetozara Milinova, poznatog zagrebačkog poduzetnika i žrtve bezobzirnog ustaškog zločina.

Svetozar Milinov rođen je 1869. godine. Do 1940. godine bio je vlasnik hotela na uglu Jelačić placa i Gajeve ulice – koji je nosio njegovo prezime, kada ga je od njega otkupila Dubrovačka plovidba i preimenovala ga u hotel Dubrovnik koji je i danas jedan od simbola grada Zagreba.

Dana, 5. srpnja 1941. godine tada 71-godišnji Svetozar sa 67-godišnjom suprugom Milicom i četvoricom sinova, Đorđem, Kostom, Nikolom i Vojislavom, uhićen je i deportiran, postavši tako jedna od prvih žrtava ustaškog kompleksa likvidacijskih logora Gospić-Jadovno-Pag. Točni datumi smrti Svetozara Milinova i članova njegove obitelji su nepoznati, no pretpostavlja se da su likvidirani u kolovozu 1941. godine.

Kamen spoticanja svečano će se postaviti u srijedu, 25. listopada u 12 sati ispred hotela Dubrovnik.

Postavljanju kamena spoticanja prisustvovat će potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća predsjednik
VSNM Grada Zagreba i saborski zastupnik Boris Milošević, veleposlanik Savezne Republike Njemačke,
Christian Hellbach, veleposlanik Republike Austrije, Josef Markus Wuketich i ravnateljica Centra za
promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Nataša Popović.

Postavljanjem kamena spoticanja grad Zagreb se pridružio brojnim svjetskim i europskim gradovima čiji su kameni spoticanja postali djelom najvećeg decentraliziranog spomenika na svijetu. Postavljanje kamena spoticanja komemorativni je čin koji humanizira žrtvu povezujući je s njenom prošlošću, sudbinom, ali i s njenim domom u sadašnjem vremenu i prostoru. Posebno su vrijedni jer mlade generacije uče o potrebi borbe protiv mržnje, ravnodušnosti i genocida.

U civilizacijskoj obavezi, Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust doprinosi čuvanju uspomene na žrtve.

Postavljanje kamena spoticanja izvodi se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Srpskog narodnog vijeća, veleposlanstava Savezne Republike Njemačke i  Republike Francuske  i Austrijskog kulturnog foruma (Veleposlanstvo Republike Austrije).

Ana Petričić Gojanović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja