Međimurje Press
Gastronomija

Kako funkcionira proteinska dijeta?

Proteinska dijeta je način prehrane koja se temelji na povećanoj potrošnji proteina u odnosu na ugljikohidrate i masti. Cilj ove dijete je ubrzati metabolizam i potaknuti sagorijevanje masti, što dovodi do gubitka težine.

Proteini su važni za izgradnju i održavanje mišićne mase te su obično bogati izvor aminokiselina. Oni se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući meso, ribu, jaja, mliječne proizvode i mahunarke, piše Mamin kutak.

U proteinskoj dijeti, preporučuje se da oko 30% dnevne prehrane čine proteini. To znači da bi osoba koja konzumira 2000 kalorija dnevno trebala unijeti oko 600 kalorija u obliku proteina. Uz to, važno je da se pridržavate određenih pravila i jedite redovito, kako biste osigurali da tijelo dobiva dovoljno proteina i drugih važnih nutritijenata.

Dok su neke studije pokazale da proteinska dijeta može biti učinkovita u gubitku težine, važno je napomenuti da prehrana bogata proteinima može imati negativne posljedice na zdravlje ako se ne pridržavate pravila i ne unosite dovoljno različitih vrsta proteina.

Konzumiranje prevelike količine proteina može dovesti do povećanog rizika od bubrežnih bolesti, a nedovoljno raznolik unos proteina može dovesti do nedostatka nekih aminokiselina, prenosi Mamin kutak.

Zbog toga je važno da se pri odabiru proteinske dijete posavjetujete s nutricionistom i da redovito pratite svoje zdravlje kako biste bili sigurni da vaša prehrana ostaje zdrava i uravnotežena.

Mamin kutak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja