Međimurje Press
IT

Huawei donosi bezvremenski Mother of Pearl dizajn na svoj najnoviji flagship

Dok se danas pametni telefoni usmjeravaju prema čvrstim, mono bojama i minimalističkom izgledu, rijetko je vidjeti tehnološke brendove koji se odvajaju od trendova konzervativnog dizajna i eksperimentiraju s naglašenim i pomalo „over the top“ dizajnom. Možda je to jedan od razloga zašto je nedavno lansiranje HUAWEI P60 Pro u Rococo Pearl boji privuklo pažnju mnogih korisnika i medija. Kao prvi takav uređaj u industriji pametnih telefona koji nosi uzorak Pearl Texture, činio se kao riskantan potez branda koji je na kraju pohvaljen zbog svoje promišljene, elegantne izvedbe.

Kako bismo dublje zavirili u Rococo Pearl koncept, idemo iza kulisa kreativnog procesa i upoznajemo inspiraciju i dizajnersku priču uključenu u njegovo stvaranje.

Iza dizajna proizvoda zapravo stoji kontroverzno, ali značajno umjetničko razdoblje 1700-ih. Filozofija ovog umjetničkog stila može se pratiti sve do podrijetla njegovog imena. Rokoko dolazi od riječi “Rocaille”, što je označavalo dekorativni barokni stil te se i stilski nastavljalo na tu epohu. Rocaille stil koristio je minijaturne predmete kao što su vrtni šljunak, kamenje i školjke, tvoreći njihovom uporabom nepravilnu i naglašenu vizualnu igru koja je eternizirala svijet umjetnosti. Rokoko se postupno razvio i postao dovoljno zastupljen u likovnoj umjetnosti te su njegova asimetrija i pomalo pretjerano raskošan stil postali potpis te povijesne epohe.

Sve je počelo od dizajnerskog tima koji se povezao s majstorima talijanskog proizvođača ovog dizajna, koji su im pokazali kako dobro replicirati biserni efekt. Talijanski proizvođač koristi ručne metode za postizanje višeslojne strukture slične sedefu, te kroz efekt disperzije bezbrojnih fino slojevitih struktura, donosi sedef kroz bogate i tople efekte promjenjivih svjetla i sjena. Ovaj efekt zahtijeva bogatu unutarnju strukturu i određenu debljinu materijala da bi se reflektirao.

Isprva je bilo nepoznato može li se ovaj materijal koristiti u sofisticiranim elektroničkim proizvodima poput mobilnih telefona. Budući da je prostor za dizajn ostavljen za teksturu na mobilnim telefonima iznimno tanak (manje od 0,1 mm, samo 1/5 ili čak 1/10 debljine najtanjeg dijela tradicionalnih rukotvorina), Huawei tim se bacio u potragu za rješenjem kako postići isti efekt na ultra-tankoj površini pametnog telefona uz očuvanje prirodne biserne teksture.

Nakon mnogih rundi eksperimentiranja, tim dizajnera uspio je pronaći prirodni mineralni biserni prah i kombinirati ga s ekološki prihvatljivim acetatnim materijalom ekstrahiranim iz prirodnih biljaka. To je omogućilo rekreaciju bljeskajućih slojeva u nijansi nazvanoj Mother of Pearl Texture. Kroz složene ručno izrađene mozaike, uzorke spajanja blokova i glatko promjenjiv sjaj, rezultat je bila prirodna tekstura sedefa s jedinstvenim uzorkom na svakom pojedinom proizvedenom modelu.

Kroz ovo dugotrajno istraživanje i razvojno putovanje Huawei je konačno patentirao vlastiti CMF Pearl Texture Design proces.

Ivana Pluščec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja