Međimurje Press
IT

Mladi informatički stručnjaci uspješno završili projekt From Zero to STEM Hero

U petak je u Metalskoj jezgri Čakovec održana završna konferencija projekta nazvanog From Zero to STEM Hero, vrijedog 386.542 eura, koji je s partnerima uspješno proveo Međimurski informatički klub.

Ostavština ove aktivnosti, u potpunosti financirane sredstvima Europske unije, je širenje interesa i znanja i STEM područja u civilnom sektoru, osobito među djecom predškolske i školske dobi. Popularizacija STEM-a (područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) kod djece i mladih znači njihovu dobru pripremu za izazove budućnosti. Međimurskom informatičkom klubu projektni partneri bili su udruga Mladi informatički stručnjaci, III. osnovna škola Čakovec, čakovečki dječji vrtići „Cipelica“ i „Cvrčak“, čakovečka Razvojna agencija Čakovca ČAKRA, te Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.

Završnoj konferenciji projekta nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ravnateljica Razvojne agencije Grada Čakovca Damira Vresk, te ravnateljice Dječjeg vrtića Cvrčak i Dječjeg vrtića Cipelica Lidija Varošanec i Gordana Šoltić Siladi koje su kazale kako je ovaj projekt njihovim polaznicima omogućio da se kroz razne radionice bave znanošću. „Iznimno nam je drago što smo imali prilike biti dio jednog ovakvog projekta – projeka koji je djecu poticao na kreativno razmišljanje i trenirao njihove vještine“- kazale su.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini izrazila je zadovoljstvo uspješnom provedenom projektu, pritom naglasivši da je jedan od najvažnijih ciljeva projekta ispunjen – a to je mališanima približiti znanost i stvoriti uvjete stvaranje navika i vještina koje će im biti nužne i potrebe u njihovom daljnjem razvoju.

„Ovaj projekt u koji je bilo uključeno niz obrazovnih institucija i udruga, potvrda je važnosti ulaganja u obrazovanja i stvaranja temelja mladim generacijama koje dolaze. Ovakvi projekti su važni, jer se od vrtićke dobi djecu motivira na istraživanje i učenje, a to je temelj za sve ostalo“, rekao je župan Matija Posavec te dodao kako će Međimurska županija i dalje podržavati i poticati sve dobre projekte koji imaju za cilj stvaranje dodatne vrijednosti u smislu motivacije i razvijati novih mogućnosti za djecu, pritom dodavši kako skraćenica STEAM – u našem slučaju znači – Stvaramo Temelje Energičnijeg Međimurja.

Viktor Lazar, predsjednik Međimurskog informatičkog kluba te Dejan Drabić, predsjednik udruge Međimurski informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti u informatici Međimurske županije, naglasili su da je projektom dosegnut cilj – nove generacije s novim znanjima i probuđenim interesom za ova područja te temelji za daljnji razvoj STEM-a.

(mž)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja