Međimurje Press
Korisni savjeti

Stres na poslu i zdravlje srca: Postavite granice i zaštitite zdravlje!

Kada stres izazvan poslom postane kroničan, riskirate nastanak opasnih posljedica po fizičko i emocionalno zdravlje. U nastavku saznajte kako stres utječe na vas i vaše srce te kako ublažiti posljedice kroničnog stresa.

Što je stres i koje su njegove posljedice

Stres je prirodna reakcija tijela na promjene u okolini koje utječu na emocionalno, fizičko i mentalno stanje osobe. Radi se o odgovoru organizma na bilo kakvu vrstu pritiska, neizvjesnosti, opasnosti, izazova ili situacija koje zahtijevaju prilagodbu.

U umjerenim količinama stres je koristan jer nam pomaže spremno reagirati na izazove – primjerice u dovršavanju važnog roka ili na razgovoru za posao. Stres i njegov utjecaj na tijelo također mogu spasiti život u slučaju opasnosti.

Međutim, kroničan stres izazvan problemima na poslu, financijskim poteškoćama ili obiteljskim neslaganjima ima značajne psihofizičke posljedice koje variraju od nelagodnih do potencijalno kobnih.

Razdražljivost, tjeskoba, depresija, poteškoće s koncentracijom, pretjerano razmišljanje i nesanica česti su emocionalni i psihički simptomi izloženosti stresu. 

Stres također značajno utječe na fizičko zdravlje – uzrokuje glavobolje, želučane tegobe, napete i bolne mišiće, letargiju, crijevne poremećaje, ali i ozbiljne probleme sa srcem.

Kako stres utječe na zdravlje srca

Stres je štetan za zdravlje srca zbog adrenalina, kortizola i norepinefrina koje tijelo proizvodi kada je pod stresom. Oni povisuju krvni tlak, sužavaju arterije, oslobađaju glukozu u krvotok i povećavaju protok krvi u mišiće.

Kada je tijelo izloženo svakodnevnom stresu, ti hormoni uzrokuju veću potražnju tijela za kisikom, grčeve u krvnim žilama srca i prekid električnih impulsa. To dovodi do nepravilnih otkucaja srca, bolova u prsima te nedostatka daha te s vremenom nastaju povišeni krvni tlak, ubrzano rada srca, povišeni krvni šećer i oštećenja krvnih žila.

Ljudi koji su stalno izloženi stresu također često razviju nezdrave navike kojima pokušavaju ublažiti stres poput prejedanja, uživanja u nezdravoj hrani, pušenja cigareta te zlouporabe droge i alkohola, što sve još dodatno ugrožava zdravlje srca.

Kako se boriti protiv stresa

Stres je danas neizbježan dio svakodnevice te je teško, čak i nemoguće, pronaći posao na kojemu ćete u potpunosti izbjeći stresne situacije. Jedini način kako ublažiti negativne posljedice stresa jest da usvojite iduće navike i vještine.

  1. Zdravlje stavite na prvo mjesto

Uzrokuje li vam stres zdravstvene probleme koji vam otežavaju svakodnevicu, to znači kako je stres već uzeo danak te je krajnje vrijeme da posvetite pažnju svojem fizičkom i psihičkom zdravlju.

Potražite liječničku pomoć osjećate li bol ili nelagodu u bilo kojem dijelu tijela. Tako ćete na vrijeme izbjeći da manji problem preraste u potencijalno opasnu situaciju. 

Također redovito koristite tlakomjer – gotovo 50 % osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišen krvni tlak, a ta je informacija važna kako biste znali prilagoditi svoj životni stil. Niste li sigurni koji tlakomjer odabrati, opredijelite se za uređaj koji se koristi na nadlaktici – dobit ćete puno preciznije rezultate.

  1. Otkrijte okidače stresa

Prvi korak u borbi protiv stresa je otkrivanje njegovog uzroka – tek nakon što razumijete što, kada i kako vas uzrujava ćete moći osmisliti plan kako se suočiti s problemima.

Tijekom nekoliko tjedana vodite evidenciju stresnih situacija, kako ste se pritom osjećali te što ste napravili da bi vam bilo lakše. Vodite detaljne bilješke jer što više informacija imate, to ćete lakše uočiti obrasce u situacijama koje vam izazivaju stres.

  1. Naučite kako reći “ne”

Kada otkrijete koji su vaši stresori, primijetit ćete kako neke od njih uz malo truda lako možete izbjeći.

Naučite kako reći “ne”. Na poslu često preuzimamo više nego što možemo podnijeti, stoga je važno znati postaviti granice i držati ih se. Također ograničite vrijeme s osobama koje vam stvaraju stres te izbjegavajte raspravljati o temama koje vas stresiraju.

Ako već niste, optimizirajte svoj raspored i posložite zadatke tako da prioritete riješite prve, a manje bitne stvari ostavite za kasnije.

  1. Bavite se fizičkim aktivnostima

Redovito vježbanje smanjuje razinu hormona stresa, oslobađa endorfine zbog kojih se osjećate dobro i odvraća pažnju od svakodnevnih briga.

Učlanite se u teretanu, izvedite psa u šetnju, vozite bicikl, upišite tečaj plesa, koristite stepenice umjesto dizala, igrajte se s djecom… 

Više manjih aktivnosti tijekom dana puno više će vam koristiti od treninga dva do tri puta tjedno.

  1. Naučite kako se opustiti

Meditacija, vježbe disanja i svjesnost (stanje u kojem aktivno promatrate trenutna iskustva i misli bez osuđivanja) korisne su tehnike u borbi s posljedicama stresa. 

Počnite tako što ćete svaki dan odvojiti nekoliko minuta tokom kojih ćete se usredotočiti na jednostavne aktivnosti poput disanja, hodanja ili uživanja u obroku.

Dok vježbate, usredotočite se na osjećaj koji sunce ili vjetar stvaraju na vašoj koži ili osjetite tlo po kojim se krećete – dodavanje elementa svjesnosti pomoći će vam osloboditi se negativnih misli koje se javljaju uslijed stresa.

Misao za kraj

Stres uzrokovan poslom ne nestaje kada napustite radno mjesto. No, uz malo truda i strpljenja, ali i vježbe, lakše ćete pobjeći od stresa i negativnih misli tijekom slobodnog vremena. 

Također, s vremenom ćete početi prepoznavati stresore te naučiti kako ublažiti njihove posljedice.

Često na zdravlje počnemo paziti tek kada je ono ugroženo – no najbolji način za očuvanje zdravlja je ipak prevencija. Zato slijedite naše savjete i sačuvajte zdravlje.

Fotografije: Freepik

Petra Staržik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja