Međimurje Press
Showtime

Kratki razgovor u prolazu s Hanom Bukal, sjajnom harmonikašicom poznatih hitova i solo pjevanja!

Hana Bukal iz Sračinca je učenica  prvog razreda Srednje glazbene škole u Varaždinu, smjer solo pjevanje. Završila je šest godina klarineta, svira klavir i pohađa privatne satove harmonike.Rado sudjeluje na raznim glazbenim seminarima, produkcijama, koncertima. Često nastupa u svojem mjestu kao i izvan njega. Jedno lijepo iskustvo doživjela je i na natjecanju “Max sucht den Superstar” i upoznala drage ljude s kojima je i danas u kontaktu. Njezine obrade slavnih hitova uz pomoć harmonike pregledava veliki broj obožavatelja na Tik Toku na kojem je vrlo aktivna.

Je li harmonika tvoj omiljeni instrument?

Vjerujem da se ne bi bavila onim što ne volim i u čemu se ne pronalazim. Da ste mi prije nekih 5 godina rekli da ću svirati harmoniku ne bih vam vjerovala. Nisam bila baš neki ljubitelj tog instrumenta sve do trenutka kad ju je moj tata donio doma. Naravno, na prvu to nije zvučalo bajno, ali nakon nekoliko mjeseci vidio se napredak. Za početak svirala sam je samo “za dušu” ali šteta je ne prenijeti te emocije kroz pjesmu na druge, tada smo svi jednaki. Ona je danas dio mene i mogu je nazvati omiljenim instrumentom.

Smatraš li da se danas podcjenjuje narodna glazba?

Uvijek će se pronaći netko kome se neće svidjeti taj tip glazbe i to se ne može promijeniti, ali mislim da je narodna glazba važan dio hrvatske kulturne baštine također i tradicije s toga ju je potrebno čuvati. Naravno, mnogi je i dalje slušaju s toga mi je izuzetno drago biti u takvom okruženju.

Postoji li određeni stil prema kojem osjećaš veći afinitet u odnosu na druge stilove?

Uz folk glazbu volim slušati i pop, jazz, klasičnu pošto se time i bavim u glazbenoj školi.

Imaš li uzora u nekim poznatijim harmonikašima?

Osoba na koju se rado ugledam je Siniša Biško. Pohađala sam i njegov tečaj sviranja harmonike za početnike. Izvrstan je profesor i harmonikaš. Uz njega pratim i Stelu Rade. Ona je dokaz da cura također može biti odlična harmonikašica.

Postoji li neki repertoar koji još nisi izvodila, a planirala bi ga u budućnosti?

Za sad još nisam planirala isprobati neke druge stilove na harmonici, ali možda ću jednog dana poželjeti, nikad se ne zna.

Pratiš li festivale koji se tiču narodne baštine te na kojem bi vrlo rado nastupila?

Što se tiče festivala tog tipa nisam baš previše informirana.

Koje su tvoje želje za budućnost?

Sve u svemu prvo što želim je biti sretna u onome što ću raditi u budućnosti. Ono što svakako želim u mome životu je glazba. Ona je moj smisao i s time mogu opisati sebe.

Razgovarala:                                                                                                                                                                Ivana Radiković

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja