Međimurje Press
Svijet

Dan državnosti Republike Hrvatske u Zürichu proslavljen uz koncert i predstavljanje 53. Varaždinskih baroknih večeri

U Wasserkirche u Zürichu u subotu, 27. svibnja 2023. godine održana je svečana proslava Dana državnosti Republike Hrvatske uz predstavljanje programa 53. Varaždinskih baroknih večeri, čija je zemlja partner ove godine Švicarska.

Pozdravljajući brojne okupljene u „crkvi na vodi“ veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji dr. sc. Andrea Bekić čestitala je Dan državnosti koji se slavi 30. svibnja i zahvalila Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu, te Koncertnom uredu Varaždin što je upravo uz obilježavanje važnog datuma u hrvatskoj povijesti predstavljeno i partnerstvo baroknog festivala i Švicarske u ovoj festivalskoj godini. Generalni konzul u Zürichu Slobodan Mikac pozvao je okupljene pripadnike diplomatskog zbora, kao i brojne uglednike iz društvenog i političkog života Züricha da posjete Varaždin i njegov dugogodišnji barokni festival koji će se održati od 22. rujna do 4. listopada 2023. godine. „Varaždin je prekrasan u bilo koje doba godine, ali u jesen upravo zahvaljujući Varaždinskim baroknim večerima ima poseban šarm i prava je privilegija što će zahvaljujući ovogodišnjem partnerstvu publika u Varaždinu imati prigodu upoznati najbolje švicarske interprete barokne glazbe, kao i vrhunske hrvatske glazbenike i uživati u njihovim, siguran sam, iznimnim nastupima u varaždinskim crkvama i predivnim prostorima“, istaknuo je konzul Mikac.

Proslavi Dana državnosti i predstavljanju programa baroknog festivala nazočio je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković koji je poručio:„Počašćeni smo dobrodošlicom ovdje u Zürichu, kao i zainteresiranošću ljubitelja glazbe za naše Varaždinske barokne večeri koje su odavno prerasle granice našeg Varaždina i postale jedan od najpoznatijih europskih festivala rane glazbe. Drago nam je i što smo ovdje imali prigodu sresti predstavnike naših partnerskih gradova-švicarskog Schauffhausena i njemačkog Ravensburga s kojima pripremamo nove projekte“.

Na svečanom koncertu u Wasserkirche čije je održavanje pomoglo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske nastupili su članovi ansambla Camerata Garestin (Ivana i Krešimir Lazar, Berislav Puškarić i Krešimir Has) koji su predstavili djela hrvatskih baroknih skladatelja i oduševili publiku, pruživši joj priliku da po prvi put posluša djela iz hrvatske barokne glazbene ostavštine.

Zahvaljujemo Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Veleposlanstvu i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Švicarskoj na prilici da predstavimo što smo sve pripremili za ovogodišnje 53. Varaždinske barokne večeri. Potrudili smo se ponovno našu baroknu publiku iznenaditi novim projektima i glazbenicima koji nisu do sada nastupali u Varaždinu i moramo reći da jedva čekamo ponovni susret i s našim prijateljima ovdje iz Züricha i Švicarske“, naglasio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih večeri, koji je zajedno s ravnateljem Koncertnog ureda Varaždin i organizatorom festivala Raymondom Rojnikom i event managerom Matkom Topićem nazočio proslavi Dana državnosti u Zürichu.

(Koncertni ured Varaždin)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja