Međimurje Press
Svijet

“SozialMarie nagrade”

Dana, 1. svibnja 2023. dodijeljena je 19. put SozialMarie, prva europska nagrada za društvenu inovaciju. Cilj SozialMarie je, osim profesionalnog i financijskog priznanja, istaknuti značajne projekte, proširiti mrežu društvenih inovatora te unaprijediti raspravu o društvenoj inovaciji.

Što je SozialMarie?

Sa svojim prvim natječajem 2004. godine i dodjelom nagrade 2005., SozialMarie je prva nagrada za društvenu inovaciju u Europi. Svake godine, 15 izvanrednih projekata odabire se od strane međunarodnih evaluatora i stručnog žirija te im se dodjeljuju nagrade. Osim financijskog priznanja, SozialMarie nudi javnu platformu za socijalno inovativne projekte u središnjoj i istočnoj Europi. Područje prijave obuhvaća Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Hrvatsku i Sloveniju. Prve tri nagrade su u iznosima 15.000 €, 10.000 € i 5.000 €, dok se preostalih dvanaest nagrada dodjeljuje s iznosom od 2.000 € po projektu.

Kako je nastala SozialMarie?

Godine 2000. Wanda Moser-Heindl zajedno sa svojim suprugom fizičarom Fritzom Moserom, osnovala je privatnu zakladu Unruhe. S kapitalom za osnivanje, koji je proizašao iz nasljedstva, trebalo je nešto korisno učiniti. “Fritz se zanimao za Unruh, ravnotežni kotač i spiralu koja se koristi u mnogim mehaničkim satovima. A bez ravnotežnog kotača ne bi bilo daljnjeg razvoja”, kaže Wanda Moser-Heindl. Budući da kapital nije bio dovoljan za izravno financiranje projekata, a nedostajalo je iskustva u procjeni pojedinih inicijativa, rodila se ideja da se društvene inovacije nagrade novčanim nagradama i da se procjena projekata povjeri stručnom žiriju. SozialMarie je prvi put dodijeljena 2005. godine.

Kako se biraju dobitnici SozialMarie nagrade?
Ove godine je 288 inicijativa poslalo prijavu. Većina ih dolazi iz područja obrazovanja, socijalnog sektora i zdravstva, kao i različitosti. U prvom koraku, lokalni evaluatori pažljivo su pročitali i ocijenili pristigle prijave. Stručni žiri je nominirao 34 projekta. Nakon evaluacijskog razdoblja, izabrano je 15 dobitnika nagrade.

Kod odabira dobitnika nagrade SozialMarie, žiri se orijentira na pitanja poput: • Bavi li se projekt novim društvenim izazovima? • Koristi li projekt nove društvene pristupe rješavanju problema? • Kako se ciljana skupina uključuje u projekt? • Je li provedba projektnih ideja originalna, kreativna i hrabra? • Može li se provjereno rješenje primijeniti u drugim kontekstima? https://sozialmarie.org/de/kriterien-fur-soziale-innovation

Osim financijskog priznanja, svake godine inspirativni pojedinci preuzimaju aktivno pokroviteljstvo. Ove godine u Hrvatskoj dobrodošlicu želimo dr. sc. Davorki Vidović, docentici na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koja je odabrala mentorirati mađarsku inicijativu SignCoders!

NAGRAĐENI PROJEKTI 2023

  1. Nagrada (15.000 €): “Long Ladder” pristup za lokalne vlasti (Mađarska) https://sozialmarie.org/de/projects/9101
    Projekt jača ideje lokalne ekonomije zasnovane na solidarnosti i održivosti umjesto na privatnom vlasništvu. U Ipolytölgyesu, selu blizu Budimpešte, postoji malo javnih usluga. Kako bi se poboljšala ova situacija, gradonačelnik je pokrenuo “Long Ladder” pristup organizirajući usluge zasnovane na dijeljenju. Lokalna općina iznajmljuje opremu za poljoprivredu, čišćenje ili vrtlarstvo, koja bi inače većini ljudi bila nedostupna, po niskim cijenama. Dijeljenje opreme umjesto vlasništva ne samo da štedi novac, već je i odgovorno prema okolišu. Ovaj pristup lako je prilagodljiv i može se primijeniti u raznim situacijama, krenuvši od manjeg broja usluga prema većem. Long Ladder je izvrstan primjer pozitivnog utjecaja dijeljenja ekonomije.

Kontakt: Ipolytölgyes Község Önkormányzata, www.ipolytolgyes.hu
Radnai Bertalan polgármester/mayor, +3630 992 49 00 polgarmester@ipolytolgyes.hu 

  1. Nagrada (€ 10.000): Portal “Who owns Slovakia” (Slovačka)

https://sozialmarie.org/de/projects/9064

Tko posjeduje Slovačku” je projekt nevladine organizacije Transparency International Slovakia usmjeren na promicanje poštenog trgovanja i etičke kupovine. Projekt se fokusira na promicanje fer trgovine i etičke kupovine. Portal #Who Owns Slovakia pruža moćan alat za utjecanje na način trošenja novca u turističkom sektoru otkrivajući ekonomsku zloupotrebu i korupciju. On rasvjetljuje skriveno vlasništvo i olakšava kupcima da donose informirane odluke.
Kontakt: Transparency International Slovakia, https://ktovlastni.transparency.sk/ Zuzana Grochalová, +421 904 124 570, zuzana.grochalova@transparency.sk

  1. Nagrada (€ 5.000): Community Roma Doula Service (Mađarska)

https://sozialmarie.org/de/projects/8995

Projekt podržava ranjive žene koje su zbog svoje društvene i ekonomske situacije sklonije porođajnom nasilju. Projekt ima za cilj boriti se protiv nasilja pokretanjem zajedničke usluge doule u Alsózsolci (istočna Mađarska) i podržavajući samoorganizaciju romskih žena. Obučene doule nude besplatnu podršku trudnicama i ženama u nepovoljnom položaju koje žele pratilje prije i tijekom porođaja.
Kontakt:
Emma Közhasznú Egyesület/Emma Association, https://emmaegyesulet.hu/2022/07/01/kozossegi-dulaszolgalat-alsozsolcan
Kishonthy-Kardos Rita, +36 20 452 6723 (Rita), kardos.rita@emmaegyesulet.hu  

NAGRAĐENI (€ 2.000) IZ HRVATSKE 2023

DRUŠTVENI ATELJE
https://sozialmarie.org/hr/projects/8952

IZAZOV Društvena otuđenost, demokratski deficit te otpor prema osobama i skupinama koje građani prepoznaju kao “druge” neki su od problema suvremenog društva. Taj je problem dodatno izražen kada ne postoji mjesto koje sustavno uključuje građane u zajedničko promišljanje i kritičko djelovanje za dobrobit zajednice.

IDEJA Društveni atelje nastao je kao odgovor na ove izazove, te služi kao centar zajednice za izgradnju aktivne i inkluzivne zajednice u suradnji s lokalnim građanima. Cilj mu je osnažiti građane da postanu dio rješenja prepoznatih izazova, te istovremeno pruži ranjivim skupinama adekvatne aktivnosti koje su sukreirane kroz dijalog između stručnjaka, praktičara i građana.

AKTERI Dionici u ovom procesu su tim Društvenog ateljea, partneri, stručnjaci, građani i predstavnici ranjivih skupina. Dionici sudjeluju na četiri razine, ovisno o njihovoj sposobnosti i volji za sudjelovanjem. Mogu djelovati kao korisnici, su-kreatori kroz konzultacije, partneri u suradnji ili kao pojedinci.

UČINAK Kroz 16 mjeseci postojanja Društvenog ateljea je imao više od 2500 posjeta, 200 aktivnosti i preko 30 organizatora aktivnosti. Kroz klubove volontera mladih, umirovljenika i nastavnika aktivirani su građano, a kroz grupe podrške za žene i izbjeglice njihovo dugoročno osnaživanje i integracija u zajednicu.

TRANSFER Ovakav način rada s građanima, koji potiče njihovo uključivanje na različitim razinama, inovativne aktivnosti temeljene na ispitanim potrebama i dijalogu s građanima, kao i stvaranje fokalne točke u zajednici koja okuplja te aktivnosti, primjer je dobre prakse primjenjiv u različitim sredinama i kontekstima.

OCJENA ŽIRIJA Društveni Atelje omogućuje marginaliziranim skupinama da postanu aktivni članovi svoje zajednice. Projekt nudi siguran prostor za refleksiju i jača suradnju i dijalog između institucija, stručnjaka iz organizacija civilnog društva i građana. Projekt je posebno važan u lokalnom kontekstu. Zahvaljujući pristupu u kojem mnoge aktivnosti provode lokalne zajednice, Društveni Atelje može brzo reagirati na nadolazeće društvene izazove.

Ivana Borovnjak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja