Međimurje Press
Svijet

UNICEF: Svjetski dan djece!

Zlatko Dalić, Slaven Bilić, Bojana Gregorić Vejzović, Hrvoje Horvat, Luka Stepančić poslali važnu poruku

Danas, kao i svakog 20. studenog obilježavamo Svjetski dan djece. Na taj je dan 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta – međunarodni dokument koji štiti dječja prava. Od klimatskih promjena, obrazovanja i mentalnog zdravlja do iskorjenjivanja rasizma i diskriminacije, djeca i mladi dižu svoj glas o pitanjima koja su im važna i pozivaju odrasle na stvaranje bolje budućnosti.

Kad je riječ o pravima djece, svi smo isti tim, jedino zajedno možemo svijet učiniti sigurnijim i boljim mjestom za svako dijete! Kako bismo naglasili važnost zajedništva u ostvarivanju istog cilja okupili smo UNICEF-ove nacionalne ambasadore Slavena Bilića i Bojanu Gregorić Vejzović, izbornike Zlatka Dalića i Hrvoja Horvata, rukometaša Luku Stepančića te djecu i mlade u videu koji su zajedno poslali jasnu poruku: Dosta je podjela! Zaustavimo diskriminaciju! Želimo mir i jednakost – za svako dijete!

Pozivamo vas da podijelite video “NAVIJAJTE S NAMA ZA SVAKO DIJETE” i pridružite se obilježavanju Svjetskog dana djece.   

Dodatno, u povodu Svjetskog dana djece, Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografijuizvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell te Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište zajedno su poslali važnu poruku o zaštiti dječjih prava u digitalnom svijetu, čiji hrvatski prijevod šaljemo u privitku. Autori Konvencije o pravima djeteta prije 33 godine nisu mogli ni zamisliti koliko će se djetinjstvo transformirati zahvaljujući digitalnoj tehnologiji i internetu. Naime, diljem svijeta djeca sve ranije pristupaju internetu, ali ga i koriste sve duže. U razdoblju od 2010. do 2020. godine, vrijeme koje su djeca provela na internetu u mnogim se zemljama gotovo udvostručilo, a pandemija bolesti COVID-19 izazvala je nagli porast vremena koje djeca provode pred ekranom te se procjenjuje se da djeca u Europi na internetu provode 6 do 7,5 sati dnevno. Zato je važno podučiti djecu, njihove roditelje, skrbnike i učitelje, kako prepoznati rizike na internetu, razumjeti što je stvarno, a što lažno te kako maksimalno iskoristiti digitalne prilike.

Osnaživanje je ključno. Moramo podučiti djecu, te njihove roditelje, skrbnike i učitelje, kako prepoznati rizike na internetu, razumjeti što je stvarno, a što lažno te kako maksimalno iskoristiti digitalne prilike. Centri za sigurniji internet diljem Europe pomažu upravo u tome, uključujući osiguravanje platforme za mlade ljude da izraze svoje zabrinutosti i promišljanja. Svaka bi zemlja trebala razmotriti građenje sličnih digitalnih mreža podrške.

Online zaštita, digitalno osnaživanje i digitalna uključenost globalni su izazovi. Udruživanjem snaga možemo učinkovitije i djelotvornije rješavati te probleme. Naš cilj ne smije biti ništa manje od sigurnog, zaštićenog i pouzdanog digitalnog prostora kao temelja našeg digitalnog društva – za svako dijete i za svakoga, posvuda.

Pozivamo vas da objavom ovog otvorenog pisma pomognete u širenju važne poruke o stvaranju sigurnog, zaštićenog i pouzdanog digitalnog prostora kao temelja našeg digitalnog društva – za svako dijete i za svakoga, posvuda.

Morana Tuškan

 

 

 

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja