Međimurje Press
UdrugeZanimljivosti

Članovi Udruge slijepih Međimurske županije u posjetu zvjezdarnici

U utorak, 22.8.2023., devet članova Udruge slijepih Međimurske županije posjetilo je čakovečku zvjezdarnicu u Savskoj Vesi.

Za njih je predsjednik Astronomskog društva „Vega“ Čakovec, Zoran Novak, održao prigodno predavanje o Sunčevom sustavu, nakon kojeg su postavljali brojna pitanja o raznim astronomskim temama. Vedro vrijeme omogućilo je članovima s ostatkom vida promatranje mjeseca i njegovih kratera kroz teleskop.

Udruga slijepih Međimurske županije zahvaljuje Astronomskom društvu „Vega“ i njihovom predsjedniku na zanimljivom iskustvu i spoznajama o svemiru.

Aktivnost je održana kao dio programa “Kvalitetniji život slijepih osoba u Međimurskoj županiji” koji sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustav, obitelji i socijalne politike, Međimurska županija i Grad Čakovec.

Opći cilj programa je potaknuti slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Specifični ciljevi:

– razvijanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga,

– pružanje dostupnih i kvalitetnih socijalnih usluga te aktivnosti za slijepe osobe,

– motiviranje slijepih osoba na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga,

– informiranje i senzibiliziranje javnosti o slijepim osobama.

Predviđene aktivnosti:

– podrška roditeljima slijepe djece,

– psihosocijalna podrška,

– klubovi korisnika,

– inovativne socijalne usluge,

– radno okupacijske aktivnosti,

– promidžba, vidljivost, upravljanje projektom i administracija.

Partner na programu je Obiteljski centar – područna služba Međimurska, a suradnici Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

VODITELJICA PROGRAMA

Marina Gašparić

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja