Međimurje Press
Sport+

Deni Černi osvojio brončanu medalju na SP paraatletici

Nakon četiri “drvene medalje”, Hrvatska je posljednjeg dana 10. izdanja WPA Svjetskog prvenstva u paraatletici u Parizu stigla i do prve medalje, bronce Denija Černija u bacanju kugle u kategoriji (F33).

Nakon što je na posljednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojio broncu, Černi je sada stigao i do svoje prve medalje na svjetskim prvenstvima, također bronce.

Treće mjesto je izborio s rezultatom 11.08 m što je njegov najbolji rezultat ove sezone. Pobijedio je Marokanac Zakariae Derhem sa 11.91, dok je drugi bio Talijan Giuseppe Campoccio sa 11.42 metara.

Član Otosa iz Grubišnog Polja ima i srebro s EP-a Berlinu 2018. godine, te broncu s EP-a u poljskom Bydgoszczu prije dvije godine.

Bila je to jubilarna 30. medalja koju su hrvatski paraatletičari osvojili na svjetskim prvenstvima, pri čemu 14. bronca uz sedam zlata i devet srebrnih odličja.

Hrvatski paraatletičari su u Parizu osvojili i čak četiri četvrta mjesta.

Posljednji koji se pridružio nizu osvajača “drvenih medalja” bio je Ivan Katanušić u bacanju diska (F64) sa svojim najboljim rezultatom sezone 56.72m, kojeg je postigao u prvoj seriji.

Osvajač srebrne medalja s Paraolimpijskih igara u Tokiju ovime je izborio još jednu kvotu za hrvatsku atletiku na Paraolimpijskim igrama u koje će se iduće godine održati u Parizu.

Zlato i srebro osvojili su Amerikanci David Blair (60.36m) i Jeremy Campbell (60.33m), a trećeplasirani je bio Britanac Dan Greaves (57.92m).

“Zadovoljan sam nastupom, ovo mi je najbolji rezultat sezone, bacio sam skoro dva metara više nego u Hrvatskoj. Četvrto mjesto je osiguralo kvotu za Pariz, pa sada mogu imati mirne pripreme za paraolimpijske igre,” kazao je Katanušić.

Bila je to već četvrta “drvena medalja” za hrvatsku paraatletiku u Parizu nakon što su četvrto mjesto osvojili i Miljenko Vučić u bacanju kugle u konkurenciji slijepih i slabovidnih osoba, Matija Sloup u bacanju kugle u kategoriji bacača niskih rastom, te Luka Baković u bacanju kugle u kategoriji F46.

Za utjehu četvrta mjesta osiguravaju hrvatskoj paraatletici kvote za Paraolimpijske igre u Parizu iduće godine.

Paraolimpijka Mikela Ristoski je u skoku u dalj (T20) osvojila peto mjesto sa skokom 5.40m iz druge serije.

Slavila je dvostruka paraolimpijska pobjednica iz Tokija i Londona Poljakinja Karolina Kucharczyk (6.08m), dok su drugo i treće mjesto osvojile Brazilke Zileide Cassiano da Silva (5.97m) i Jardenija Felix Barbosi (5.49m).

“Ispalo je kako je ispalo, nadam se da će u Parizu na paraolimpijskim igrama biti bolje,” kazala je Ristoski koja je ovim rezultatom prekinula seriju od šest svjetskih prvenstava na kojima je osvajala medalje.

“Nisam ljuta, ovo je sport. Vjerujem kako mogu puno bolje, a to ću pokušati dokazati na paraolimpijskim igrama,” dodala je.

Dodajmo kako je Ivana Purkić u svom premijernom nastupu na svjetskom prvenstvu zauzela osmo mjesto u bacanju diska (F38) s rezultatom 28.70m, čime je nadmašila vlastiti državni rekord za 69cm. Pobijedila je Južnoafrikanka Simone Kruger s novim svjetskim rekordom 38.10.

Posljednjeg dana je nastupio i Vladimir Gašpar (F41) koji je u bacanju koplja (F41) završio na devetom mjestu s rezultatom 35.88m, dok je najbolji bio Kinez Pengxiang Sun sa svjetskim rekordom 47.55.

Na 10. izdanju WPA Svjetskog prvenstva u paraatletici nastupilo je više od 1.200 natjecatelja iz 107 država među kojima i deset hrvatskih paraatletičara.

Najuspješniji su bili kineski paraatletičari sa 38 medalja pri čemu su osvojili 14 zlata, 13 srebrnih i 11 brončanih medalja. Brazilci su osvojili 12 zlata, 11 srebra i 17 bronci, a Ukrajinci 10 zlata, te po šest srebrnih i brončanih medalja.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja