Međimurje Press
Sport+

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN OBILJEŽEN DILJEM MEĐIMURJA

I ove godine nastavljena je tradicija obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, 10. rujna. Budući da je ove godine dan pao na nedjelju čakovečka i međimurska sportska zajednica pozvali su brojne predškolske i školske ustanove na obilježavanje u ponedjeljak 11. rujna.

Vremenski uvjeti su se još jednom poklopili pa je pripremljeni program mogao biti održan diljem Čakovca i Međimurja. Iz sportskih zajednica pripremili su video koji je distribuiran u sve međimurske vrtiće u kojem je naš olimpijac Filip Ude napravio opće pripremne vježbe namijenjen najmlađima koji su na taj virtualni način mogli vježbati s njim. 

U čakovečkom parku je u suradnji s Gimnastičkim klubom Marijan Zadravec Macan i Čakovečkim plivačkim klubom za čakovečke mališane organizirano „Orijentacijsko kretanje po Perivoju Zrinski sa zadacima“. Više od 250-tak mališana iz vrtića Cipelica, Cvrčak, Bambi, Vjeverica i Prugi te učenika prvih razreda čakovečke 1. OŠ posjetilo je šest punktova u čakovečkom parku.

Od 10 do 11,30 sati na svakom punktu, koji je bio obilježen zastavom Hrvatskog olimpijskog odbora, mališani su dobili pečat na karticu, ali i jednostavne zadatke koje su morali obaviti. Kako je objasnila trenerica Marija Jurak Bošnjak nisu to bili pretjerano teški zadatci. „Morali su odraditi kratke, motivirajuće vježbe poput skakanja u zrak, trčanja na mjestu, stajanja na jednoj nozi i slično“ izjavila je trenerica u GK Marijan Zadravec Macan i dodala kako su osim toga svi morali doći pješke do Perivoja i onda još napraviti krug oko Starog grada.

Podršku obilježavanju dana dao je i osobno naš najbolji sportaš Filip Ude koji je marljivim vježbačima dijelio pečate. Svi oni koji su posjetili svih šest punktova dobili su iz ruku Udea flašicu vode i zdravi zalogaj – domaću, međimursku jabuku. Osim u predškolskim ustanovama Hrvatski olimpijski dan obilježava se i u osnovnim školama. Neke su dan već obilježile u petak, a većina tijekom ponedjeljka. Škole su pripremile različite programe, od šetnji, zajedničkog vježbanja, gostovanja sportaša i trenera pa do sportskih natjecanja u brojnim sportovima. I čakovečka i međimurska sportska zajednica ističu kako će i budućnosti nastavi s obilježavanjemo ovog, ali i sličnih datuma. „Želimo poslati jasniju poruku da su za zdrav način života najbitniji mir, tolerancija, zajedništvo i bavljenje sportskom aktivnošću“ poručuju naše sportske zajednice. 

Element koji povezuje sve sudionike Hrvatskog olimpijskog dana je bijela majica. Bijela boja na simboličan način predstavlja prijateljstvo među ljudima, kao što to čini zastava prijateljstva – olimpijska zastava na kojoj pet isprepletenih krugova na bijeloj pozadini povezuje cijelo čovječanstvo. Cilj obilježavanja dana je razvijanje svijesti o ulozi sporta u društvu, masovnije uključivanje građana u sportske aktivnosti, podizanje svijesti o važnosti redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima i edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju. Obilježavanje u Međimurskoj županiji je održano pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora. 

ZAJEDNICA SPORTOVA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja