Međimurje Press
Sport+

NEVJEROJATAN DAN ZA ČAKOVEČKU GIMNASTIKU

Nevjerojatna scena iz Osijeka obišla je gimnastički svijet, ali zahvaljujući direktnom prijenosu nacionalne televizije i cijelu domovinu.

Dva člana Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan iz Čakovca stajala su na postolju za podjelu medalja na Svjetskom gimnastičkom kupu Dobro World cup Osijek. Filip Ude osvojio je srebro, a Marko Sambolec broncu.

 

Čakovečka gimnastika u svojoj dugoj i bogatoj povijesti imala je puno nezaboravnih dana. Datumima osvajanja olimpijskih, svjetskih i europskih medalja pridružen je i 6. travnja 2024. Naime, po prvi put su dva člana Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan na istom velikom natjecanju na istoj spravi osvojili medalje. Ude je za svoj nastup na konju s hvataljkama dobio ocjenu 14.300, Marko Sambolec ravnih 14.000, a jedini bolji od Macanovog dvojca bio je Kazahstanac Iljas Azivov s 14.600. U izjavi za HTV nakon nastupa Filip Ude, koji će ovog ljeta napuniti 38 godina, s osmijehom se referirao na još jedno osvojeno srebro (olimpijsko, svjetsko i dva europska nap.a.).

„Dobro sam odradio vježbu. Riskirao sam jer sam se odlučio za težu vježbu i pogodio sam. Zadovoljan sam kako sam to uspio odraditi“ kazao je i najavio produljenje karijere za četiri godine. Budući da nije izborio normu za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu želi nastupati na igrama u Los Angelesu 2028. godine gdje će mu biti lakše jer je smanjen broj obaveznih elemenata. „Umjesto deset bit će ih osam što mi ide na ruku. Ako me zdravlje posluži gledat ćete me još četiri godine“ poručio je dobro raspoloženi Čakovčanin.

Klupskom kolegi 22.-godišnjem Sambolcu debi na Svjetskom kupu u Osijeku bio je kao iz snova. „Prije svega čast mi je nastupati uz tako posebnog gimnastičara kao što je Filip. Cilj mi je bio odraditi vježbu od početka do kraja u čemu sam uspio i s time sam najviše zadovoljan. Makar bio osmi u finalu, bio bih zadovoljan“ izjavio je i priznao kako je imao tremu. „Malo sam se tresao, ali nije bilo prevelikih grešaka osim pri saskoku na kraju vježbe. Tada su mi se zgrčile i ruke i noge, ali sam se uspio izvući“ bio je iskren Sambolec. Iza uspjeha čakovečkog gimnastičkog dvojca stoji mala, ali vrijedna ekipa u međimurskom najtrofejnijem sportskom kolektivu.

Trener Igor Kriajimskii ponovno je potvrdio svoju svjetsku kvalitetu i dokazao kako se u Macanovom domu i dalje kuju medalje s velikih natjecanja. „Dečki su bili spremni, ali je ovo domaće natjecanje na kojem je teško nastupati jer je to veliki pritisak. Marko je bio strašno nervozan, ali je pokazao karakter i jako sam ponosan na njega kako je to odradio. Vjerojatno još nije svjestan kakav je to podvig i ovo mu je odličan motiv za dalje. Filip je odlično odradio svoju vježbu u koju je umetno element Busnari što će biti jako solidna vježba za Europsko prvenstvo“ kazao je Kriajimskii.

Predsjednik kluba Željko Jakopec nadovezao se kako je današnji rezultat direktan pokazatelj kvalitete rada u onome što gimnastički krugovi nazivaju „Macanova škola gimnastike“. „Dobro smo posloženi u klubu, imamo veliku bazu, imamo fenomenalnu trenersku ekipu, svatko ima svoje zadatke i odrađuje svoj dio posla i rezultati onda ne izostaju. Ude ima dugu i uspješnu karijeru, a ne samo jedan bljesak i sada je došao Sambolec kojeg su struka i sportski novinari s pravom proglasili najboljim sportašem Čakovca i Međimurja. Ujedno koristim priliku i čestitam Tijani Korent na ulasku u finale na preskoku i osvojenom petom mjestu, a na kraju krajeva i ona je produkt „Macanove škole“. Imamo i nove klince, i ako će i oni nastaviti vrijedno raditi, bit će tu još Udea i Samboleca“ ponosno je izjavio čelni čovjek GK Marijan Zadravec Macan. Vremena za uživanje u lovorikama dvojac Ude-Sambolec nema puno jer ih već krajem mjeseca očekuje Europsko prvenstvo u talijanskom Riminiju.

FOTO: GK MARIJAN ZADRAVEC MACAN, HRVATSKI GIMNASTIČKI SAVEZ

Tomica Jakopec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja