Međimurje Press
Sport+

PREDAVANJE DR. RUSAN I DR. PAL ZA SPORTSKE TRENERE I SPORTSKE DJELATNIKE

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije projekt predavanja liječnika koja su namijenjena sportskim trenerima i djelatnicima nastavlja provoditi i tijekom 2023. I četvrtu godinu zaredom krovna međimurska sportska organizacija sudjeluje u programu Hrvatskog olimpijskog odbora “Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja”.

Nakon što je u lipnju održan prvi blok predavanja u Nedelišću, međimurski sportski djelatnici opet su mogli sudjelovati na zanimljivim predavanjima renomiranih zdravstvenih djelatnika. Podršku organizaciji dali su Međimurski nogometni savez i Zbor nogometnih trenera Međimurske županije. Ovog puta u dvorani Gradskih bazena Marija Ružić Čakovec trenerima i djelatnicima predavanja su održali liječnici Zrinka Rusan i Sven Pal. Prva je pred dvadesetak zainteresiranih sportskih djelatnika, a prije svega nogometnih trenera stala liječnica medicine rada i sporta Zrinka Rusan.

U svom dugogodišnjem radnom iskustvu primarni fokus su joj sportaši te je pripremila temu “Najčešće ozljede nogometaša rekreativaca i prevencija sportskih ozljeda”. U 45-minutnom izlaganju objasnila je kako su kod nogometnih rekreativaca najčešće ozljede gležnja, koljena i mišića. Poseban naglasak je stavila na prevenciju kazavši kako bi rekreativci veću pažnju trebali posvetiti redovitijem treniranju te posebice zagrijavanju prije i rastezanju nakon rekreacije. Dječji kirurg Sven Pal, koji ima veliko iskustvo u radu s nogometašima jer dugi niz godina surađuje s Hrvatskim nogometnim savezom kroz angažman s različitim nacionalnim nogometnim vrstama pripremio je temu „Ozljede djece sportaša“.

Kroz interaktivni, moderan pristup u kojem je koristio i feedback slušača objasnio je koje su najčešće ozljede malih sportaša, ali isto tako kako ih spriječiti. Smatra kako bi osim trenera u toj fazi sportskog odgoja veću uključenost trebali imati i roditelji. Upravo oni imaju najčešću komunikaciju s djetetom i trebali bi slušati što im djeca govore. Iznio je podatak kako se u mlađoj dobi do nekih 8 godina, čak 88 posto djece bavi sportom, no do 15 godine taj postotak pada na oko samo 15 posto. U ime organizatora na početku predavanja prisutne su pozdravili tajnik županijske sportske zajednice Tomica Jakopec i instruktor Međimurskog nogometnog saveza Damir Lepen Jurak. Predavanja liječnika se nastavljaju pa će već sljedećeg tjedna, u ponedjeljak 27. studenoga sportski djelatnici moći nešto više čuti o temama „Prevencija pretilosti i bolesti“ i „Agresivnost u sportu“ koje će održati pedijatar Igor Šegović i psihijatar Andrej Prošev.

ZAJEDNICA SPORTOVA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja