Međimurje Press
Ekologija

Greenpeace u Opatiji prozvao ministra Filipovića i fosilnu industriju: Plinski profit ubija klimu!

Aktivisti Greenpeacea iz osam zemalja prekinuli su jutros 38. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin, na kojem sudjeluje i ministar Davor  . “Plinski profit ubija klimu”, “Ne novim plinskim projektima” i “Jadransko sunce, ne fosilni plin”, neke su od poruka koje su istaknuli aktivisti, prosvjedujući protiv najava i planova za nova ulaganja u plinske projekte i infrastrukturu.

“Plin je fosilno gorivo i njegova daljnja povećana upotreba vodi u još gore stanje klimatskih promjena. Ovakvi skupovi i njihova državna pokroviteljstva pokazuju da premijer Plenković i ministar Filipović ne misle ozbiljno kada govore o borbi protiv klimatskih promjena i njihovih sve težih posljedica u vidu poplava, suša, požara i poljoprivrednih šteta. U stvarnosti vidimo da se najveći projekti guraju u pravcu cementiranja i pogoršavanja tog stanja, s obzirom na najave i planove za nova državna ulaganja u projekte fosilne plinske infrastrukture,” istaknula je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

Nedavni izvještaj Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC) ukazao je na alarmantnu klimatsku stvarnost, naglasivši da moramo prepoloviti globalne ugljične emisije do 2030. Istovremeno, usred energetske krize, fosilna industrija ostvaruje rekordne profite.

Novi izvještaj Greenpeacea[1] pokazuje kako su plinske korporacije iskoristile rusku agresiju na Ukrajinu da masno profitiraju[2] na uvozu ukapljenog plina, uz dugoročno vezivanje Europske unije za nepotrebne fosilne projekte poput novih odnosno povećanih kapaciteta uvoznih LNG terminala, dugogodišnjih ugovora i slično. Naime, plinski lobiji naglo su promijenili ploču i s tepanja plinu da je “tranzicijsko gorivo” zaigrali na kartu “energetske sigurnosti”, cinično iskoristivši priliku da gurnu vlade u masovna i neplanirana ulaganja u novu plinsku infrastrukturu. Takvi ugovori znače desetljeća eksploatacije i korištenja plina, uz ozbiljne posljedice za okoliš i za klimu.

“Fosilni plin u EU moramo izbaciti iz upotrebe najkasnije do 2035. godine. Jedina i prava energetska sigurnost i neovisnost je u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. U Hrvatskoj za to imamo izvanredne potencijale, pogotovo za korištenje energije sunca u čemu smo po potencijalu u samom europskom vrhu, a po korištenju na dnu. Ostavimo plin tamo gdje mu je i mjesto – pod zemljom. Zato poručujemo ministru Filipoviću: jadransko sunce, a ne fosilni plin!”, zaključila je Andrić.

Perica Štefan

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja