Međimurje Press
Ekologija

Rezultati akcije Žabe na cesti 2023

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode ponovno je organizirala 2023. godine volontersku akciju spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama – nazvanu „Žabe na cesti“. Volonterska akcija organizira se počevši od 2013. godine u Općini Nedelišće (lokacija Črečan), od 2014. godine u Općini Selnica (naselje Selnica), od 2021. godine u Općini Gornji Mihaljevec (retencija Križopotje/Dragoslavec) te od 2023. godine na novoj lokaciji u Općini Mala Subotica (naselje Palovec).

Ove, 2023. godine, broj volontera koji su sudjelovali u prenošenju vodozemaca jest 228, a sveukupno je preneseno 4645 vodozemaca.

Cilj postavljanja ograde je zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama tijekom proljetne migracije prema vodenim staništima. Uz prometnice na kojima je u to vrijeme zabilježena velika smrtnost vodozemaca, tzv. crne točke, postavlja se ograda od valovitih salonitnih ploča koja sprječava vodozemcima slobodan prelazak preko ceste. Na svakih 50-tak metara, uz ogradu, se postavlja kanta ukopana u zemlju koja služi kao zamka za vodozemce. Nakon postavljanja ograde, volonteri svakodnevno u ranim jutarnjim i/ili večernjim satima obilaze ogradu skupljajući vodozemce iz kante i prenose ih do obližnje vodene površine.

Postavljanje zaštitne ograde za vodozemce

Radna akcija postavljanja zaštitne ograde za vodozemce održana je u subotu, 11. ožujka na sve četiri lokacije na području Međimurske županije (Črečan, Selnica,  Križopotje/Dragoslavec, Palovec).

Na području Općine Selnica akciju je organizirala Međimurska priroda u suradnji s Općinom Selnica, a ograda se postavila u duljini od oko 820 metara. Na području Općine Gornji Mihaljevec kod retencije Križopotje/Dragoslavec Međimurska priroda postavila je ogradu u duljini 500 metara. Na području Općine Nedelišće ograda je postavljena u duljini od 500 metara. Na području Općine Mala Subotica postavljena je ograda u duljini od oko 350 metara.

Uz djelatnike Međimurske prirode u akcijama su sudjelovali brojni volonteri te učenici OŠ Selnica, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće, OŠ Prelog, Srednje Škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, 1. OŠ Čakovec, OŠ Marije Jurić Zagorke, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Orehovica, OŠ Domašinec, i OŠ Hodošan, zatim Općina Selnica, Ekološka udruga Platana i Ekološka udruga „Vrba“ Jurčevec.

Prenošenje vodozemaca tijekom mjesec dana

Nakon postavljanja ograde za vodozemce 11. ožujka na svim lokacijama, u ponedjeljak 13. ožujka započeo je drugi dio volonterske akcije prenošenja vodozemaca, a prenošenje vodozemaca trajalo je do subote 15. travnja, ukupno 34 dana. Ogradu za vodozemce u Selnici uklonili su djelatnici Općine, u Palovcu članovi ekološke udruge „Vrba“ Jurčevec, a u Črečanu i Križopotju/Dragoslavcu djelatnici Međimurske prirode.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja