Međimurje Press
Gospodarstvo

Gnjev javnosti!

JEDNO SU PRIČE, DUGO JE STVARNOST!

 

 

 

Sada kada je lako usporediti cijene u eurima, čini se kako je glavni problem što je u Hrvatskoj gotovo sve skuplje nego u susjednim euro zemljama. Naime, Hrvatska ima puno ozbiljniji problem od tvrdnje Vlade o nepoštenoj trgovačkoj praksi prilikom konverzije.

Cijene u Sloveniji znatno jeftinije

U usporedbi identičnog promo letka jednog trgovačkog lanca u Zagrebu i u Sloveniji, jasno se vidi da su cijene u slovenskom katalogu znatno jeftinije.

“Postoje službe zadužene za cijene, koje prate lokalno tržište, ovdje se očito dogodio promašaj, zaboravili su što se dogodilo 1. siječnja i doslovno koristili isti katalog samo s drugim cijenama i netko je pogriješio, gledao samo Hrvatsku zaboravivši da si za pola sata u Slovenije. Ovaj primjer je krasan, država s ovim nema ništa, neka razlika u PDV-u, ali to je nekoliko postotaka. Radi se isključivo o tome da nismo više samo hrvatsko tržište”, smatra Fižulić.

“Ako hoćete funkcionirati kao jedinstveno tržište, ne možete imati dva različita fiskalna modela. S vremenom naravno da mora doći do neke konvergencije. Vlade i jedne i druge zemlje su u prilici da određuju konkurentnost tih fiskalnih modela. Dolazi na naplatu hrvatsko oslanjanje na porez potrošnju. Hrvatska će morati promijeniti porezni model, uvesti porez na nekretnine, prestati ubirat porez smao na potrošnji jer će građani biti racionalni i kupovati tamo gdje je jeftinije”, objašnjava danas gostujući na N1 televiziji Goranko Fižulić.

Komentirao je i “prijetnju” Vladi da se cijene moraju vratiti na razinu od 31. prosinca 2022.

“Naravno da to ne može. To je PR-ovski potez. Premijer ima bogatu tradiciju da govori da Vlada daje, ‘mi smo učinili’, a nikad ne polazeći od činjenice da je Vlada najprije morala tim građanima negdje uzeti da bi dala. Vjerujem da će se cijene morati prilagoditi tržištu, naravno da to znači i spustiti cijene. Naravno da će ovi u Zagrebu morati promijeniti cijene jer nitko neće htjeti kupiti, to se zove tržište”, zaključuje Fižulić.

Hrvatskoj sada dolaze na naplatu, da je svima vidljivo, dvije ključne pogreške u razvoju posljednjih desetljeća. Jedno je oslanjanje na porez na potrošnju, ako imamo jedan od najvećih PDV-a u EU-u, naravno da to već u startu kreira viši nivo cijena. Drugi problem je što u Hrvatskoj ne postoji razumijevanje monopola, kartela, oligopola, mi smo svjedoci nerada hrvatske Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. Ako želite imati konkurente cijene, morate imati državne regulacije. Stalno plivamo u prostoru gdje se Vlada pojavljuje kao zaštitnik građana i potrošača te na taj način priznaje da u mnogim segmentima u Hrvatskoj tržište ne djeluje”, rekao je Fižulić.

Sjetimo se što su govorili političari uoči uvođenja

Andrej Plenković: “Učinak konverzije kune u euro na rast potrošačkih cijena bit će blag i jednokratan. Na to ukazuju iskustva drugih članica, gdje su cijene u prosjeku povećane za svega 0,23 posto. Da budem sasvim plastičan u razumijevanju ovoga, to znači da bi vam se prosječna cijena jedne kave povećala za oko dvije lipe.”

Boris Vujčić: “Ako vidite da vam netko drugi diže cijene, za koje znate koliko su bile u kunama, odite kod nekog drugog, netko drugi neće, tamo gdje postoji konkurencija. Tamo gdje ne postoji, tamo je opravdana intervencija države”.

Zdravko Marić: “Ovih 7 zemalja koje su uvele euro, taj efekt je bio jednokratan, u jednoj, početnoj godini, na prosječnoj razini 0,2 postotna boda”,  govorio je Zdravko Marić. Ali Marić je tada upozorio i na novi moment. “U trenucima kad su oni pristupali euro području ovakvih razina i ovakvih visina stope inflacije nisu bile bilježene”.

Andrej Plenković: “Nemamo baš sve mehanizme u slobodnom tržištu, živimo u tržišnoj ekonomiji gdje se puno toga formira slobodno. I zato je važno da se radi pritisak na one koji nastoje profitirati u ovome trenutku. To je najbitnije, to je najključnije. Apeliram na one druge na koje nemamo izravan utjecaj da se u krizi ponašaju tako da smanje malo apetite”.

A kako je sve ostalo na apelima, 1. siječnja ove godine uslijedilo je otriježnjenje. I gnjev javnosti!

(Ivana Tomić)

Izvor: https://n1info.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja