Međimurje Press
Gospodarstvo

Ministar Tomislav Ćorić posjetio Mesnu industriju Vajda d.d. Čakovec

ADMINISTRATIVNE MJERE OPTEREĆUJU MESNU PROIZVODNJU!

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je danas poduzeće Vajdi d.d., koje je zauzelo prvo mjesto rang-liste kompanija po prihodima u protekloj godini u Međimurskoj županiji. Prema podacima o poslovanju koje prikuplja FINA, Vajda je s 518,6 milijuna kuna prihoda i rastom prometa od čak 42 posto u odnosu na 2018. godinu s četvrtog mjesta skočila na sam vrh ljestvice. Osim rasta prihoda, Vajda je u 2019. godini zabilježila i dobit od gotovo 16,5 milijuna kuna, s impresivnim rastom od čak 718 posto.

Prije ulaska u Grupu Pivac 2015. godine Vajda je bila na 10. mjestu te ljestvice te je tako u samo četiri godine, s novim vlasnicima koji su sustavno ulagali u razvoj i unijeli stabilnost u poslovanje te upravom koja je ostvarila zadane ciljeve, postala najuspješnije međimursko poduzeće.

Posjet ministra iskorišten je za radni sastanak s Alenom Kajmovićem, predsjednikom Uprave i Vilimom Simonom, članom Uprave Mesne industrije Vajda d.d. Čakovec, na kojem se govorilo o poslovnim rezultatima Vajde u 2019. godini te trenutnoj gospodarskoj situaciji obilježenoj Covidom-19. Razgovaralo se i o važnosti samodostatnosti u proizvodnji hrane, uspješnom Vajdinom modelu kooperacije te mogućnostima rasterećenja gospodarstva. Razgovaralo se o ulaganjima u budućnost te stipendiranje deficitarnih zanimanja kadrova potrebnih Vajdi.

Tom prilikom Alen Kajmović naglasio je kako je Vajda postala broj jedan u županiji po poslovanju i prihodima. Rezultati su mjerljivi i kada se usporede s rezultatima u drugim hrvatskim županijama. Jedna od ključnih tema razgovora uz COVID-19, bila je budućnost Vajde i njeni planovi, ali i važno pitanje svinjogojstva. Konkretno, realizacija plasmana održivosti u proizvodnji hrane u Hrvatskoj. Situacija u 4. i 5. mjesecu je pokazala kako je taj segment izuzetno važan za državu. Bez toga nećemo ovisiti o vanjskim faktorima.

Tomislav Ćorić čestitao je Vajdi na rezultatima koji su impresivni i čiji je rast prihoda u odnosu na 2018. godinu povećan za 150 milijuna kuna. Radujem se, rekao je,  najavljenim  proširenjima proizvodnje u obradi mesa. Konkurentnost domaće proizvodnje jedino se tako jača. Dvije skore europske omotnice bit će usmjerene domaćim kapacitetima kako bi bili konkurentni vanjskim utjecajima i uvoznom mesu koje nije ni izdaleka tako kvalitetno kao naše. Na Vladi RH, a i mojem ministarstvu je da se u što skorije vrijeme riješe i administrativna pitanja koji opterećuju proizvodnju pa tako i Vajde u Čakovcu.

Radnici su Vajdina najveća snaga, a da je tomu tako dokazuje i sustavna politika kontinuiranog povećanja radničkih prava, karakteristična za sva poduzeća Grupe Pivac. Rekordna dobit u 2019. godini ostvarena je i uz povećanja plaća u nekoliko navrata, pri čemu je za kumulativni iznos plaća izdvojeno 1,8 milijuna kuna više nego 2018. Trenutno je u vajdi zaposleno gotovo 300 radnika kojima su kolektivnim ugovorom zajamčena prava poput stimulativnog dijela plaće, dodatnih dana godišnjeg odmora s obzirom na staž, uvjete rada i socijalne prilike, toplog obroka i jubilarnih nagrada. Vajda neprestano radi i na privlačenju mladih mesara kroz sustav stipendiranja, osiguravanja sigurnog posla nakon završetka školovanja, besplatnih udžbenika te plaćene prakse i obroka tijekom rada i prakse za učenike strukovnih škola.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja