Međimurje Press
Turizam

Hrvatska predstavila program jednogodišnjeg predsjedanja EUSAIR-om i AII na inauguracijskoj konferenciji u Zagrebu

Hrvatska je 1. lipnja od Bosne i Hercegovine preuzela predsjedanje Strategijom EU za Jadransku i jonsku regiju EUSAIR i Jadransko-jonskom inicijativom, a svoj program predsjedanja u jednogodišnjem mandatu jučer je službeno predstavila na inauguracijskoj konferenciji održanoj u Zagrebu. Konferenciju su otvorili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Hrvatsko predsjedanje podudara se s desetom obljetnicom ulaska Hrvatske u EU, a kao političke prioritete Hrvatska je postavila transformaciju i doprinos Strategije i Inicijative procesu proširenja EU, dovršetak procesa revizije Strategije, kao i snažniju institucionalnu suradnju u okviru četiri Makroregionalne strategije EU. Hrvatsko predsjedanje donosi i uvođenje petog, socijalnog prioritetnog stupa u Strategiju.

„Suština suradnje u okviru europskih makroregija je izgradnja povjerenja i zajedničkog djelovanja između država sudionica, koje ublažava fokus na partikularne ciljeve u korist nekog većeg, univerzalnog dobitka“, istaknuo je na otvorenju Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i zahvalio ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću na dobroj suradnji tijekom jednogodišnjeg BiH predsjedanja.

Ključ razvoja održivog turizma u provedbi odabranih strateških projekata

„U području 4. tematskog stupa Održivi turizam, kojim upravlja Ministarstvo turizma i sporta, kao prioritet hrvatskog predsjedanja EUSAIR-om istaknuta je tema važnosti primjene mjerljivih pokazatelja održivog turizma, a posebice u brizi za čisto more koje je naš zajednički resurs. Odgovorno upravljanje turizmom i turističkim resursima treba ostati jedan od prioritetnih ciljeva Strategije. Među prioritetnim temama u reviziji EUSAIR Akcijskog plana su zelena i digitalna tranzicija te pametno i održivo upravljanje turizmom, s naglaskom na znanje i vještine“, istaknula je ministrica Nikolina Brnjac, koja je najavila i prvu aktivnost u hrvatskom predsjedanju, Konferenciju o održivom nautičkom turizmu koja se danas održava u Zagrebu.

Ministarstvo turizma i sporta, u okviru dosadašnje provedbe prioriteta četvrtog stupa Strategije, u suradnji je s vanjskim stručnjacima objavilo stručne priručnike o participativnom turizmu, gastro turizmu i wellbeing turizmu ili turizmu blagostanja. Provedena su istraživanja inovacijskih kapaciteta u turizmu regije te istraživanje o stavovima posjetitelja destinacija na području jadranske i jonske regije. Značajan kapital predstavlja sedam potpuno spremnih strateških projekata za razvoj održivog turizma na području cijele regije, proisteklih upravo iz rada Tematske upravljačke skupine 4. stupa EUSAIR-a.

Ususret socijalno osvještenijoj Strategiji

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iniciralo je u postupku revizije Strategije i uključivanje novog, zasebnog, 5. tematskog stupa koji bi objedinio socijalne teme i vodio ususret socijalno osvještenijoj strategiji. Ova hrvatska inicijativa dobila je jednoglasnu i bezrezervnu podršku svih zemalja članica, o čemu je na konferenciji govorio ministar Šime Erlić.  O novom EUSAIR tematskom stupu govorilo se i na panelu Društvena dimenzija u EUSAIR-u u kojem su sudjelovali i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podršku početku hrvatskog predsjedanja dao je i Sławomir Tokarski, direktor Uprave za europsku teritorijalnu suradnju, makroregije, Interreg i provedbu programa Europske komisije.

Andrija Rudić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja