Međimurje Press
Turizam

Održana konferencija „Međimurje – zelena destinacija“ u Čakovcu

S MORA NA KOPNO

Konferencija na temu „Međimurje – zelena destinacija“, u organizaciji Poslovnog dnevnika i Međimurske županije koja je, uz ostalo istaknula postignuća Međimurske županije i njezine Turističke zajednice u području održivog turizma i visokovrijednih turističkih sadržaja zelene agende, održana je, u sklopu proslave Dana Međimurske županije, u petak, 21. travnja 2023. godine, u Čakovcu u hotelu Castellum.

Cilj koji je okupio turističke djelatnike s područja sjevernih hrvatskih županija te susjedne Slovenije, bio je predstaviti pozitivnu praksu Međimurske županije i svih dionika u kreiranju Međimurja kao održive, zelene turističke destinacije. U posljednjih 10-ak godina u Hrvatskoj se sve češće govori o održivom turizmu, pri čemu se naglasak stavlja na održivi razvoj ruralnih područja Hrvatske, kao i na destinacije masovnog turizma kojima je održivost prijeko potrebna, a sve kako bi se spriječila devastacija prirodnih i kulturnih resursa.

I u Europskoj uniji zadnjih je godina naglasak upravo na održivom razvoju ruralnih područja Hrvatske u sinergiji s turizmom. Upravo je Međimurje predvodnik u Hrvatskoj kao  jedina regija u zemlji i četvrta u svijetu koja nosi oznaku ugledne udruge Green Destination, rekao je ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta, Slavko Štefičar i čestitao svim Međimurcima na rezultatu koji se stvarao dugi niz godina. – S punom odgovornošću mogu reći da je Međimurje primjer dobre prakse kako bi trebali razvijati turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a da on bude cjelogodišnji i da bude održiv, rekao je Štefičar i naglasio kako je Vlada Republike Hrvatske, uz donošenje Strategije održivog razvoja turizma do 2030. godine koju Međimurje već „živi“, osigurala i 1,3 milijarde eura za provođenje te politike održivosti.

Ključ razvoja turizma u Međimurju leži u ravnomjernom razvoju te valorizaciji baštine, povijesti, kulture, prirode i enogastronomije, napomenuo je župan Međimurske županije Matija Posavec i poručio da će se i dalje truditi opravdati titulu Green Destinations regije te zalagati kako bi za dvije godine dobili i platinastu nagradu. Radit ćemo na daljnjoj revitalizaciji naše kulturne i prirodne baštine, rekao je Posavec i naveo kako se ovih dana očekuju rezultati za obnovu dvorca Feštetić u Pribislavcu, Ministarstvu turizma i sporta prijavljena je izgradnja nekoliko interpretacijskih centara diljem Međimurja što je izuzetno važno u kontekstu razvoja europske mreže eko muzeja, rekao je župan Posavec i podsjetio na aktualnu sanaciju Palače Zrinski te aktivnosti oko dobivanja UNESCO-ve oznake nematerijalne baštine za Svetomarsku čipku.

Na na panel diskusiji “Europski Green Deal i hrvatski turizam – kako razvijati hrvatske zelene destinacije” župan Posavec naglasio je, kako smatra da je generalno kontinentalni turizam, odnosno njihova ponuda, podcijenjena u odnosu na onaj na Jadran. Kao primjer navodi kvalitetu vina koja se nudi u ugostiteljskim objektima te korelaciju s njihovom cijenom gdje je, za primjer Međimurje, uvelike podcijenjeno. “Treba staviti puno veći fokus na kontinentalnu ponudu i sadržaje, a što moraju prepoznati i čimbenici na nacionalnoj razini koji razvijaju državne strategije te odobravanju sredstva za njihovu realizaciju”.

Na istom panelu Darija Todtling, voditeljica odjela za razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice, kazala je da unatoč činjenici da Hrvatska mijenja svoj glavni turistički slogan “Hrvatska puna života”, da očekuje da će naša zemlja i dalje u svojoj biti ostati “puna života”. “Želimo Hrvatsku malo drukčije pozicionirati da se odmaknemo od sunca i mora te da se predstavimo da mi imalo puno ponuditi i po pitanju “zelenog” i održivog. Mladi turisti koji su sve brojniji traže upravo socijalne komponente održivosti i ekologije te se tome moramo prilagoditi. Sve se više traže zelene destinacije, održivi načini putovanja i funkcioniranja turizma”, rekla je Todtling.

((rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja