Međimurje Press
Grad Čakovec

ČAKOMOV JESENSKI DOPRINOS GRADU I GRAĐANIMA

Prvi jesenski dani, izuzetno sunčani i topli, kao da su posebno nadahnuli djelatnike GKP Čakom, koji su se iznova maksimalno potrudili uredivši javne i zelene površine našega grada i aleje čakovečkog groblja. Uljepšali su time svakodnevnu šetnju čakovčana, ali i dojmove svakog gosta koji Čakovec posjećuje.

Zadovoljstvo nakon uspješno urađenog posla ne krije ni Tatjana Lukman, poslovođa radne jedinice Proizvodnja sezonskog bilja i održavanje cvjetnih gredica: „Posao nam pričinjava zadovoljstvo, radimo ga s ljubavlju, pa ga nerijetko ni ne smatramo poslom. Ideje oko uređenja usaglašavamo s Poglavarstvom Grada i upravo smo posadili 23.000 viola, 3000 belica i nešto brasike. To je jesensko, zimsko cvijeće koje će nas dočekati i na proljeće. U tijeku je i sadnja lukovica tulipana i narcisa. Naravno, sve se to mora neprestano održavati pljevljenjem i navodnjavanjem.”

GKP Čakom na području grada Čakovca održava oko 675.000 m2 uređenih zelenih površina, te oko 1500 m2 cvjetnih gredica. Njihovo šarenilo svojom vedrinom u proljeće, ljeto, jesen, pa čak i zimi, odaje sliku urednog, gostoljubivog i prijateljskog grada. Sva ta postignuća često su okrunjena nagradama i priznanjima.

„Svako priznanje i nagrada od strane stručnih osoba nam godi, no pohvale i pozitivni komentari naših sugrađana vesele nas najviše i motiviraju za daljnji rad.” – dodaje gđa. Tatjana.

 

Osim uređenja javnih i zelenih površina, čakomova ekipa vrtlara stručno i brzo obavlja i sve poslove oko uređenja vaših dvorišta – prema narudžbi može vam izvršiti usluge podizanja i njege travnjaka, sadnje i održavanja drveća, grmlja, cvjetnih gredica, balkona, prozora… a pri tome daju i besplatne savjete oko zaštite i sadnje.

 Blagdan Svih Svetih

Bliži nam se blagdan Svih Svetih i Dušni dan.

Čakovčani se ponose izgledom i urednošću svog gradskog groblja kojega mnogi posjetitelji svrstavaju u jedno od najljepših groblja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Kompleks čakovečkog groblja zauzima površinu od 16 ha sa oko 5000 grobnih mjesta. Thuje pokrivaju oko 12.000 m2, a posađeno je i oko 2.100 m2 listopadne živice te zasijano preko 70.000 m2 travnih površina. Uređena je mreža puteva i staza prekrivenih kamenom sipinom, koja isprepliće cijelu površinu groblja.

Danijela Jambrović, organizator groblja i pogrebnih usluga ističe: „Od proljeća, uz redovne radove koje obavljamo, poput košnje trave, obrezivanja živice ili uređenja puteva, posadili smo drvorede lipe, američkog likvidambara i jarabike. Početkom jeseni zasadili smo 800 komada lovor višnje i 1000 komada tise. One se sade iza spomenika, poput živog zida i tako se dobije više zelenila i time ukrase spomenici.”

Pored redovnog održavanja groblja, GKP Čakom nudi i dodatne usluge za održavanje grobnog mjesta tijekom cijele godine – čišćenje grobova i sadnju cvijeća, paljenje svijeća, dostavu cvjetnih aranžmana uoči godišnjica ili blagdana Svih Svetih. U te dane, kada se sjećamo naših najdražih kojih više nema među nama, kada obilazimo groblja i uređujemo grobove, jedan problem svake godine postaje sve izraženiji i sve više zabrinjava.

„Samo prošle godine, iza Svih Svetih, sakupili smo čak 28 tona otpada plastičnih lampiona, a takva se plastika kasnije jako teško reciklira. I ovom prilikom sugeriramo građanima da postoje i druge vrste lampiona, poput staklenih ili lampiona koji iznutra imaju bljeskalice. Nedavno su se pojavili i solarni lampioni. Sve te vrste puno duže traju, trebamo ih manje, pa je to i financijski isplativije od plastičnih lampiona koje, kad izgore, bacamo u ogromnim količinama…” – objašnjava gđa. Danijela.

Jedno je sigurno – ukoliko se potrudimo svi zajedno i budemo prijatelji s prirodom, a pri tome na djelatnike GKP Čakom uvijek možete računati, naš grad i naš zavičaj će i ubuduće ponosno nositi laskavi epitet – „Hrvatski cvjetnjak”.

Jer, Mi volimo Međimurje, a Vi?

www.cakom

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja