Međimurje Press
Grad Čakovec

JOŠ JEDAN POZIV ČAKOVEČKIM UMIROVLJENICIMA

Grad Čakovec i ove godine Uskrsnice dijeli umirovljenicima i po prvi puta osobama primateljima osobne invalidnine

Čakovečki umirovljenici i osobe primatelji osobne invalidnine, ove će godine moći preuzeti svoju Uskrsnicu. Dijelit će se u prostorima Gradske uprave, u razdoblju od utorka, 28. ožujka do četvrtka, 6. travnja 2023. godine.

Pravo na Uskrsnicu imaju umirovljenici čija mirovina, uključujući i inozemnu, ne prelazi 335,00 eura, odnosno 2.524,05 kuna te sve osobe, primatelji osobne invalidnine s područja Grada Čakovca. Sredstva za tu namjenu osigurana su u Gradskom proračunu, a iznos Uskrsnice s prošlogodišnjih 200,00 kuna odnosno 26,54 eura, zaokružen je na 30,00 eura.

„Podjelama Uskrsnica želimo zahvaliti svima onima koji su stvarali i na svoj način još stvaraju i uljepšavaju naš grad, onima koji su nam neiscrpni izvor znanja i najbolji učitelji kada su senzibilizacija društva te boljitak zajednice u pitanju. Ovo je novac koji dobivaju u prostorima Gradske uprave, no važno je naglasiti da su to sredstva svih građana Čakovca, kao poruka svih Čakovčana da cijenimo sve naše sugrađane treće životne dobi, da poštujemo ono što su za nas odradili u svom radnom vijeku te da smo društvo koje brine o najosjetljivijim skupinama građana. U moru poskupljenja života općenito, nadam se da će im ova socijalna mjera od 30 eura biti jedan vjetar u leđa i omogućiti im dostojanstvene blagdane“, rekla je pritom gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te istakla ponos što upravo zajedno sa sugrađanima rade na novim projektima podrške sugrađanima kojima je ista potrebna.

Svi koji zadovoljavaju uvjete za dobivanje Uskrsnice, trebaju donijeti osobnu iskaznicu ili drugi identifikacijski dokument, a umirovljenici i potvrdu o visini mirovine za veljaču 2023. godine, koju izdaje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Na žalost, vodeći se iskustvima od Božića, popis koje je Grad dobio od Mirovinskog bio je manjkav, odnosno velik broj umirovljenika koji su imali pravo na Božićnicu, na njima se nije nalazio. Stoga, svi umirovljenici prije dolaska trebaju podignuti traženu potvrdu na Zavodu za mirovinsko osiguranje koji je udaljen 50-ak metara od Gradske uprave. Na nju se ne čeka, te je dobivaju u kratkom roku. Odresci od mirovine neće se priznavati, jer iz njih nisu vidljiva sva primanja koja građani ostvaruju po osnovi mirovine.

Uskrsnicu, uz predočenje svih potrebnih dokumenata može podići i član obitelji u ime umirovljenika ili primatelja osobne invalidnine.

Za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima.

Podjela Uskrsnica, kao i ranijih godina, organizirat će se prije blagdana Uskrsa od 28. ožujka do 6. travnja u Gradskoj vijećnici, svakog radnog dana 9 do 12 sati.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja