Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 22. do 29.03.2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 25. i 26. 3.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Ups 2: Avantura se nastavlja… (Ooops! The Adventure Continues)

Animirani; Uloge/Glasovi: Darin Pavišić, Sandra Hrenar Matić, Janko Rakoš, Mirta Zečević, Slavko Juraga, Ana Begić Tahiri, Aleksandar Cvjetković, Kristina Habuš, Dražen Bratulić, Lana Blaće, Ronald Žlabur

Nastavak zabavne animirane avanture Ups! Noa je otišao. Naši poznati mali junaci jure kroz avanturu koja zaustavlja dah, ispunjenu opasnim jurnjavama i zabavnim trenucima koji izazivaju smijeh. Bližio se kraj svijeta i postojala je opasnost da poplave unište sva bića na planeti. U Noinu arku redom su se ukrcale sve vrste životinja, od najveće do najmanje. Noina arka pluta otvorenim morem. Nakon tjedana nema zemlje na vidiku, zalihe hrane su pri kraju, a krhki mir između mesojeda i biljojeda mogao bi se narušiti svake sekunde. Nakon niza nesretnih događaja Finny se budi u neobičnoj koloniji ispunjenoj čudnim stvorenjima koja žive u harmoniji – pod prijetnjom vulkana! U utrci s vremenom, plimom i zastrašujućim potresima, on mora spasiti svoje prijatelje, obitelji i cijelu koloniju od potpunog uništenja.

  • 25. i 26.3.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • John Wick 4 (John Wick: Chapter 4)

Akcija; Uloge: Keanu Reeves, Donnie Yen, Bill Skarsgard, Laurence Fishburne

U četvrtom nastavku velikog akcijskog spektakla John Wick se suočava sa dosad najsmrtonosnijim protivnicima. John Wick (Keanu Reeves) otkriva put do pobjede nad Visokim stolom. Ali prije nego što uspije zaslužiti slobodu, Wick se mora suočiti s novim neprijateljem i moćnim savezima diljem svijeta, te silama koje stare prijatelje pretvaraju u neprijatelje. Radnja novog filma odvija se diljem svijeta i donosi precizno-koreografiranu akciju posebne vrste. U potrazi za najmoćnijim igračima kriminalnog podzemnog svijeta, film vodi gledatelje u New York, Pariz, Osaku i Berlin.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 19.4.2023. IZLOŽBA GORDANE ŠPOLJAR ANDRAŠIĆ

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, možete do 19. travnja, pogledati izložbu slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Tom prigodom Muzej Croata insulanus Grada Preloga obilježava 10 godina postojanja.

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji će biti prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća, koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom. Božica Jelušić, autorica predgovora izložbe, slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona. Zato su i boje, valeri, tako diskretne, neagresivne, te imaš dojam kako je vrh kista samo dotakao papir i brzo se povukao, ne ostavljajući ni jedan trajni madež na bjelini ponuđene podloge. Svi koji su ikada kušali izazove akvarela, znat će koliko je teško pogoditi upravo taj trenutak: ni previše ni premalo, u igri vode i pigmenta. Uspješni akvareli veliki su darovi strpljenja i vježbe, discipline ruke. Da bi se još svježa emocija prenijela, treba misliti o munjevitosti, o nekom zen-trenutku, kada se samo pustiš, a struja prođe kroz čakru, živce, prste, i kaže „nisam došla“, baš kao što i ljubav to ponekad učini i govori. Ali po olakšanju koje osjeti, po osjećaju ispunjenosti, umjetnik znade da je postigao cilj. Priča će biti zaokružena tek kad i gledatelj to isto osjeti, u neposrednom kontaktu s umjetničkim predloškom. Prožeti ovakvim emocijama, s prijateljima muzeja, štovateljima umjetnosti i kulture, kolegama, suradnicima, svim zainteresiranima, slavimo jedno desetljeće gradskog muzeja u Prelogu.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga osnovan je 19. ožujka 2013. godine, temeljem donacije prof.dr.sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva. Temeljem tematskih izložba, putem donacija i otkupa kroz godine su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Muzej Grada Preloga tijekom godina svojim radom doprinosi širenju i bogaćenju kulture lokalnog stanovništva i šire, svih dobnih skupina, muzejsku djelatnost predstavlja na dobrobit šire javnosti kako bi razvili diskurs o društvenim i umjetničkim temama, te prihvaćanju raznolikosti umjetničkih izričaja i identiteta. Brojnim izložbama, edukativnim radionicama, atraktivnim i zanimljivim manifestacijama te programima koje organiziranima kroz godinu, Muzej Grada Preloga utkao se u srca mještana i šire zajednice, te regije. Također je prepoznat diljem Hrvatske i susjednih zemalja kroz suradnje i zajedničke aktivnosti. Muzej Croata insulanus Grada Preloga, gradu u kojem je smješten, Prelogu daje značajnu kulturnu i turističku točku, pridonosi općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života šire zajednice, a razvio se u mjesto susreta, okupljanja, druženja i mjesto prikupljanja novih znanja o umjetnosti i kulturi.

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PRELOGA

  • 26.03.2023., NEDJELJA U 18 SATI, KORIZMENI KONCERT, CAMERATA GARESTIN

U crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu održat će se, u nedjelju 26. ožujka Korizmeni koncert, na kojem će se predstaviti Ansambl Camerata Garestin. Organizatori koncerta su Turistička zajednica Grada Preloga, Dom kulture Grada Prelog te Grad Prelog, a koncert će se održati s početkom u 18 sati. Nakon dvije godine stanke, u Prelog se vraća tradicija muziciranja u vrijeme korizme, u vrijeme promišljanja o sebi i životu, prošlosti kojoj trebamo oprostiti i okrenuti se boljoj budućnosti kao bolji ljudi.

Ansambl Camerata Garestin okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače – sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske. Taj je doprinos ansambla u više navrata prepoznalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, dodjeljujući mu potporu za djelovanje. Nastupi ansambla popraćeni su pohvalnim recenzijama, primjerice na Varaždinskim baroknim večerima, središnjem hrvatskom festivalu barokne glazbe. Ansambl je gostovao i na prestižnom međunarodnom festivalu SEVIQC Brežice i na Festivalu hrvatske glazbe u Beču, nastupivši tom prigodom u glasovitoj Hofburgkapelle. Camerata Garestin vjerojatno je i prvi hrvatski ansambl za staru glazbu profesionalno angažiran u Kraljevini Nizozemskoj (Voorshoten, den Haag, 2014.), a gostovao je i u Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Njemačkoj te Austriji. Članovi ansambla muziciraju na replikama baroknih instrumenata. Ansambl njeguje hrvatsku glazbenu baštinu s naglaskom na djelima Ivana Marka Lukačića, Vinka Jelića, Gabriela Pulitija, Tomasa Cecchinija te Ivana Šibenčanina. U sklopu 47. Varaždinskih baroknih večeri ansambl je dobio Nagradu Jurica Murai. Na koncertu u Prelogu, na programu će se naći djela Vinka Jelića, Girolama Frescobaldia, Heinricha Schütza, Antonia Vivaldia, Gabriella Pulittia, fra. Ivana Marka Lukačića, Benedetta Marcella. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja