Međimurje Press
Grad Prelog

Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno- redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na
samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Grad Prelog obilježit će Misom za domovinu, u srijedu, 4. 8. 2021. godine u 17,30 sati, u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu te polaganjem vijenaca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu i naspomenike hrvatskim braniteljima, Ivanu Sokaču u Oporovcu te Krešimiru Madiću u Čukovcu.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja