Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 15. do 22. ožujka 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 18. I 19. 3.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Neustrašive njuške (Paws of Fury: The Legend of Hank)

Animirani, akcija, komedija; Uloge/Glasovi: Tarik Filipović, Marko Makovičić, Nikola Marjanović, Goran Malus, Dražen Bratulić, Marko Juraga, Gorban Vrbanić, Ivan Mokrović, Ana Zibar, Ivan Đuričić, Daniel Dizdar, Paula Slavica, Dora Jakobović, Ivor Plužarić, Ana Čapalija

Naoko neugledni pas Hank sanja velike snove. Toliko velike da želi postati pravi pravcati samuraj. E sad, nije to baš tako jednostavno kao u snovima. Najgore od svega nije ni nepoznata zemlja, ni daleki put, ni neobična hrana koja uopće ne liči na pseću, već njegov strah kako izaći na kraj sa jedinim stanovnicima te zemlje – mačkama. Hank, neodoljiv i lijepo odgojen pas ima za protivnika vrlo zločestog mačora, Ika Chu-a opakog vođu nepobjedive vojske samuraja. Ika nagovara pomalo naivnog Hanka da postane samuraj i glavni zaštitnik grad Kakamucho. Hank prihvaća ponudu ne sluteći prave namjere podloga Ika Chua. Srećom, u Kakamucho upoznaje Jimba, nekada velikog i karizmatičnog samuraja koji, mada ispočetka nevoljko, uzima Hanka pod svoje i uči ga “tajnama zanata”. Sklopivši prvo istinsko prijateljstvo između mačke i psa, njih dvojica kreću na ludo i nezaboravno putovanje kako bi spasili grad Kakamucho od zlog Ika Chua. Na koncu Hank ispunjava svoje snove i spoznaje što uistinu znači biti samuraj.

  • 18. I 19.3.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Shazam! Bijes bogova (Shazam! Fury of the Gods)

Akcija, avantura; Uloge: Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Rachel Zegler, Adam Brody

Henry Gayden je i ovog puta napisao scenarij pun akcije i smijeha. Superheroj Shazam je cinični tinejdžer koji se trudi pronaći svoje mjesto u svijetu i ne zna ništa o takvim junacima, a kamoli kako biti jedan. U njegovom se životu sve vrti oko magične riječi koja ga transformira u njegov odrasli alter ego superheroja, Shazama.

DOM KULTURE

  • 17.03.2023., PETAK U 20 SATI, PREDSTAVA „SVE O MUŠKARCIMA“

Daske Doma kulture Grada Preloga, ugostit će u petak, 17. ožujka, s početkom u 20 sati, kazališnu predstavu Teatra Gavran, „Sve o muškarcima“. Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga. Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred nama prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti.

Autor: Miro Gavran

Glume: Vedran Komerički, Tomislav Krstanović i Rade Radolović

Režija: Mladena Gavran

Asistent režije: Svebor Kamenski-Bačun

Kostimograf: Danica Dedijer

Scenograf: Dinka Jeričević

Scenski pokret: Tihana Strmečki

Oblikovanje svjetla: Mario Vnučec

Izbor glazbe i oblikovatelj tona: Neven Zebić

Šminka: Željka Horvat

Asistentica kostimografkinje: Paola Rilović

U ovoj dinamičnoj predstavi, glumci su odlučili pružiti vam istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća. Brzi dijalozi, te izmjena dramskih i humornih pasaža karakteristika su ovog teksta koji pruža velike mogućnosti za glumačke transformacije. Ovaj tekst Mire Gavrana do sada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Janeira pa do Moskve.

Cijena ulaznice je 7,00 euro.

Pretprodaja ulaznica počinje od 27.02.2023. godine.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Doma kulture Grada Preloga od ponedjeljak do petka od 8,00 do 11,00 sati, te subotom i nedjeljom od 16,00 do 20,00 sati.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 19.03.2023., NEDJELJA U 17 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE GORDANE ŠPOLJAR ANDRAŠIĆ

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva na otvorenje izložbe slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić, u nedjelju, 19. ožujka 2023. u 17 sati. Tom prigodom Muzej Croata insulanus Grada Preloga obilježava 10 godina postojanja.

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji će biti prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća, koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom. Božica Jelušić, autorica predgovora izložbe, slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona. Zato su i boje, valeri, tako diskretne, neagresivne, te imaš dojam kako je vrh kista samo dotakao papir i brzo se povukao, ne ostavljajući ni jedan trajni madež na bjelini ponuđene podloge. Svi koji su ikada kušali izazove akvarela, znat će koliko je teško pogoditi upravo taj trenutak: ni previše ni premalo, u igri vode i pigmenta. Uspješni akvareli veliki su darovi strpljenja i vježbe, discipline ruke. Da bi se još svježa emocija prenijela, treba misliti o munjevitosti, o nekom zen-trenutku, kada se samo pustiš, a struja prođe kroz čakru, živce, prste, i kaže „nisam došla“, baš kao što i ljubav to ponekad učini i govori. Ali po olakšanju koje osjeti, po osjećaju ispunjenosti, umjetnik znade da je postigao cilj. Priča će biti zaokružena tek kad i gledatelj to isto osjeti, u neposrednom kontaktu s umjetničkim predloškom. Prožeti ovakvim emocijama, s prijateljima muzeja, štovateljima umjetnosti i kulture, kolegama, suradnicima, svim zainteresiranima, slavimo jedno desetljeće gradskog muzeja u Prelogu.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga osnovan je 19. ožujka 2013. godine, temeljem donacije prof.dr.sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva. Temeljem tematskih izložba, putem donacija i otkupa kroz godine su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Muzej Grada Preloga tijekom godina svojim radom doprinosi širenju i bogaćenju kulture lokalnog stanovništva i šire, svih dobnih skupina, muzejsku djelatnost predstavlja na dobrobit šire javnosti kako bi razvili diskurs o društvenim i umjetničkim temama, te prihvaćanju raznolikosti umjetničkih izričaja i identiteta. Brojnim izložbama, edukativnim radionicama, atraktivnim i zanimljivim manifestacijama te programima koje organiziranima kroz godinu, Muzej Grada Preloga utkao se u srca mještana i šire zajednice, te regije. Također je prepoznat diljem Hrvatske i susjednih zemalja kroz suradnje i zajedničke aktivnosti. Muzej Croata insulanus Grada Preloga, gradu u kojem je smješten, Prelogu daje značajnu kulturnu i turističku točku, pridonosi općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života šire zajednice, a razvio se u mjesto susreta, okupljanja, druženja i mjesto prikupljanja novih znanja o umjetnosti i kulturi.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ biti će prožeta i glazbenim programom u kojem sudjeluju operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira, na kojem će svirati Samuel Horvatek. Ovo je jedan u nizu programa kojom se obilježava deseta obljetnica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

NAJAVE

  • 26.03.2023., NEDJELJA U 18 SATI, KORIZMENI KONCERT, CAMERATA GARESTIN

U crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu održat će se, u nedjelju 26. ožujka Korizmeni koncert, na kojem će se predstaviti Ansambl Camerata Garestin. Organizatori koncerta su Turistička zajednica Grada Preloga, Dom kulture Grada Prelog te Grad Prelog, a koncert će se održati s početkom u 18 sati. Nakon dvije godine stanke, u Prelog se vraća tradicija muziciranja u vrijeme korizme, u vrijeme promišljanja o sebi i životu, prošlosti kojoj trebamo oprostiti i okrenuti se boljoj budućnosti kao bolji ljudi.

Ansambl Camerata Garestin okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače – sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske. Taj je doprinos ansambla u više navrata prepoznalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, dodjeljujući mu potporu za djelovanje. Nastupi ansambla popraćeni su pohvalnim recenzijama, primjerice na Varaždinskim baroknim večerima, središnjem hrvatskom festivalu barokne glazbe. Ansambl je gostovao i na prestižnom međunarodnom festivalu SEVIQC Brežice i na Festivalu hrvatske glazbe u Beču, nastupivši tom prigodom u glasovitoj Hofburgkapelle. Camerata Garestin vjerojatno je i prvi hrvatski ansambl za staru glazbu profesionalno angažiran u Kraljevini Nizozemskoj (Voorshoten, den Haag, 2014.), a gostovao je i u Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Njemačkoj te Austriji. Članovi ansambla muziciraju na replikama baroknih instrumenata. Ansambl njeguje hrvatsku glazbenu baštinu s naglaskom na djelima Ivana Marka Lukačića, Vinka Jelića, Gabriela Pulitija, Tomasa Cecchinija te Ivana Šibenčanina. U sklopu 47. Varaždinskih baroknih večeri ansambl je dobio Nagradu Jurica Murai. Na koncertu u Prelogu, na programu će se naći djela Vinka Jelića, Girolama Frescobaldia, Heinricha Schütza, Antonia Vivaldia, Gabriella Pulittia, fra. Ivana Marka Lukačića, Benedetta Marcella. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja