Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 15. do 22. svibnja 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 19. I 20.5.2024., NEDJELJA I PONEDJELJAK U 18 SATI

  • Nerazdvojni (Inseparables)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Od scenarista velikog hita „Priča o igračkama” dolazi zabavna avantura dva nerazdvojna prijatelja, napuštenog plišanog medvjedića i lutka beskrajne mašte. Kada se u starom kazalištu u parku ugase svjetla, lutke ožive. Među njima je Don, koji je umoran od toga da svaki dan glumi budalu. Sanja o tome da napokon postane pravi heroj i hrabro odlučuje otići iz kazališta i krene u otkrivanje velikog svijeta i vlastitog života! Na tom putovanju susreće Doggie Dog-a, napuštenu plišanu igračku koja želi postati rap zvijezda. To je početak velike avanture i prijateljstva koje će njihove snove pretvoriti u stvarnost i dokazati da čak i oni najmanji mogu odigrati herojske uloge!

  • 19. I 20.5..2024., NEDJELJA I PONEDJELJAK U 20 SATI

  • Stranci: Prvo poglavlje (Strangers: Chapter 1)

Horor; Uloge: Madelaine Petsch, Rachel Shenton, Gabriel Basso

Zvijezda Riverdalea, Madelaine Petsch, nosi vodeću ulogu u remakeu uspješnog horor hita Stranci (The Strangers) iz 2008. godine. Ovo je prvi od tri naslova istoimene zastrašujuće trilogije! U centru zbivanja je mladi par putuje preko granice kako bi započeli novi život; nažalost, na putu prema sjeveru im se pokvari auto. Zarobljeni tokom noći u Oregonu, par se prijavljuje u osamljeni Airbnb. Nedugo nakon smještanja troje nepoznatih ljudi ih počinju maltretirati, a borba za život tek počinje.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 16.05.2024., ČETVRTAK U 19 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE SLAVKA STOLNIKA

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u Muzeju Grada Preloga slavi se u velikom tonu, uz 85. godina ljubavi prema životu i umjetnosti najvećeg hrvatskog kolekcionara umjetnina Vladimira Malogorskog. U četvrtak 16. svibnja 2024. u 19 sati u Muzeju Grada Preloga otvara se izložba poznatog naivnog slikara i kipara Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog. Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva sve zainteresirane da zavire u svijet raskošnih boja zagorskog umjetnika Slavka Stolnika, čije su izložbe u današnjici vrlo rijetke, a ipak omogućene zahvaljujući Zbirci Vladimira Malogorskog. Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja.

VLADIMIR MALOGORSKI (1939., Varaždin) inženjer građevinarstva, istaknuti gospodarstvenik i privatni poduzetnik. Slike je počeo sakupljati od 1962. godine, no ljubav prema likovnoj umjetnosti traje od dječačkih dana kada je svjedočio stvaranju varaždinskog umjetnika Miljenka Stančića na bedemima Starog grada. Stančić je na svojoj antologijskoj slici prikazao crkvu sv. Florijana u Varaždinu uz koju je vidljiva i kuća Malogorski u kojoj kolekcionar i danas stanuje. Kao uspješni poslovni čovjek u umjetnosti je tražio utočište od svakodnevnih briga i opterećenja. U njegovoj kolekciji danas je više od 1500 originalnih umjetničkih djela u raznim tehnikama. Među njima nalazi se i pozamašan broj slika Slavka Stolnika, s kojim je prijateljevao. Zahvaljujući svom zanimanju za umjetnost i kolekcionarskoj strasti kojom je prikupio zbirku umjetnina nemjerljive vrijednosti, darovao je cjelokupni zbirku gradu Varaždinu 2001. godine, ali ni nakon više prijedloga gdje bi se kolekcija mogla udomiti, ona i dalje nije dostupna očima javnosti. Kad se zbirka jednom u potpunosti otvori javnosti smisao ovakvog kolekcionarstva doživjet će vrhunac. Kao priznanje za izuzetan doprinos očuvanju kulturno povijesne baštine, naročito likovne umjetnosti grada Varaždina i Republike Hrvatske kao i dugogodišnji dobrotvorni rad, dodijeljena mu je nagrada za životno djelo grada Varaždina, a odlikovan je i od strane predsjednika Stjepana Mesića Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

SLAVKO STOLNIK (11.6.1929., Voća Donja – 17.5.1991., Voća Donja) nakon završene pučke škole bavio se poljoprivredom i radio u rudniku Ladanje Donje, od 1952. godine bio je policajac u Zagrebu gdje njegov slikarski talent otkrivaju kritičar Josip Depolo i Krsto Hegedušić. Već i prije susreta s njima Stolnik slika temperom na staklu, a navedeni susreti potiču nastavak i razvoj stvaralaštva. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Zagrebu, zatim slijede izložbe u Rijeci, Dubrovniku, Beogradu i Parizu te niz skupnih izložbi. Nakon strmoglavog uspjeha četiri godine boravio je u Parizu gdje teško živi i malo slika. Vrativši se 1963. godine u rodnu Voću Donju uz kiparstvo i slikarstvo posvećuje se narodnoj medicini. Ubijen je u noći 16. na 17. svibanj 1991. godine. Jedan je od poznatih pripadnika tzv. zagorskog kruga naive, prepoznatljiv po izraženom (komplementarnom) kolorističkom kontrastu u kojem se sudaraju i supostoje jarke boje. Pritom je ekspresivna vrijednost dodatno naglašena potpunim izostankom linijskog elementa. Boja „nosi“ i preuzima oblike i kompoziciju stvarajući dojam ulaska u neki novi svijet – svijet mašte i umjetnosti.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 17.05.2024., PETAK U 18 SATI, VEČER S AUTOROM: ZORAN ŽMIRIĆ

U petak, 17. 05.2024. , Knjižnica i čitaonica Grada Preloga ugostit će kolumnista, glazbenika i pisca Zorana Žmirića. Autor će predstaviti drugo izdanje svog romana, „ Pacijent iz sobe 13“, a promociju s početkom u 18 sati moderirat će Željka Hatvalić Strahija. U programu će sudjelovati učenici Srednje škole Prelog, sudionici projekta Mreža čitanja – kviz za poticanje čitanja i kreativnosti za srednje škole 2023./2024 koji će otvoriti program glazbenim nastupom i prenošenjem iskustva čitanja Žmirićevog romana „Hotel Wartburg“. Ulaz na događanje je slobodan i za njega nije potrebna najava.

O autoru:

Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. Član je Hrvatskog društva pisaca, a radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski, talijanski, ukrajinski i arapski. Dosad je objavio: Kazalište sjena (zbirka priča, 2002.); Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man (zbirka kolumni, 2005.); Blockbuster (roman, VBZ, 2009., AdPublik /Poljska/, 2012., Hena com, 2018., Fabula /Ukrajina/, 2018., Safasa /Egipat/, 2022.); Riječke rock himne (publicistička proza, 2011.); Snoputnik (roman, 2014.); Zapisano metkom (zbirka poezije, Studio TiM, 2015., Krok /Ukrajina/, 2020.); Putovanje desnom hemisferom (roman, 2017.); Pacijent iz sobe 19 (roman, Hena com, 2018., Književna radionica Rašić /Srbija/, 2019., Infinito Edizioni /Italija/, 2021.); Kaleidoskop (zbirka mikropriča, 2019.); Vožnja unatrag (grafička novela, s ilustratoricom Valentinom Briški, 2019.); Hotel Wartburg (roman, Fraktura, 2022., LOM /Srbija/, 2023., Muza /Makedonija/, 2023.).

S romanima Blockbuster i Pacijent iz sobe 19 bio je u finalima najvažnijih hrvatskih književnih nagrada. Dobitnik je nagrada i priznanja: Književno pero Hrvatskog književnog društva za knjigu godine – Blockbuster (2010.), Godišnje nagrade Grada Rijeke za stvaralački rad i posebna dostignuća u kulturi (2011.), CeKaPe nagrade za kratku priču (2013.), Fran Galović 2019. po glasovima čitatelja za roman Pacijent iz sobe 19 (2019.) te Godišnje nagrade Grada Rijeke za iznimne umjetničke književne kvalitete koje obogaćuju kulturni život Rijeke i pronose ime grada diljem Europe (2023.).

Tekst o autoru preuzet sa stranica www.fraktura.hr

  • DO 26.05.2024., HAUSTORY: WTFW – EDUKATIVNA IZLOŽBA NA OTVORENOM

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga priredila je izložbu u sklopu ciklusa HAUSTORY – izložbe na otvorenom, projekt kojeg sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH. Izložba se temelji na projektu “Što budućnost želi”/ What The Future Wants (u daljnjem tekstu WTFW) koja spaja tehnologiju, umjetnost i društvene znanosti s ciljem istraživanja digitalne i podatkovne pismenosti. Kroz ovakav interdisciplinarni pristup, izložba polazi iz pozicije sadašnjosti ali otvara prozor i u moguće budućnosti. WTFW dio je veće inicijative Tactical Tech-a naziva EVERYWHERE, ALL THE TIME (Svugdje, stalno) koja za cilj ima podizanje razine digitalne pismenosti među mladima te se usredotočuje na niz aktualnih izazova – od klimatskih promjena do društvene nejednakosti i diskriminacije.

Hrvatski prijevod izložbenih materijala odradila je Maja Lesinger, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, ujedno i edukatorica za spomenutu međunarodnu nevladinu organizaciju, koja je također zaslužna za prijevode popularnih edukacijskih materijala Data Detox Kit i Data Detox Youth.

Izložbu je moguće razgledati do 26.05.2024. u haustoru pokraj Knjižnice.

DOGAĐANJA

  • 18.05.2024., SUBOTA U 17 SATI, KONCERT UDRUGE UMIROVLJENIKA PRELOG

Tradicionalni koncert, prigodom Majčinog dana, priređuje Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog. Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog djeluje već niz godina pod vodstvom profesorice Ljubice Crnčec, a posljednjih godina sve njihove nastupe prate i tamburaši Tamburaškog sastava Udruge umirovljenika Prelog.

Kao što samo ime kaže Majčin dan ili Dan majki posvećen je našim majkama, a u Hrvatskoj se redovno obilježava svake godine drugu nedjelju u svibnju. Prva proslava Majčinog dana u Hrvatskoj bila je 15. svibnja 1927. godine, a najavio ju je Katolički list, no nije poznato gdje se proslava održavala. Proslavu Majčina dana od tad je počela organizirati Hrvatska katolička ženska sveza tako što su na taj datum održavale svete mise u čast svim majkama. Najpoznatiji primjer proslave ovog dana svakako je u SAD-u. Za njih je karakteristično darivanje majki cvijećem i poklonima, a obitelji majkama daju dan odmora od svih kućanskih obveza koje svakodnevno obavljaju. Mnogi trgovci iskoristili su ovaj blagdan i njegov potencijal te su ga vrlo brzo komercijalizirali. Ubrzo se ta američka tradicija proširila i na ostatak svijeta, a posebice na Europu.

Gosti koncerta biti će Pjevački zbor Strahoninec, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, Pjevački zbor podružnice umirovljenika Sveta Marija, Ena Mati na klaviru i članovi Književnog kruga Prelog. Koncert će se održati u subotu, 18. svibnja, s početkom u 17 sati, u Domu kulture Grada Preloga. Ulaz je slobodan.

  • 22.05.2024., SRIJEDA U 19,30 SATI, PROMOCIJA KNJIGE „OSNOVE VJEŠTINE KUHANJA“

U prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga održat će se, u srijedu 22. svibnja, s početkom u 19,30 sati, promocija knjige „Osnove vještine kuhanja“, autorice Anice Naranđa i suautora Krunoslava Tilošanca. Knjiga je otisnuta od strane Pučkog otvorenog učilišta Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom prigodom ovogodišnjih Dana Međimurske županije. Ovo je prvi ovakav priručnik o osnovama kuhanja na području Međimurske županije. Knjigu će predstaviti autori, inače strukovni učitelji u Srednjoj školi Prelog, uz video uratke vrijednih i uglednih recenzenata, poput poznatog hrvatskog chefa Tomislava Špičeka te Željka Nevena Bremeca, jednog od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora te predsjednika ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija).

NAJAVE

  • 25.05.2024., AUTOMOBILISTIČKA UTRKA „FLETNI I STEKLI“

U organizaciji Auto karting klub „DS RACING“ iz Preloga i ove će se godine na ulicama Preloga održati automobilistička utrka „Fletni i stekli“. Četvrto je to izdanje ove automobilističke auto slalom utrke u Prelogu. I ovogodišnji „Fletni i stekli“ organiziraju se uz pomoć Turističke zajednice Grada Preloga i Grada Preloga, a održat će se u subotu 25. svibnja, u Prelogu. Ovo se natjecanje boduje i ove godine za Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu i Otvoreno prvenstvo Zagreba u autoslalomu. Natjecanje će se održati na stazi, cesti, između Preloga i Otoka, podloga na stazi je asfaltna, a dio za vožnju biti će označen s čunjevima, dok je staza dugačka 1.500 metara. Za sve građane i posjetitelje, važno je napomenuti, da će toga dana u Prelogu vrijediti posebna regulacija prometa te će sam centar Preloga (između Srednje škole Prelog te skretanja prema groblju) biti zatvoren za sav promet. Zatvorena će biti i cesta između Preloga i Otoka dok će se promet kroz Ludbrešku ulicu, tijekom same utrke, posebno regulirati te povremeno također zatvarati. Ove se godine očekuje rekordan broj od preko stotinu posada koje će na ulice Preloga donijeti istinski oktanski spektakl.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja