Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 29. studenog do 6. prosinca 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 2. I 3.12.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

 • Ptice selice (Migration)

Animirana komedija, avantura; Uloge/Glasovi: Ozren Grabarić, Dijana Vidušin, Ruben Carović, Luna Baučić, Ana Begić Tahiri, Ivan Šarić, Ervin Baučić, Ivana Bakarić, Dražen Bratulić

Upoznajte pačju obitelj Mallard koja živi mirnim životom u jednom ribnjaku u Novoj Engleskoj! Dok je tata Mack zadovoljan takvim načinom života, mama Pam otvorena je za anavanture i želi svojoj djeci – sinu tinejdžeru Daxu i kćerkici Gwen – pokazati svijet. Njezina težnja posebno dolazi do izražaja nakon što obitelj pataka selica sleti na njihovo jezerce i podijeli s njima uzbudljive priče. Nakon toga Pam napokon nagovori Macka da krenu na obiteljsko putovanje, preko New Yorka, do tropske Jamajke. Dakako, njihovi dobro zamišljeni planovi brzo se izjalove te oni stječu nova iskustva, šire svoje vidike, upoznaju nove prijatelje i pritom uče jedno o drugome (i sebi samima) više nego što su uopće mogli zamisliti. Nakon dobro poznatih blockbustera Malci (Minions, 2015.), Kako je Gru ukrao Mjesec (Despicable Me, 2010.), Pjevajte s nama (Sing, 2016.) i Tajni život ljubimaca (The Secret Life of Pets, 2016.), Illumination Entertainment najavljuje novi animirani film Patke selice!

 • 2. I 3.12.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

 • Jeanne du Barry (Jeanne du Barry)

Drama, biografski, povijesni; Uloge: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud

Jeanne Vaubernier, djevojka iz radničke klase odlučna da se uspinje na društvenoj ljestvici, koristi sav svoj šarm kako bi pobjegla iz siromaštva. Njezin ljubavnik, grof du Barry, nakon što se obogatio zahvaljujući njezinim ljubavnim spletkama, želi je predstaviti kralju pa uz pomoć utjecajnog vojvode de Richelieua osmisli njihovo upoznavanje. No njihov prvi susret nadmaši sva njegova prvotna očekivanja, jer za kralja Luja XV. i Jeanne to će biti ljubav na prvi pogled. S kurtizanom, kralj će iznova otkriti glad za životom, i to toliko da više ne može zamisliti svoj život bez nje pa je odlučuje imenovati službenom miljenicom. A rezultat svega je, naravno, skandal. Jer baš nitko drugi ne želi djevojku s ulice na dvoru.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • 29.11.2023. SRIJEDA U 18 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE DARIE KOPJAR

U srijedu, 29. studenog 2023. u 18 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga održati će se otvorenje samostalne izložbe grafika Darie Kopjar pod nazivom “Slojevitost drveća”. Izložba se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može razgledati do 21. prosinca 2023. godine.

Daria Kopjar rođena je 1994. u Varaždinu gdje je završila srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Diplomirala je 2020. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi red. prof. art. Josipa Butkovića te stekla titulu magistra likovne pedagogije. 2020. dobiva Dekanovu nagradu za uspješnost na diplomskom studiju. Do sada je imala jednu samostalnu izložbu u Galeriji Klaruš Sv. Ivan Zelina, te je izlagala u većem broju grupnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Varaždinu. Od 2020. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, a 2021. postaje mentor u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost gdje radi u nastavi crtanja i slikanja s darovitim učenica. Područje stvaranja su joj tradicionalna grafika, crtež i knjige umjetnika.

Priroda, bogata raznovrsnim biljkama, teksturama i bojama, neizostavan je dio Dariina likovnog izražavanja. Kroz primjenu različitih grafičkih tehnika, istražuje mogućnosti i osobni interes unutar medija. Koristeći bogatstvo grafičkih i crtačkih elemenata u međusobnom odnosu, oblikuje motiv drveta koji tvori vertikalni niz tragova. Na taj način grafički listovi za promatrača prikazuju dominantnu slojevitost drveća i raskošnu tonsku gradaciju boja. U djelima je prisutna vodeća, duboka i tamna linija koja otkriva problematiku ljudskog utjecaja na prirodu. Dok priroda ostavlja svoje otiske na nas i mi ostavljamo svoje otiske na nju. Veći dio grafičkih listova je velikih formata kako bi se naglasila krhkost šuma koje za autoricu imanju veliku važnost. Osim grafičkih listova, izložene će biti umjetničke knjige koje vrlo prikladno pokazuju segmente kore drveta, istovremeno stvarajući objekt koji se može promatrati iz različitih perspektiva.

DOGAĐANJA

 • 2.12.2023., SUBOTA U 17,30 SATI, PALJENJE PRVE ADVENTSKE SVIJEĆE

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.

 • 2.12.2023., SUBOTA U 19 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE MIRJANE KLOBUČARIĆ

U sklopu programa Adventska čarolija u Prelogu, u nedjelju 2. prosinca 2023. godine u 19 sati u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca u Prelogu otvara se samostalna izložba slika Mirjane Klobučarić. Pozivamo Vas da uronite u čarobne pejzaže, kao i melodije koje će u glazbenom programu izvoditi Martina Jakšić Rodiger i Damir Rodiger.

Mirjana Klobučarić rođena je 1962. godine u Donjem Vidovcu. Diplomirala je na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin 1984. godine. Slikanjem se počela baviti 2008. godine upisom na tečaj crtanja i slikanja Likovnog udruženja Čakovec, a svoje likovno školovanje nastavlja u školi crtanja i slikanja „Paleta”. Aktivna je članica Likovnog udruženja Čakovec i Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog. Do sada je svoja djela predstavila kroz tri samostalne i dvadesetak skupnih izložbi. Redovito sudjeluje na likovnim kolonijama na području Hrvatske i Slovenije. U svojem radu izražava se u raznim slikarskim tehnikama, ponajviše: suhi pastel, akvarel i uljane boje. Također se posvetila tehnici negativ slikanja, a u posljednje vrijeme intenzivno koristi impasto način slikanja. Njena slikarska emocija vezana je uz motive šuma i drveća, pejzaže ravnica, jezera i mora. U traženju načina da prikaže atmosferu i refleksiju prirode na ljudsku psihu, slika u rasponu od realizma do apstrakcije.

 • 2.12.2023., SUBOTA U 9,30 SATI, BAJKAONICA

Bajkaonica je čarobno mjesto gdje se mašta pretvara u riječi, a priče dobivaju krila. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Društvo Naša djeca Prelog poziva da se pridružite veselom druženju posvećenom čitanju bajki koje su oblikovale brojna djetinjstva i nadahnule bezbroj snova. Dovedite svoje najmlađe da zajedno zarone u svijet maštovitih priča gdje vitezovi hrabro koračaju, zmajevi nadlijeću nebo, a vile šire čaroliju. Bajkaonica Knjižnice i čitaonice i Društva Naša djeca Prelog održat će se u subotu, 2. prosinca, s početkom u 9,30 sati ispred Trattoria Rossa.

 • 2.12.2023., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA BICIKLISTIČKOG KLUBA PRELOG

U organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, početkom mjeseca prosinca kreće ovogodišnje izdanje Polarne kros lige Prelog. Ove će se godine liga održati u devet kola, subotom u 15 sati, od 2. prosinca 2023. do 27. siječnja 2024. godine, uz proglašenje pobjednika i završno druženje 3. veljače 2024. Trkači mogu birati između dvije staze – kraće od 3,2 km ili duže od 10,8 km, a tu je i kategorija hodača na 3,2 km. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa, a start i cilj je kod mostića na nasipu uz jezero HE Dubrava, preko puta DG Sporta.

Startnina iznosi 20 eura za cijelu ligu ili 4 eura jednokratno za utrku. I u ovoj ligi za okrijepu će se koristiti metalni lončići (8 eura) umjesto plastičnih čaša s ciljem očuvanja prirode, a donacije za okrijepu (1 euro) će ići Skloništu za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu! iz Biciklističkog kluba Prelog odašilju poruku: “Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu!”.

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2023, siječnju i veljači 2024.

01. kolo – 02.12.2023.

02. kolo – 09.12.2023.

03. kolo – 16.12.2023.

04. kolo – 23.12.2023.

05. kolo – 30.12.2023.

06. kolo – 06.01.2024.

07. kolo – 13.01.2024.

08. kolo – 20.01.2024.

09. kolo – 27.01.2024.

10. kolo – 03.02.2024. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

 • 3.12.2023., NEDJELJA, SAJAM RABLJENE ROBE U PRELOGU

Početak mjeseca prosinca donosi novo druženje uz Sajam rabljene robe u Prelogu. Prije nekoliko godina, u Prelogu, na prostoru Tržnice Prelog, pokrenut je Sajam rabljene robe. Nakon duge pauze, Sajam rabljene robe se vratio na Tržnicu Prelog u prosincu 2022. godine. Sajam se održava kroz cijelu godinu svake prve nedjelje u mjesecu, u vremenu od 8 do 13 sati. Pridružite se, prodajući nešto od onoga što vam je višak u kućanstvu ili jednostavno dođite, pogledajte i kupite nešto korisno. Po povoljnim cijenama ovdje će se sigurno moći nabaviti dobro očuvana odjeća i obuća, kao i igračke, knjige, nakit i kućne potrepštine te brojne druge zanimljive i nekome sigurno potrebne stvari. Posljednje ovogodišnje druženje na Tržnici Prelog, zakazano je za nedjelju, 3. prosinca 2023. godine.

 • 4.12.2023., PONEDJELJAK U 17 SATI, PREDSTAVA ZA DJECU TEATRA GAVRAN

Dječja scena Teatra Gavran pripremila je predstavu za najmlađe „Bjelobradi nosi darove“ koja je svojom radnjom situiranom u dane prije sv. Nikole, Božića i Nove godine idealna za izvođenje tijekom studenog i prosinca, kada se uz predstavu mogu i prigodno podijeliti darovi mališanima. Autor igrokaza je Miro Gavran, dok u predstavi nastupaju Luka Bjelica, Jakov Gavran i Zorana Vukić. Redateljica predstave je Mladena Gavran, dok je glazbu i stihove napisao Tomislav Šošić. Riječ je o veseloj i poučnoj priči u kojoj se dobrota nagrađuje, a zločestoća osuđuje. To je predstava kojom se u blagdanskim danima malene gledatelje poziva na ljubav i dobrotu. Predstava traje 35 minuta.

 • 5.12.2023., UTORAK U 16 SATI, DOČEK SVETOG NIKOLE

Sveti Nikola svetac je Katoličke crkve i priča o njemu vezana je uz crkvu. Upravo u Župnoj crkvi sv. Jakoba priredit će se doček Svetom Nikoli, u ponedjeljak 5. prosinca. Dočekat će ga mališani uz molitvu i pjesmu, a on će se odužiti malim poklonima. Tijekom svog života, Nikola se susretao s brojnim putnicima, trgovcima, moreplovcima i siromašnima. Upravo je njima i posvećivao najviše pažnje i darivao ih. Zaštitništvo sv. Nikole razlikuje se od mjesta do mjesta, a najčešće se spominju: djeca, siromašni, moreplovci i brodovi, trgovci, kradljivci pokajnici i prostitutke, pa čak i pekari, parfumeri i zalagaoničari. U prigodnom programu će sudjelovati vjerska skupina „Vrapčići“ iz Cirkovljana Dječjeg vrtića Fijolica te mali pjevači Ribari sv. Jakoba i Pjevački zbor Osnovne škole Prelog. Od 14 sati Sveti Nikola proći će kočijom Prelogom, a u crkvu stiže sa vrećom punom darova u 16 sati!

 • 5. I 6.12.2023., UTORAK I SRIJEDA, OBILJEŽAVANJE DANA GRADA PRELOGA

Ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda. U spomen na to prvo spominjanje imena, Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju Dan grada. Program obilježavanja Dana Grada Preloga 2023. godine:

UTORAK, 5. prosinca

  • 09.00. – 13.00. Druženje u centru Preloga (Trg sv. Jakoba) za sve građane

  • 16.00. Doček sv. Nikole u Župnoj crkvi sv. Jakoba

  • 17.00. Paljenje svijeća i prigodno druženje kod prostora Nautičkog kluba Labud (kip sv. Nikole)

SRIJEDA, 6. prosinca

  • 09.00. Polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred centralnog križa na groblju u Prelogu

  • 11.00. Obilazak završenih gradilišta na području Grada Preloga

  • 16.30. Sveta misa povodom Dana Grada Preloga u Župnoj crkvi sv. Jakoba

  • 17.30. Polaganje vijenaca na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke Župe te kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

  • 17.50. Paljenje adventskih svijećica na Trgu Slobode ispred Doma kulture Grada Preloga

  • 18.00. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga u Domu kulture Grada Prelog

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja