Međimurje Press
Grad Prelog

TZG Preloga priključila se projektu „Hrvatska prirodno tvoja“

Krajem 2022. godine članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta „Hrvatska prirodno tvoja“ („Croatia naturally yours“). Riječ je o oko 600.000 € koji su se rasporedili na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.
Pozivu Hrvatske turističke zajednice na prijavu sadnje odazvala se i Turistička zajednica Grada Preloga te je za sadnju dobila sredstva u iznosu 1.575,55 €. TZG Preloga tako je nabavila 32 sadnice minimalne visine 140 cm koje je u suradnji s Gradom Prelogom i GKP PRE-KOM posadila uz „jezersku magistralu“.
Cijeli se poduhvat zabilježio u aplikaciji za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree https://mapmytree.eea.europa.eu/.
„’Hrvatska prirodno tvoja’ hvalevrijedan je projekt koji provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, a uključene su i jedinice lokalne samouprave te komunalna poduzeća. Budućnost turizma je u održivosti, zelenim i digitalnim tehnologijama, a zagađenje i emisije CO2 koja nastaju dolaskom mnoštva turista u Hrvatsku nastojimo smanjiti upravo sadnjom stabala. Sličnih će projekata biti sve više, a Turistička zajednica Grada Preloga rado će se odazvati na pozive Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta te takvim akcijama ne samo utjecati na pozitivne promjene u okolišu, već i na uređenje i ljepši izgled naše destinacije“, kaže Petra Bobić, direktorica Turističke zajednice Grada Preloga.
TZ Grada Preloga

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja