Međimurje Press
Najave

Događaji i najava u Prelogu do 5. listopada!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

1. I 2.10. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

Vatreno srce (Fireheart)

Animirani; Uloge/Glasovi: Zrinka Cvitešić, Živko Anočić, Saša Buneta, Lana Blaće, Toma Medvešek, Tin Rožman

Šesnaestogodišnja Georgia Nolan želi krenuti stopama svog oca i sanja o tome da bude prva vatrogaskinja na svijetu. Kad misteriozni piroman počne paliti seriju podmetnutih požara po Broadwayu, njujorški vatrogasci počinju misteriozno nestajati. Gradonačelnik New Yorka poziva Georgijina oca iz mirovine da vodi istragu o nestancima. Očajnički želeći pomoći ocu i spasiti svoj grad, Georgia se prerušava u mladića zvanog “Joe” i pridružuje se maloj skupini hrabrih vatrogasaca koji pokušavaju zaustaviti piromana. Film je posvećen svim hrabrim vatrogaskinjama i vatrogascima i slavi ustrajnost, hrabrost i timski rad. Glasove su likovima posudili i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

1. I 2.10. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

Avatar (Avatar)

Akcija, avantura, SF; Uloge: Sam Worthington, Zoe Saldana, Giovanni Ribisi, Stephen Lang, Sigourney Weaver

Nagradom Oscar nagrađena epska avantura Jamesa Camerona iz 2009. godine, Avatar, film s najvećom zaradom svih vremena, vraća se u kina u zanosnom 4K visoko dinamičnom rasponu. Ljubitelji filmova će imati priliku istražiti daleki svijet Pandore u 2154. godini, u 2D, 3D, 4DX i IMAX formatu. U Avataru, koji je napisao i režirao dobitnik nagrade Oscar® James Cameron, glume Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez i Sigourney Weaver. Film su producirali James Cameron i Jon Landau. Avatar je bio nominiran za devet nagrada Oscar®, uključujući najbolji film i najbolji redatelj, a osvojio je tri nagrade Oscar® – za najbolju fotografiju, produkcijski dizajn i vizualne efekte.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

DO 9.10.2022., IZLOŽBA IVANA LACKOVIĆA CROATE

U prostoru Muzeja Croata insulanus, može se razgledati izložba djela Ivana Lackovića Croate, pod nazivom „Od šume do oblaka//šetnja putevima djetinjstva i sazrijevanja“. Ivan Lacković Croata, (1. 1.1932., Batinske – 29. 8. 2004., Zagreb) prepoznat je kao jedan od najvećih crtača naivne umjetnosti. Najraniji crteži potječu iz 1952. godine, a slike iz 1956. godine. Početke stvaralaštva karakterizira realistična i deskriptivna metoda no uskoro nalazi niz prototipskih rješenja i usredotočuje se na nekoliko motiva pejzažne tematike koje varira tijekom stvaralaštva. Od 1960-ih u motiviku uvodi mnoštvo alegorija i simbola što će u 1970-ima stvoriti djelomičnu hermetičnost u izrazu.Izložba donosi presjek stvaralaštva iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te privatnih i obiteljskih kolekcija kroz crteže, slike na staklu, grafike, bibliofilska izdanja u suradnji sa Zbirkom Biškupić, oslikane plakate i vaze. Program obilježavanja 90 godina rođenja Ivana Lackovića Croate započeo je u mjesecu lipnju stručnim skupom Ivan Lacković Croata – Vizija budućnosti u tragovima prošlosti u Galeriji Ivan Lacković Croata u rodnim mu Batinskama, a nastavljen je izložbom u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama te uskoro u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u Prelogu. Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 9. listopada 2022. godine. Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i Grada Preloga.

30.9.2022., PETAK U 19 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE FRANJE RUŽMANA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog pozivaju na otvorenje retrospektivne izložbe slika Franje Ružmana, u petak, 30. rujna 2022. godine u 19 sati u Muzej Croata insulanus Grada Preloga. Već više od pedeset godina prošlo je otkako je Franjo Ružman naslikao prve slike. Uz potporu preloškog učitelja, likovnog pedagoga Vinka Mlinarca, od 1971. godine slika na platnu, dok 1978. godine počinje slikati na staklu, koje je zadržao kao osnovnu podlogu do danas.

Franjo Ružman umjetnost živi od rane mladosti, dugi niz godina svirao je u glazbenom sastavu „Marelli“, organizirao brojne izložbe, likovne kolonije, radionice, piknike za likovnjake i mnoge druge manifestacije, sudionik je manifestacija po cijeloj Hrvatskoj i izvan nje. Sedamdesetih godina okupio je mlade ljude koji se amaterski bave slikanjem s kojima organizira i sudjeluje na skupnim izložbama, a kasnih osamdesetih godina osniva likovnu udrugu u Prelogu zajedno s nekolicinom prijatelja. Jedna od zapamćenih manifestacija koje je organizirao bila je tradicionalna izložba „Priločko prošćenje“. Prvi kolekcionar njegovih slika bio je Nikola Železnjak, a veliki interes za slikama Franje Ružmana pokazao kolekcionar Stjepan Pohižek. Slike mu se nalaze razasute po svijetu, u Australiji, Kanadi, Americi, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, te kod mnogih obitelji u Prelogu, Međimurju i diljem Hrvatske, nekoliko i u fundusu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Slijedom toga, Franjo Ružman jedan je od najaktivnijih slikara u Međimurju, a likovna kritika donosi mu atribut „doajena međimurske naive“.

Njegove slike nastale su na postulatima hlebinske slikarske škole, premda uz nju nije strogo vezan već uvodi sebi svojstvene motive i gradnju slike. Oko glavnog motiva, što je najčešće figuralni akter ili grupa ljudi (baka, japa, ribič, golubovi) gradi detalje koje prepoznajemo kao njegov specifičan rukopis. Figure su predimenzionirane kako je svojstveno naivnom slikarstvu, a detalji se mijenjaju s obzirom na godišnje doba (drveće u cvatu, ogoljeni panjevi, proljetno cvijeće, tikve i sl.). Do izražaja dolazi izraziti kolorit za koji uzor možemo pronaći u slikarstvu Ivana Večenaja, poznatog slikara druge generacije hlebinske škole. No Ružman za razliku od Večenaja intenzitet kolorita ne prilagođava temi već on odiše vedrinom u svakoj situaciji. Izložba predstavlja presjek likovnog stvaralaštva Franje Ružmana od 1970.-tih godina do najnovijih radova, a može se razgledati do 4. studenog 2022. godine u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Grada Preloga.

DOGAĐANJA

25.9. DO 2.10.2022., DVADESET I SEDMI TJEDAN ŽUPNOG CARITASA

Dvadeset i sedmi po redu, Tjedan župnog Caritasa, u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog te župnog Caritasa, održat će se ove godine, od 25. rujna do 2. listopada. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“. Niz zanimljivih događanja održat će se u sklopu Tjedna župnog Caritasa. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života. Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. U suradnji sa Gradom Prelogom i Turističkom zajednicom Grada Preloga, na Trgu Slobode ispred Doma kulture te na Trgu sv. Jakoba, u subotu, 1. listopada prijepodne, organiziraju se Dani kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 2. listopada, s početkom u 19 sati, nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

1.10.2022., SUBOTA OD 8 SATI, DANI KRUHA I ZAHVALE

Prelog će i ove godine ugostiti manifestaciju pod nazivom Dani kruha i zahvale. U Prelogu se ova manifestacija tradicionalno održava, uz Tjedan župnog Caritasa. Ove će se godine Tjedan župnog Caritasa održati od 25. rujna do 2. listopada. Turistička zajednica Grada Preloga organizira Dane kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Cilj ove manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom plodova zemlje te degustacijom kruha i kolača, uz sudjelovanje škola, udruga te poljoprivrednih proizvođača našega kraja. Dani kruha i zahvale, održat će se na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu, u subotu 1. listopada od 8 sati ujutro, u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga. Ove se godine vraća i tradicija kuhanja kotlića te se sve udruge koje žele sudjelovati u pripremi bograča, graha, ribe ili kakvog drugog jela u kotliću, također pozivaju da se prijave.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo Vas da svoj dolazak u sudjelovanje na manifestaciji Dani kruha i zahvale, u subotu 1. listopada, potvrdite mailom ili telefonom, do ponedjeljka, 26. rujna 2021. godine na: e-mail: tz@prelog.hr ili tel.: 099 711 6995.

2.10.2022., KONCERT ANSAMBLA „CAMERATA KILKENNY“, U SKLOPU OVOGODIŠNJIH VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 2. listopada, s početkom u 19 sati, nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela Arcangela Corellia, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinia te Georgea Friedricha Händela.

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

Camerata Kilkenny

Claire Duff, barokna violina/baroque violin

Marja Gaynor, barokna violina/baroque violin

Aoife Nic Athlaoich, barokni violončelo/baroque cello

Malcolm Proud, čembalo/harpsichord

Nakon što su ga irski čembalist i orguljaš Malcolm Proud i švicarska violinistica Maya Homburger osnovali, ansambl Camerata Kilkenny održao je svoj debitantski recital na Kilkenny Arts Festivalu u kolovozu 1999. Od tada ansambl nastupa na prestižnim mjestima i festivalima diljem Irske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Italije, Finske, Belgije, Estonije i Latvije. Umjetnici s kojima su sudjelovali su violinist Bojan Čičić, oboisti Marcel Ponseele i Michael Niesemann, sopranistice Maria Keohane, Julia Doyle and Lenneke Ruiten, tenori Mark Padmore i John Elwes, gajdaš David Power, barokni flautist Wilbert Hazelzet i Calmus Ensemble iz Leipziga. Bili su ensemble-in-residence na Kilkenny Arts Festivalu u Irskoj i CC Maasmachelan Festivalu u Belgiji. Nosači zvuka koje je Camerata Kilkenny snimila za izdavačku kuću Maya Recordings obuhvaćaju Mystery Sonate H.I.F. Bibera s violinisticom Mayom Homburger za koju su primili Nagradu njemačkih diskografskih kritičara, zatim Muzičku žrtvu J.S. Bacha s nizozemskim flautistom Wilbertom Hazelzetom te arije za sopran J.S. Bacha i švedske narodne korale s Mariom Keohane. U izdanju RTE Lyric FM snimili su The Piper and the Fairy Queen s irskim gajdašem Davidom Powerom. Osim nastupa na VBV, koncerti ove jeseni uključuju Bachove kantate sa sopranisticom Juliom Doyle i oboistom Michaelom Niesemannom kao gostujućim solistima na East Cork Early Music Festivalu u Irskoj. U siječnju 2023. Camerata Kilkenny pozvana je na Valletta Baroque Festival na Malti da izvede program tradicionalne irske glazbe uz glazbu Telemanna, Purcella, Handela i Marinija pod nazivom The Piper and the Fairy Queen s gajdašem Davidom Powerom.

NAJAVE

7. I 8.10.2022. DRŽAVNO NATJECANJE U ORANJU REPUBLIKE HRVATSKE

Grad Prelog će, u petak i subotu, 7. i 8. listopada 2022. godine, ugostiti Državno natjecanje u oranju. Nakon dvije godine pauze uslijed pandemije izazvane virusom COVID-19, 18. državno natjecanje u oranju održati će se 7. i 8. listopada 2022. u Prelogu. Predstavnici iz ukupno 16 županija natjecati će se u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci. Trening orača održat će se u petak, 7. listopada na parceli u Gospodarskoj zoni Sjever, a samo natjecanje, u subotu 8. listopada, na parceli uz cestu prema Čehovcu.

PROGRAM 18. NATJECANJA U ORANJU REPUBLIKE HRVATSKE

Petak, 7. listopada 2022. godine

do 11:00 Prijem traktora

11:00 – 11:45 Ručak

12:00 – 16:00 Trening

14:00 – 16:00 Predavanje za suce

16:00 – 16:30 Parking i spremanje traktora

16:30 – 17:30 Smještaj u hotel

17:30 – 18:30 Vožnja brodom u Marini

19:00 – 20:00 Večera, Marina

20:00 – 21:00 Protokol izvlačenja brojeva sa dodjelom majici i uputama za oranje

21:00 Slobodan program i druženje

Subota, 8. listopada 2022. godine

07:30 – 08:00 Priprema traktora

08:00 – 08:30 Postrojavanje traktora

08:30 – 09:00 Mimohod i dolazak traktora na parcelu sa postrojavanjem

09:30 – 10:15 Svečano otvaranje

10:40 Početak oranja

11:00 – 11:45 Pauza za ocjenjivanje i dostava lunch paketa oračima

11:45 – 14:05 Oranje

15:00 Ručak u šatoru za natjecatelja

16:00 – 17:00 Proglašenje pobjednika utovar traktora nakon natjecanja

21. DO 23.10.2022., ŠESTI DANI SMIJEHA U PRELOGU UZ KEREKESH TEATAR

Šesti puta u nizu, Kerekesh Teatar, u suradnji sa Gradom Prelogom, poziva na Dane smijeha. Ove će se godine Dani smijeha održati od 21. do 23. listopada. Evo i programa ovogodišnjih Dana smijeha:

21.10.2022. PETAK U 19 SATI, „BEBA“

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Igraju: Mirna Medaković Stepinac i Ljubomir Kerekeš

Nemojte se sramiti. Svi imamo probleme. I svi znamo da je najbolje o problemima razgovarati sa psihologom. Svjetlana Fufić zvana BEBA dolazi psihologu po prvi put. Od silnog uzbuđenja, mušica u glavi i gomile problema jednostavno započinje razgovor sa gospodinom u bijeloj odori. Taj gospodin je maler i jedino što zna o psihologiji je da mora pomalati ured i hodnik psihološke ordinacije. Bivši muževi Svjetlane Fufić izvukli su deblji kraj. Hoće li i ovaj slučajni psiholog s valjkom u ruci, saznajte u novoj komediji Kerekesh Teatra jer u čekaonicu dolazi “Beba”.

22.10.2022. SUBOTA U 19 SATI, „DOBRA VEČER, DOŠAO SAM PO VAŠU KĆER“

Tekst i režija: Jan Kerekeš

Igra: Jan Kerekeš

Dobra večer, došao sam po vašu kćer“. Ta rečenica teško pada svakome tko ima kćer i ubrzo postaje noćna mora svakog tate koji nije spreman pustiti svoju kćer u ralje života. Ovaj stand up Jana Kerekeša nastao je nakon Janove akupunkture mozga za vrijeme jedne vožnje po autocesti ZG-ZG. Nastao je iz straha, ljubavi i potrebe da se publika nasmije na račun patnika kojem nema pomoći.

23.10.2022. NEDJELJA U 19 SATI, „NIŠTA LJUBAV SAMO SEX”

Tekst i režija: Rene Bitorajac

Igraju: Csilla Barath Bastaić, Petra Dugandžić, Iskra Jirsak, Katarina Baban

4 glumice pripremaju se za početak predstave Atonid i ponor pakla, grčku tragediju postavljenu na kazališne daske, koja zapravo uopće nije bitna. 4 različita karaktera u nešto više od 90 minuta pretvara se u njih 13. Razigrane i vesele glumice, radije bi se 4 sata družile u garderobi nego pola sata na pozornici. Kao lajtmotiv i tema večeri, nekako, ne znamo kako, nametnuo se sex. O da, i žene pričaju o njemu. Ne degutantno i ne vulgarno. Dokumentarnom lakoćom naše glumice igraju glumice koje se igraju, a pritom zabavljaju publiku, i nimalo manje važno, same sebe. Svi moraju biti zadovoljni i zadovoljeni. Jeste li probali dominaciju? Kako je po staračkim domovima?

Cijena ulaznice: 50 kuna za svaku od predstava

BROJ MJESTA OGRANIČEN!

PRETPRODAJA ULAZNICA:

OD 3. LISTOPADA, BLAGAJNA DOMA KULTURE: OD PONEDJELJKA DO PETKA OD 8 DO 11 SATI, SUBOTOM I NEDJELJOM OD 16 DO 20 SATI

(žs)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja