Međimurje Press
Najave

Kampanja “Usvojimo znanja da šteta bude manja”

U sklopu kampanje “Usvojimo znanja da šteta bude manja”, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova organizira edukativno-zabavnu manifestaciju, posebno namijenjenu roditeljima i djeci školske dobi, kako bi se upoznali s modelima koji vjerno prikazuju situacije poput potresa, poplava i erozije te naučili kako se pripremiti i zaštititi u slučaju iznenadnih nepogoda. Svijet je sve više suočen s nepredvidivim prirodnim događajima koji mogu uzrokovati ljudska stradavanja i velike materijalne štete. Zato je dobra priprema najvažnija! Stečenim znanjem i spremnošću svi zajedno možemo aktivno utjecati na smanjenje rizika od katastrofa te umanjiti njihove posljedice.

Zato vas pozivamo u utorak 14. studenog 2023. godine u 10:00 sati na Trg Republike 1 u Čakovcu (ispred Centra za kulturu Čakovec), gdje ćete na zabavan i poučan način dobiti korisne informacije o katastrofama uzrokovanim prirodnim prijetnjama i kako se s njima nositi.

Kampanja je dio projekta “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa”, financiranog iz fondova Europske unije, kojeg Ravnateljstvo civilne zaštite provodi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Kampanjom će biti obuhvaćen 21 grad u Hrvatskoj gdje će građani, a posebno djeca i učenici, imati priliku upoznati edukacijske modele potresa, poplave i erozije.

Klimatolozi već godinama upozoravaju da su nepredvidivi prirodni događaji više nego izgledni te da će uzrokovati velike probleme širom svijeta. Uz to, Hrvatska se nalazi na trusnom području, a događaji iz 2020. godine podsjetili su nas da su potresi jedan od najvećih rizika u Hrvatskoj. Velike nesreće i katastrofe, koje su proteklih godina, nevjerojatnom učestalošću, svijet i Hrvatsku podsjetile na važnost dobre pripreme. Katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica.

Projektom „Na putu smanjenja rizika od katastrofa“ educira se djecu i javnost o mogućnostima smanjenja rizika od katastrofa i prilagodbe okolišnim. Cilj projekta i ove kampanje je stvoriti zajednice otporne na rizike.

Ladislav Söke, mag.ing.el.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja