Međimurje Press
Najave

Najava izložbe grafika Zorana Durbića: NA GRANICI FIGURACIJE I APSTRAKCIJE

Izložba grafika akademskog slikara i konzervatora-restauratora Zorana Durbića predstavlja specifičnu likovnu cjelinu njegova bogatog opusa, izvedenu u grafičkoj tehnici visokog tiska. Čine ju ručno otisnute figuralne i apstraktne kompozicije linoreza u boji, drvoreza u boji te linoreza u crnoj boji, a manji dio grafika apliciran je na tankom shio-hara japanskom papiru.

Durbićeva ozbiljnost i disciplina, sposobnost te vještina izvedbe grafika malih dimenzija i naklada, odražava se najviše kod koloriziranih grafika. Tiskanjem, boje se ne preklapaju već vrlo precizno dodiruju. U suštini imaju preko dvadesetak boja (jedna čak i tridesetak), svaka je zasebno otisnuta (rad na principu nova boja – nova ploča linoleuma ili drveta) te gradirana od svijetle do najtamnije u povezani, skladan i harmoničan odnos. S druge strane, autorov se crtački pristup osjeća kod grafika u crnoj boji. Hladna mističnost oštrijih i isprepletenih linija glavna je nit vodilja čime je izvukao na površinu mogućnost rada i specifičnost materijala koju nudi linorez. Dodatan izazov ispitivanja vlastite sposobnosti, stavio je pred sebe izrezujući na linoleumu površine uokolo linije koje su ostale netaknute, tako da u reljefu ostanu tanke isprepletene linije čija se forma reflektira na grafički uradak.

U Čakovcu će se predstaviti s preko tridesetak djela eksperimentirajući razne mogućnosti rada koje nude linorez i drvorez – često na granici figuracije i apstrakcije. Neimenovanim grafikama autor dozvoljava slobodu spomenute granice te promatračima nudi slobodnu interpretaciju i doživljaj.

 Zoran Durbić (Zagreb, 1958.) diplomirao je 1986. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Đure Sedera. Od 1980. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj te inozemstvu. Ponosni je vlasnik nekoliko likovnih nagrada. Živi u Zagrebu i radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu kao konzervator – restaurator.

Izbor radova i predgovor za katalog napisala je kustosica i povjesničarka umjetnosti Tajana Vidović.

Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Muzeja Međimurja Čakovec

Trajanje izložbe: 17. ožujka – 17. travnja 2023.

Otvorenje: petak, 17. ožujka 2023. u 18,00 sati

Maša Hrustek Sobočan, dipl. pov. umj.

Ravnateljica, viša kustosica

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja