Međimurje Press
Najave

Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, a kojom se  nastoji govoriti  o knjizi i čitanju. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koje se sve više približavaju građanima. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige održat će se pod nazivom Književnost bez granica! i posvećen je književnim prevoditeljicama i prevoditeljima, a sloganom glasi Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…

Program prvog tjedna Mjeseca hrvatske knjige:

U  ponedjeljak, 16. listopada 2023. godine u 18 sati održat će se otvorenje izložbe “Međimurski gasterbajteri” na Općem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

Autori izložbe su Sandra Mikac i Borivoj Radojčić.

Proces iseljavanja stanovništva u Međimurju prisutan je već krajem 19. st. i emigracije su sve do 60-ih godina 20. st. u najvećem dijelu bile ilegalne. Tek posredovanjem zavoda za zapošljavanje i mnogih rodbinskih veza 60-ih te početkom 70-ih godina 20. st. započinje masovnije legalno iseljavanje međimurskog stanovništva na privremeni rad u inozemstvo. Iseljavanje je bilo usmjereno prema srednjeeuropskim zemljama: Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, manje Nizozemskoj (Holandiji) i Italiji. Cilj odlaska u te zemlje bio je prvenstveno ekonomske prirode, sve u svrhu bolje zarade i egzistencijalnog zbrinjavanja obitelji u domovini.

 

Izložba se može razgledati u radno vrijeme Knjižnice.

U utorak 17. listopada 2023. u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec u 18 sati održat će se književni susret s Markom Gregurom.

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) do sada je objavio pjesme Lirska grafomanija (2011.), kratke priče Peglica u prosincu (2012.) i  Divan dan za Drinkopoly (2014.), romane Kak je zgorel presvetli Trombetassicz, (2017.) za koji je dobio nagradu Katarina Patačić kao najbolja knjiga na kajkavskom narječju, Mogla bi se zvati Leda (2018.), Vošicki (2020.) za koji je dobio Nagradu Vladimir Nazor i nagradu Fric. 2023. godine objavio je roman Šalaporte.

Pokretač je festivala „Alpe Jadran Festival mladih pisaca“, član je i predsjednik odbora međunarodnoga festivala književnosti „Galovićeva jesen“, voditelj književne tribine „Libarenje“, jedan od pokretača i glavni urednik časopisa Artikulacije.

Ana Špoljarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja