Međimurje Press
EkologijaNajave

POZIV na predavanje: Gačac – ptica godine 2024. i naš pernati susjed!

Po količini decibela buka koju stvaraju vrane je manja od buke prometa. Mnogi ljudi se naviknu na njihovo glasanje, no mnogi ne mogu ili se ne žele naviknuti. Prisutnost vrane gačac (Corvus frugilegus) posebice u čakovečkom parku Perivoj Zrinski kod određenog broja građana izaziva negodovanje. Kako se približava proljeće, i kalendarski i klimatski, ponovo se aktualizira pitanje čakovečkih vrana.

Možemo li dijeliti naše gradske parkove s jednom pjevicom koja (ne) zna lijepo pjevati? Odgovor na ovo pitanje i druge zanimljivosti iz života vrane gačac dat će Iva Šoštarić, ornitologinja iz zagrebačke Udruge BIOM na prirodoslovnom predavanju u Čakovcu, u srijedu 6. ožujka 2024. godine s početkom u 18 sati.

Biomovka Iva Šoštarić voditeljica je programa za edukaciju, volontere i članove, ali i vrsna stručnjakinja u području prepoznavanja ptica. Zainteresiranoj javnosti pojasnit će kako je i zašto je za pticu godinu 2024. proglašen upravo gačac. Izbor za pticu godine provela je Udruga BIOM, organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom potrebe očuvanja ugroženih staništa i divljih vrsta.

Predavanje „Gačac – ptica godine 2024. godine i naš pernati susjed‟ održat će se u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja. Ulaz je slobodan. Domaćin programa je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja