Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja i najave na području Grada Preloga od 21. do 28. veljače 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 24. I 25.2.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Brzi i neustrašivi (The Silk Road Rally)

Animirani; Uloge/Glasovi: Juraj Šebalj, Luka Bulović, Tvrtko Jurić

Zabavna obiteljska avantura koju ne smijete propustiti. Spori loris po imenu Zhi sudjeluje u bezobzirnoj automobilskoj utrci duž povijesnog Puta Svile u Kini kako bi spasio posljednje selo lora (uključujući i dom svoje bake) od rušenja i razvoja koje planira psihotična žaba po imenu Archibald Vainglorious.

24. I 25.2.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Lisa Frankenstein (Lisa Frankenstein)

Horor, komedija; Uloge: Kathryn Newton, Cole Sprouse, Carla Gugino, Liza Soberano, Joe Chrest i Henry Eikenberry

Godina je 1989. Neshvaćena gotička tinejdžerica Lisa Swallows oživljava zgodni leš iz viktorijanskog doba tijekom oluje s grmljavinom i počinje ga ponovno graditi u muškarca svojih snova pomoću pokvarenog stroja za sunčanje u svojoj garaži. Nakon što su prošli kroz zaigrano užasnu transformaciju, romantični duo kreće na ubojito putovanje kako bi pronašli pravu ljubav, sreću i nekoliko dijelova tijela koji nedostaju usput. Ljubavna priča hvaljene spisateljice Diablo Cody (Jennifer’s Body) o neshvaćenoj tinejdžerici i njezinoj srednjoškolskoj simpatiji, koji je igrom slučaja zgodni leš. Nakon što ga, uz niz razigrano užasnih okolnosti, vrati u život, njih dvoje kreću na ubojito putovanje kako bi pronašli ljubav, sreću… Lisu Swallows neugledna je 17-godišnjakinja koja se pokušava prilagoditi novoj školi i novom životu nakon majčine smrti i nove očeve ishitrene ženidbe Unatoč nepokolebljivoj podršci koju nudi odvažna polusestra navijačica Taffy, Lisa utjehu nalazi samo na napuštenom groblju u blizini svoje kuće, gdje se brine za grob mladića koji je umro 1837. Ali sve se mijenja jedne mračne i olujne noći u jesen 1989., nakon što ponižena Lisa poželi očajničku i iskrenu želju — biti s mladićem u onom svijetu. Kad se sljedeće večeri pojavi truplo čudovišnog izgleda, Lisa shvaća da je došlo do kozmičkog nesporazuma. Ipak, osjeća se dužnom pomoći jadnoj duši da povrati svoju ljudskost i kreće u potragu da udahne novi život svojoj davno umrloj družici. Sve što joj treba za uspjeh su neki svježe ubrani dijelovi tijela i Taffyin pokvareni solarij.

DOGAĐANJA

  • 23.02.2024., PETAK U 18 SATI, LUKA VIDOVIĆ U DOMU KULTURE PRELOG

Najpoznatiji hrvatski mađioničar Luka Vidović ovoga petka, 23. veljače, s početkom u 18 sati, u Domu kulture Grada Preloga u suradnji s Društvom prijatelja Hajduka Prelog priređuje svoj urnebesni “Magic Show za cijelu obitelj” koji je isključivo humanitarnog karaktera. Naime, ulaznica se ne naplaćuje, već svatko donira u skladu sa svojim mogućnostima, a sav prikupljeni novac ide obitelji Idrizi iz Koprivnice, odnosno na račun gospođe Nadice Idrizi  čiji je 20-godišnji sin Igor, s dijagnozom autizma, podvrgnut nedopustivom vršnjačkom nasilju jer ‘navija za krivi klub’. Predstava nastavlja lavinu dobrote koja se zakotrljala nakon što je javnost žestoko osudila nezamisliv čin mržnje, a Luka ovom predstavom  želi ukazati na problem vršnjačkog nasilja koje je sve prisutnije i cilj mu je pružiti podršku ne samo Igoru, već svima koji su se susreli s takvim oblikom agresije: „Taj me brutalni događaj zgrozio i osjetio sam bijes koji sam odlučio usmjeriti na nešto pozitivno, a obzirom da je ono što mi najbolje ide magija, onda je ideja humanitarne predstave došla spontano uz veliku organizacijsku pomoć Društva prijatelja Hajduka Prelog. Nadam se da ćete doći u što većem broju i na taj način osuditi svaki oblik agresije, a pogotovo u kontekstu sporta koji bi više no išta trebao spajati ljude. Posebno sam sretan jer su mi najavili i Igorov dolazak kojega bih jako želio upoznati.“ Luka u Prelog stiže iz New Yorka, gdje je nedavno svojim čarolijama oduševio publiku na najpopularnijem američkom mađioničarskom live showu ‘Monday Night Magic’, a ove godine slavi čak 25 godina karijere, jubilej koji će proslaviti nizom predstava u ožujku u zagrebačkom kazalištu Luda kuća. Za sve one koji nisu u mogućnosti posjetiti predstavu u Prelogu, svoju donaciju mogu uplatiti na sljedeći račun:

Nadica Idrizi

Ul. Ferde Rusana 4

48000 Koprivnica

IBAN: HR6623860023201052626

  • 27.02.2024., UTORAK U 16,30 SATI, RADIONICA TONIJA MILUNA

Toni Milun nagrađivani je profesor matematike i sveučilišni specijalist ekonomije. Predavač je na Visokom učilištu Algebra. Autor je projekata “Where maths is fun” za koji je snimio oko 2000 obrazovnih videa iz matematike i “S Milunom do milijuna” koji je namijenjen financijskoj edukaciji građana. Za svoj doprinos obrazovanju iz područja matematike dobio je nagradu Ponos Hrvatske, a iz područja financija priznanje Akademije Zagrebačke burze. Dva puta je nominiran za Večernjakovu ružu, a prošle godine je bio nominiran i za nagradu Grand Prix-a Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji Komunikatora godine.

Obogati se znanjem – sadržaj radionice

Prije 30 ili 40 godina građani su višak novca mogli ulagati uglavnom samo na jedan način – tako da ga oroče u banci. S druge strane ako im je trebao novac mogli su podići kredit, ali banke nisu rado davale kredite kao danas. U međuvremenu mnogo se toga promijenilo: ako želite uložiti svoj novac postoji mnoštvo načina kako to učiniti: ulaganjem u dionice, fondove ili ETF-ove, kriptovalute, nekretninske fondove, obveznice, trezorske zapise i na još brojni drugi. A posuditi novac, osim različitim vrstama kredita koji danas postoje, možete korištenjem revolving kartica, leasingom, a ako imate svoj obrt ili poduzeće i brojnim drugim načinima, poput P2P. Tome trebamo dodati sve agresivnije marketinške kampanje usmjerene na mlade, potičući ih na impulzivnu i time umanjuju mogućnost mladih za odgovornim financijskim ponašanjem. Cijelo to vrijeme redovni školski sustav nije se uspio prilagoditi da mlade ljude pripremi za bolju financijsku budućnost. Zato je važno sebi često postavljati tri pitanja:

    • Kako trošiti manje/pametnije?

    • Kako zarađivati više?

    • Kako uložiti razliku da ostvarimo što veći prinos, uz što manji rizik?

Na radionicama Obogati se znanjem dobit ćete odgovore na sva tri pitanja. Nakon završene radionice polaznici će znati:

    • Razliku između želja i potreba

    • Kako ispravno postaviti cilj da se zaista i ostvari

    • Kako koristiti bankovne kartice na optimalan način

    • Pravilo 24 sata

    • Pravilo 50 : 30 : 20

    • Štetnosti korištenja “minusa” na tekućem računu i što znači platiti kamatu

    • Razliku između štednje, investiranja i špekuliranja

    • Što znači Prvo plati sebi

Radionica financijske pismenosti Obogati se znanjem, prvenstveno je namijenjena učenicima srednjih škola, a u Prelogu će se održati u utorak, 27. veljače, s početkom u 16,30 sati u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

Sve zainteresirane molimo da svoju prijavu za sudjelovanje na radionici pošaljete najkasnije do ponedjeljka, 26. veljače (ime, prezime, srednja škola) na mail adresu: info@prelog.hr

NAJAVE

  • 29.02.2024., ČETVRTAK U 9 SATI, PREDAVANJE O STARENJU

Grad Prelog u suradnji sa Udrugom umirovljenika Prelog organizira, u četvrtak 29. veljače, s početkom u 9 sati, predavanje doktora Ive Belana “Kako najefikasnije usporiti proces starenja”. Dr. Ivo Belan završio je Medicinski fakultet u Zagrebu, a kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Angažiran je na području zdravstvene edukacije putem pisanja u medijima i održavanja popularnih predavanja. Znanost o starenju otkrila je u zadnjih desetak godina više znanstvenih činjenica, nego u zadnjih pet stoljeća, te će pravo ta nova saznanja prezentirati dr. Belan. Predavanje će se održati u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a namijenjen je prvenstveno umirovljenicima, ali i predstavnicima svih dobnih skupina.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja