Međimurje Press
Vijesti

Ni Vlada ni zastupnici HDZ-a

Saborska oporba zauzela se u četvrtak da Sabor prihvati prijedlog novog Ovršnog zakona koji je predložio oporbeni Živi zid, ističući kako je upitno kada će na čitanje u Sabor doći Vladin prijedlog tog zakona.

Tko zna kada će vaš prijedlog doći na čitanje, “razvlačite” ga do izbora, uzvratila je oporba državnom tajniku u Ministarstvu pravosuđa Josipu Salapiću.

Salapić je istaknuo kako Vlada ne prihvaća prijedlog Živog zida jer je u njegovu sadržaju velikim dijelom ugrađeno ono što već predviđa novi, Vladin Ovršni zakon koji je u Saboru u trećem čitanju.

Zastupnik Damjan Vucelić uvjerava kako se prijedlogom Živog zida učinkovito štiti pravo na dom, smanjuju troškovi postupka te opterećenje pravosudnog sustava ovršnim postupcima zbog ukidanja ovrhe na temelju vjerodostojne isprave.

Našim se prijedlogom uvodi mogućnost vođenja elektronskog ovršnog postupka te ukida ovrha na temelju vjerodostojne isprave, u provođenju ovrhe više ne sudjeluju javni bilježnici i Fina, već isključivo sud i tijela državne uprave, naglasio je.

Istaknuo je i kako se prijedlogom njegove stranke zabranjuje provedba na nekretnini ako ovršenik ili član njegova kućanstva nema u vlasništvu drugu nekretninu za osnovne stambene potrebe, ovrha se ne može pokrenuti na nekretnini za potraživanja manja od 60.000 kuna, a u pravilu je zabranjena u zimskim mjesecima.

Živi zid predlaže proširenja kruga primanja izuzetih od ovrhe: božićnica, uskrsnica, regresa, terenskog dodatka, sindikalne socijalne pomoći i pozajmice, rodiljne i roditeljske potpore, mirovine u iznosu do 1.000 kuna itd.

Osim Vlade, prijedlog te stranke nisu prihvatili ni zastupnici HDZ-a, a isto je bilo i u slučaju zakona o profesionalnoj mirovini koji je predložio Mirando Mrsić (Demokrati).

Mrsić, naime, traži uvođenje profesionalne mirovine za ljude koji rade na poslovima s benificiranim radnim stažom, poput vozača, baletnih umjetnika, vatrogasaca, policajaca, vojnika.

Na taj bi im se način, objasnio je, omogućilo da ostanu u svijetu rada i nakon navršenih uvjeta za mirovinu, odnosno korištenje dijela te mirovine uz rad i kasnije ostvarivanje prava na mirovinu prema općem propisu.

(Hina)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja