Međimurje Press
Vijesti

Održana demonstracija gašenja požara gelom u Oporovcu

U utorak, 20. lipnja 2023. godine, u 12,30 sati, na lokaciji pored stadiona NK Galeb u Oporovcu (Međimurska županija) održana je demonstracija gašenja požara otvorenog prostora iz zraka sredstvom HYDREX. Demonstraciji su nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, zapovjednik VZŽ Međimurske Robert Meglić, zapovjednik VZŽ Varaždinske Željko Nagy, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, predstavnici tvrtke Švenda-Tarmann-Chemie  d.o.o. te brojni vatrogasci i građani.

Na vježbi su sudjelovali vatrogasci JVP Čakovec, DVD Prelog i DVD Oporovec za osiguranje mjesta demonstracije, JVP Varaždin sa zadatkom punjenja zrakoplova na varaždinskom aerodromu, te zrakoplov Air Tractor AT-802 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na demonstraciji je prikazano korištenje sredstva HYDREX, tj. gašenje požara reaktivnim usporivačem gorenja koje je na požar otvorenog prostora izbacio protupožarni zrakoplov Air Tractor u 2 navrata. Već nakon prvog bacanja vidljivo je usporavanje širenja požara te učinkovitost gašenja efektom  ohlađivanja i gušenja požara. Na mjestu izbacivanja sredstva pomiješanog s vodom stvoren je gel koji se zadržava na zapaljivom materijalu i tako sprječava njegovo gorenje.

  • Ovo je jedna novina koju planiramo uvesti u naše djelovanje s ciljem sprječavanja brzog širenja početnog požara. Zadovoljni smo s djelovanjem sredstva koje i u malim količinama pokazuje veliku učinkovitost, a nije štetno za okoliš. Zahvaljujemo Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i ministru Mariju Banožiću na susretljivosti i prihvaćanju prijedloga za izvođenjem ove demonstracije – rekao je glavni vatrogasni zapovjedni Tucaković te dodao da se zbog ekstremnih požara koji nas čekaju moramo prilagođavati za nove situacije.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković istaknuo je da se sredstvo pokazalo učinkovitim te da će biti provedena daljnja testiranja kako bi se isto moglo koristiti na intervencijama, čime će naše vatrogastvo dobiti novu sposobnost.

Anita Čolak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja