Međimurje Press
Policija

Informacija PU međimurske za dane proteklog vikenda od 20. do 22. listopada 2023. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija2.jpg

Evidentirane su tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom te dvije nesreće s ozlijeđenim sudionicama

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom te dvije nesreće s ozlijeđenim sudionicama. Težina ozljeda bit će poznata nakon zaprimanja liječničke dokumentacije.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,
– greške pješaka, jedna prometna nesreća
– ostalo, tri prometne nesreće

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dvojice vozača, a najveća u koncentraciji od 1,75 g/kg utvrđena je kod 39-godišnjeg bicikliste. Spomenuti vozač bicikla skrivio je prometnu nesreću koja se dogodila u nedjelju, 22. listopada oko 23:30 sati na prometnici nedaleko bivšeg Graničnog prijelaza Goričan.

Upravljajući biciklom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,75 g/kg, na ravnom dijelu ceste sišao je izvan kolnika, a prilikom povratka izgubio je stabilnost te se prevrnuo i pao na kolnik. Ujedno, tijekom vožnje noću nije imao upaljena svjetla na biciklu (jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla) te nije bio označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom oznakom ili odjećom. Ozlijeđeni biciklist vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć, dok će se ozljede naknadno okvalificirati.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/policija natpis2.jpg

Evidentirana je jedna krađa, dok teške krađe nisu evidentirane

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna krađa, dok teške krađe nisu evidentirane.

S polja između Orehovice i Svetog Križa ukraden kukuruz
Između 15. i 22. listopada u poljskom predjelu zvanom “Molovina”, između Orehovice i Svetog Križa, nepoznati počinitelj ukrao je više tona kukuruza, vlasništvo 59-godišnjaka. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina eura. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Vozaču koji je pobjegao s mjesta prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao 55-godišnji pješak, određen istražni zatvor

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija3.jpg

Temeljem prijedloga nadležne državne odvjetnice sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu, odredila je osumnjičenom istražni zatvor u trajanju mjesec dana te je potom sproveden u varaždinski zatvor

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 26-godišnjak sa šireg područja grada Čakovca, počinio kaznena djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i nepružanja pomoći.

Sumnja se kako je u četvrtak, 19. listopada 2023. godine nešto poslije 19 sati upravljao osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom županijske ceste iz smjera Gornjeg Kuršanca u smjeru Kuršanca. Tom prilikom brzinu kretanja vozila nije prilagodio gustoći prometa (pješak na cesti) i vidljivosti (noć), tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju u konkretnim uvjetima može predvidjeti. Uslijed opisane situacije automobilom je udario u tijelo 55-godišnjeg pješaka koji se kretao u istom smjeru uz desni rub kolnika te pritom nije bio označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Nakon udara pješak je odbačen izvan kolnika u nisko raslinje, dok se 26-godišnji vozač pješke udaljio s mjesta događaja prometne nesreće, a da nije pružio pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio. Na mjestu događaja liječnik tima hitne medicinske pomoći konstatirao je smrt pješaka.

Obdukcijom je utvrđeno kako su uzrok smrti 55-godišnjeg pješaka višestruke ozljede zadobivene u prometnoj nesreći.

Protiv 26-godišnjaka zbog počinjenja kaznenih djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i nepružanja pomoći, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Temeljem prijedloga nadležne državne odvjetnice sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu, odredila je osumnjičenom istražni zatvor u trajanju mjesec dana te je potom sproveden u varaždinski zatvor.

Nepoznati vozač automobila usmrtio pješaka te pobjegao s mjesta prometne nesreće

U Čakovcu obilježen 4. Nacionalni dana sigurnosti cestovnog prometa

U sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, provodi se javna kampanja pod sloganom „Ne budi bez veze, veži se“

U subotu, 21. listopada 2023. godine u jutarnjim satima u Čakovcu, Ulici Stjepana Radića, Karmen Tomašić i Ivana Polak policijske službenice Postaje prometne policije Čakovec provele su preventivne aktivnosti povodom obilježavanja 4. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske temeljem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, a povodom obilježavanja spomenutog dana sigurnosti provodi javnu kampanju pod sloganom “Ne budi bez veze, veži se”.

Cilj ovogodišnje kampanje je informiranje te educiranje javnosti o potrebi i važnosti korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima. Korištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje osnovna je zaštita vozača i putnika o kojoj oni sami odlučuju, a Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, propisana je obveza korištenja sigurnosnog pojasa za vozače i putnike na prednjim i stražnjim sjedalima.

Informativnom punktu, osim vozača motornih vozila pristupili su i vozači bicikla i motocikla te pješaci kojom prilikom im je posebna pažnja skrenuta na sigurno i pravilno kretanje prometnicama te na opasnosti koje im prijete prilikom sudjelovanja u prometu, dok je vozačima motornih vozila posebna pozornost skrenuta na obvezu korištenja sigurnosnog pojasa, a kako bi se nedvojbeno pridonijelo smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima.

Tijekom preventivnih aktivnosti najsavjesnijim nadziranim vozačima i putnicima u vozilima uručeni su promidžbeni materijali pribavljeni sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa (reflektirajući prsluci i trakice, kišne kabanice, prigodni privjesci) i Vijeća za prevenciju grada Čakovca  (bljeskalice i torbe) te prigodni letci “Čuvajte život, vežite pojas”, “Biciklisti pažnja”, “Autosjedalica uvijek i bez iznimke”, “Pješaci sigurno u prometu”.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja