Međimurje Press
Županija

Tijekom završnih svečanosti maturanata čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja (od ponedjeljka do petka), dok će se zadnjeg dana (petak, 24. svibnja) održati završni mimohod maturanata ulicama grada Čakovca

Danas, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnateljica Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec, predstavili aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Prije 20 godina (2004.) preventivci iz Policijske uprave međimurske osmislili su ovaj preventivni projekt s ciljem da se kroz razne edukativne i zabavne sadržaje polaznici završnih razreda srednjih škola usmjere i potaknu na pozitivno ponašanje. Provođenjem mnogobrojnih aktivnosti tijekom „Coolijade“ preveniraju se razni oblici vršnjačkog nasilja, kao i druga neprihvatljiva ponašanja.

Na početku konferencije ravnatelj Graditeljske škole, koja je ove godine domaćin „Coolijade“, zahvalio se svim dionicima koji pružaju potporu i konkretnu pomoć u njenom provođenju. Ponajprije, ravnateljima svih međimurskih srednjih škola, kao i profesorima koji su direktno uključeni u pojedine aktivnosti. Zahvalu je uputio i Policijskoj upravi međimurskoj te gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, kao i Međimurskoj županiji.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja (od ponedjeljka do petka). Ujedno, u petak, 24. svibnja s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”. “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”. 

PREVENTIVNI SAVJETI NAMIJENJENI MATURANTIMA:
– ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora (mobitele, novčanike, torbice s dokumentima i sl.);
– koristite torbice koje se nose direktno uz tijelo (npr. okopojasne torbice) te pazite na svoje osobne stvari;
– izbjegavajte upravljanje motornim vozilima, biciklima, električnim romobila te pješačenje prometnicama u većim grupama ili noću;
– kontaktirajte roditelje za prijevoz ili koristite dostupne taxi usluge;
– izbjegavajte incidentne situacije (nasilje među mladima, konflikti iz prijašnjih razdoblja i sl.);
– ne sklapajte olako tzv. “brza i laka” prijateljstva jer vrlo lako možete postati počinitelji ili žrtve nedopustivih ponašanja, npr. vandalizam, tuča, konzumacija opojnih droga i sl.;
– ne ostavljajte svog prijatelja/prijateljicu, koji je popio previše alkoholnih pića, bez pomoći (pozovite roditelje ili hitnu pomoć);
– ne oštećujte tuđu imovinu;
– ne koristite pirotehnička sredstva (petarde, baklje i dr.).

Ako procijenite da u određenim trenucima trebate pomoć, bez ustručavanja obratite se policijskim službenicima ili nazovite 192.

Obavještavamo građane kako će u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

(rg)(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja