Međimurje Press
Policija

Medijska informacija PU međimurske za dane proteklog vikenda od 10. do 12. svibnja 2024. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /2024/PN Prelog 10052024.JPG

Evidentirano je pet prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je pet prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom. U nesrećama s ozlijeđenim sudionicima lakše ozljede zadobili su 53-godišnji vozač osobnog automobila

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće
– nepoštivanje prednosti, dvije prometne nesreće
– ostale greške, jedna prometna nesreća

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dva sudionika, a najveća koncentracija od 2,57 g/kg utvrđena je kod 53-godišnjeg vozača osobnog automobila. Spomenuti vozač skrivio je prometnu nesreću koja se dogodila u petak, 10. travnja nešto poslije 22 sata u Prelogu, na raskrižju Sajmišne i Ulice kneza Domagoja.

Zbog neprilagođene brzine 53-godišnji vozač osobnog automobila, austrijskih nacionalnih oznaka, ulaskom u raskrižje s kružnim tokom prometa izgubio je nadzor nad vozilom te izletio izvan kolnika na travnati otok za razdvajanje prometnih tokova, gdje je prednjim dijelom automobila udario u metalni stup javne rasvjete.

Ozlijeđeni vozač  vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena liječnička te je pritom utvrđeno kako je u nesreći lakše ozlijeđen.

Zbog opasnosti od pada metalnog stupa javne rasvjete na kolnik od 22:20 sati Sajmišna ulica bila je zatvorena za sav promet koji se odvijao okolnim ulicama. Nakon sanacije stupa javne rasvjete u subotu, 11. svibnja u 8:30 sati Sajmišna ulica otvorena je za sav promet.

Vozač osobnog automobila zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcioniran je novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 1 710 eura, uz izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/provale.jpg

Evidentirana je jedna krađa te jedna teška krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna krađa te jedna teška krađa. Izdvajamo provalu u stan u Čakovcu.

Između 9. i 11. svibnja u Čakovcu, nepoznati počinitelj provalio je u stan u sklopu stambene zgrade u Ulici bana Josipa Jelačića, odakle je ukrao razni nakit i mobitel. Ukupnu materijalnu štetu 41-godišnja vlasnica procijenila je na više stotina eura.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela teške krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom akcije “Alkohol” ukupno utvrđeno 20 prometnih prekršaja

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/IMG_8535.JPG

Najveća koncentracija alkohola od 0,76 g/kg utvrđena je u nedjelju, 12. svibnja  25 minuta nakon ponoći u Čakovcu, Ulici dr. Ante Starčevića, kod 29-godišnjeg vozača osobnog automobila

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa subote na nedjelju (11./12. svibnja) proveli su aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 20 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:
– tri prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:
od 0 g/kg do 0,5 g/kg – jedan prekršaj,
od 0,5 g/kg do 1 g/kg – dva prekršaja,

– šest prekršaja nepropisne brzine kretanja u naselju i to:
do 10 km/h veća od dopuštene – jedan prekršaj
od 10 do 20 km/h veća od dopuštene – četiri prekršaja,

– jedan prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom;
– četiri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;
– šest ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 0,76 g/kg utvrđena je u nedjelju, 12. svibnja  25 minuta nakon ponoći u Čakovcu, Ulici dr. Ante Starčevića, kod 29-godišnjeg vozača osobnog automobila, varaždinskih registarskih oznaka.

Mališani iz dječjeg vrtića “Suncokret” posjetili Policijsku upravu međimursku

U petak, 10. svibnja 2024. godine Policijsku upravu međimursku posjetila su djeca odgojno-obrazovne skupine „Žabice“, dječjeg vrtića „Suncokret“ iz Strahoninca.

Djecu je na ulazu zgrade uprave dočekala policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Čakovec te ih dovela do prostora referade izrade sobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola, gdje su informirani o važnosti tih dokumenata i čemu služe.

Nadalje, interventni policajac ih je upoznao s radom i opremom policijskih službenika Interventne policije, a posebno im je činilo veselje isprobavanje stavljanja na glavu zaštitnih kaciga.

Policijski službenici Postaje prometne policije djecu su upoznali sa svojim radom te im pokazali vozni park, Mobilni preventivni centar policije, motocikle, bicikle, čamac te druga  policijska vozila koja policijski službenici koriste u obavljanju svojih službenih zadaća. Djecu je najviše veselilo sjesti na službeni motocikl te vidjeti upaljena svjetla i čuti zvučne signale.

U sportskoj dvorani djeca su sa svojim odgajateljicama isprobali nogomet i košarku te vježbali vježbe za kondiciju koje policajci vježbaju te su im prezentirani i drugi zanimljivi zahvati koje koriste policijski službenici kod obavljanja svojih složenijih zadaća (privođenja lopova, obrane od napadača i dr.).

Upoznati su s pojmom daktiloskopije i izumitelju daktiloskopije Hrvatu Ivanu Vučetiću čiji izum je gotovo prije od 168 godina promijenio svijet tako što je prvi spoznao vrijednost uzimanja otisaka prstiju radi identifikacije. Djeci je spomenuto da nitko nema iste otiske prstiju i da se oni koriste u pronalaženju lopova, pa su tako veselo isprobavali uzimanje svojih otisaka prstiju, uspoređujući ih međusobno. Svatko je svoj otisak prsta na papirnatoj kartici ponio sa sobom za uspomenu. Uzimanje otisaka prstiju obavio je kriminalistički službenik iz područja kriminalističke tehnike.

U dvorištu ih je dočekala belgijska ovčarka Loka specijalizirana za pronalazak opojne droge koja je sa svojim vodičem izvela pokaznu vježbu pronalaženja droge u automobilu.

Na kraju djeca su se zasladila slatkišima te su im za uspomenu podijeljeni privjesci policijskog vozila s natpisom www.medjimurska-policija.gov.hr .

Preventivne aktivnosti iz sigurnosti cestovnog prometa u

Svim posjetiteljima informativnog punkta podijeljeni su razni promotivni i edukativni materijali financirani sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Policijske uprave međimurske

Prošlog četvrtka, 9. svibnja od 11 do 12:30 sati u Podturnu, nedaleko osnovne škole, policijske službenice Postaje prometne policije Čakovec provele su preventivne aktivnosti usmjerene svim sudionicima u prometu, posebice djeci, vozačima bicikla i pješacima, kao i prema vozačima motornih vozila.

Na informativnom punktu (Mobilni preventivni centra policije) svim posjetiteljima prenijeti su korisni savjeti koji doprinosi njihovoj sigurnosti prilikom sudjelovanja u cestovnom prometu. Osobama starije životne dobi koje najčešće sudjeluju u prometu u svojstvu pješaka i vozača bicikla, skrenuta je posebna pažnja na pravilan način kretanja prometnicama, kao i na pravilno prelaženje kolnika. Ujedno, vozači motornih vozila upoznati su s činjenicom kako su najčešći uzroci prometnih nesreća s najtežim posljedicama, neprilagođena i nedopuštena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa te uporaba mobitela tijekom vožnje, tzv. „četiri ubojice u prometu“. Također, vozačima bicikla je najveća pozornost skrenuta na pravilno kretanje kolnikom, prelaženje kolnika preko obilježenog pješačkog prijelaza, nošenje reflektirajuće odjeće noću i uvjetima smanjene vidljivosti.

Tijekom preventivnih aktivnosti svim posjetiteljima informativnog punkta podijeljeni su razni promotivni i edukativni materijali financirani sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Policijske uprave međimurske (dječje kape, reflektirajuće torbe, reflektirajuće trakice, kemijske olovke i privjesci).

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja