Međimurje Press
Policija

Informacija PU međimurske za srijedu, 22. studenoga 2023. godine

Međunarodna preventivna akcija “Djeca za sigurnost u prometu” provedena u Čakovcu

  • Slika /2023/Djeca za sigurnost u prometu Čakovec 14112023/12.jpg

Tijekom akcije djeca iz predškolske skupine Dječjeg vrtića “Cvrčak” te učenici 3. a razreda II. osnovne škole Čakovec dijelili su crteže s porukama vozačima i drugim sudionicima u prometu na cesti

Služba za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske uz potporu Postaje prometne policije Čakovec proteklog je tjedna u Čakovcu, odvojku Ulice Valenta Morandinija, provela preventivu akciju “Djeca za sigurnost u prometu”, tijekom koje su djeca iz predškolske skupine Dječjeg vrtića “Cvrčak” te učenici 3. a razreda II. osnovne škole Čakovec dijelili crteže s porukama vozačima i drugim sudionicima u prometu na cesti.

Ovom akcijom najavljen je početak Obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti za 2023. godinu (15. studenoga do 15. prosinca 2023.) tijekom kojeg će se odvijati i brojne druge aktivnosti s ciljem poticanja svih subjekata u društvu na preuzimanje aktivne uloge u prevenciji svih vrsta ovisničkih ponašanja.

Također, u sklopu preventive akcije međimurski policajci sudjelovali su i na svečanom obilježavanju 20. obljetnice provođenja programa “Otroci za varnost u prometu u Pomurju“, a koje je održano u srijedu, 15. studenoga 2023. godine u Murskoj Soboti u organizaciji Nacionalnog inštituta za javno zdravstvo Republike Slovenije, a sve u suradnji s osnovnim školama, dječjim vrtićima, Policijskim postajama Murska Sobota, Gornji Petrovci, Ljutomer, Gornja Radgona i Lendava te Pomurskim društvom za boj proti raku.

S obzirom da se u Međimurskoj županiji ove godine po prvi puta provodio spomenuti preventivni program, razmjena iskustva sa sudionicima iz Republike Slovenije, od iznimne je važnosti za uspješan nastavak programa tijekom narednih godina.

U Prelogu provedene preventivne aktivnosti usmjerene prema najugroženijim sudionicima u cestovnom prometu

  • Slika /2023/PREVENCIJA PROMET 22112023/DSC_0003.jpg

Svim posjetiteljima informativnog punkta podijeljeni su promidžbeni materijal osigurani sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije

Jučer, 22. studenoga od 11 do 12:30 sati u Prelogu, Ulici Zrinskih policijske službenice Postaje prometne policije Čakovec uspostavom informativnog punkta provele su preventivne aktivnosti prema najugroženijim sudionicima u cestovnom prometu.

Informativnom punktu uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije pristupili su mnogobrojni sudionici u prometu, posebice pješaci, biciklisti, kao i vozači motornih vozila. Pješacima i biciklistima posebna pažnja skrenuta je na sigurno i pravilno kretanje prometnicama te su upozoreni na potencijalne opasnosti koje im prijete na cesti. Ujedno, vozačima motornih vozila skrenuta je posebna pažnja na propisno korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela tijekom vožnje, kao i na poštivanje ograničenje brzine kretanja, dok je posebno naglasak stavljen na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, uz poruku dok piješ ne vozi.

Tijekom preventivnih aktivnosti svim posjetiteljima informativnog punkta podijeljeni su promidžbeni materijal osigurani sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije (reflektirajuće trakice, privjesci i dr.), kao i tematski edukativni letci.

Aktivnosti preloške policije iz preventivnog projekta “Zajedno do veće sigurnosti” i to dijela koji se odnosi na prevenciju vršnjačkog nasilja

  • Slika /2023/PA OŠ Goričan 20112023/11.jpg

Održane preventivne aktivnosti kontakt policije Policijske postaje Prelog u Osnovnoj školi Goričan te dječjim vrtićima u Prelogu, Cirkovljanu i Draškovcu

U ponedjeljak 20. studenoga 2023. godine u Osnovnoj školi Goričan i utorak 21. studenoga u dječjim vrtićima “Fijolica” u Prelogu, Cirkovljanu i Draškovcu  uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, policijski službenici Policijske postaje Prelog proveli su aktivnosti usmjerene prevenciji vršnjačkog nasilja.

Kontakt policajci su na temelju dobre suradnje s Osnovnom školom Goričan u prisutnosti ravnatelja i razrednih nastavnika škole za tridesetak učenika petih i šestih razreda održali predavanje na temu vršnjačkog nasilja. Učenici su informirani o oblicima nasilja koja se najčešće pojavljuju, od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba. Posebice im je prezentirano nasilništvo tzv. “bullying”, gdje se radi o obliku agresivnog ponašanja koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu i to od strane jednog ili više učenika (jači naspram slabijeg ili grupa protiv pojedinca). Isto tako upoznati su i s oblicima nasilja među mladima koje se događa u virtualnom svijetu, odnosno putem interneta tzv. “cyberbullying”, što podrazumijeva korištenje elektroničkih uređaja za namjerno, uglavnom ponavljano nasilno ponašanje koje ima za cilj povrijediti dijete, a obuhvaća vrijeđanje, slanje vulgarnih poruka, prijetnje, zastrašivanje, kreiranje grupa na društvenim mrežama koje isključuju neko dijete, slanje videosnimki ili obnaženih fotografija. Za razliku od klasičnog nasilja, koje se događa tijekom dana kada su djeca zajedno, elektroničko nasilje može se događati stalno, kad god djeca imaju pristup internetu, a mogućnosti obrane su minimalne.

U dječjim vrtićima “Fijolica” u Prelogu, Cirkovljanu i Draškovcu djeca predškolske dobi sukladno njihovom uzrastu upoznata su s djelokrugom rada policije nakon čega su upoznata s temeljnim pravilima njihovog sigurnog sudjelovanja u prometu, kojom prilikom su na njima zanimljiv i prihvatljiv način educirani o pravilima prometne kulture s osvrtom na pravilno i sigurno kretanje prometnicama. U dogovoru s ravnateljicom Dječjeg vrtića “Fijolica” tom je prilikom tridesetak djece predškolske dobi u dječjim vrtićima u Cirkovljanu i Draškovcu na dar od policije primilo dječje reflektirajuće kabanice koje su financirane sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Predavanja su održano povodom obilježavanja Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja (18. studenoga) i Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe djece te Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece (19. studenoga), a cilj predavanja bio je da učenici primijete indikatore “bullyinga” u svojoj neposrednoj blizini i da pritom pokažu nultu toleranciju na nasilje te da ih se na neki način ohrabri da ne žmire kad primijete da je netko od njihovih kolega žrtva nasilja, nego da to ispričaju odrasloj osobi koja im može pomoći (roditeljima, nastavnicima i dr.).

Kao vizualni identitet akcija učenicima i djeci prezentirane su i dijeljene brošure Policijske uprave međimurske “Zajedno do veće sigurnosti”, “Nasilje u obitelji, nasilje u školi” i dr..

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja