Međimurje Press
Policija

Informacija PU međimurske za srijedu, 23. kolovoza 2023. godine

Dvojac osumnjičen za prijetnju i napad na policijskog službenika

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/lisice.jpg

Protiv 31-godišnjak i 26-godišnjaka podnjet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu te će biti predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 26-godišnjakom s područja općine Pribislavec, utvrđeno je kako je počinio kazneno djelo napada na službenu osobu, dok je istraživanjem nad 31-godišnjakom s područja općine Pribislavec, utvrđeno ja kako je počinio kazneno djelo prijetnje.

U utorak, 22. kolovoza nešto prije ponoći u Pribislavcu, Ulici braće Radić, prilikom nadzora cestovnog prometa te postupanja policijskih službenika na utvrđivanju prometnog prekršaja, osumnjičeni 26-godišnjak nije postupio po zahtjevu izdanom svjetlosnim i zvučnim znakovima s policijskog vozila. Odbio je zaustaviti osobni automobil, čakovečkih registarskih oznaka te se nastavio kretati Ulicom Ivana Gundulića. Nešto kasnije zaustavio je automobil te je iz vozila pobjegao u obližnje dvorište. Na izdana upozorenja te potom i naredbe da pristupi vozilu, 26-godišnjak se oglušio te tvrdio da nije upravljao automobilom. Tijekom opisanog postupanja iz kuće u spomenuto dvorište izašao je osumnjičeni 31-godišnjak te je počeo prijeti policijskim službenicima ubojstvom, tvrdeći pritom da posjeduje pištolj. U tom trenutku policijski službenici uz primjenu sredstava prisile svladali su 31-godišnjaka te ga uhiti. Prilikom opisanog postupanja osumnjičeni 26-godišnjak odgurnu je jednog policijskog službenika te je također zbog napada na službenu osobu, uz primjenu sredstava prisile uhićen i zajedno s 31-godišnjakom priveden u službene prostorije Policijske uprave međimurske.

U opisanom događaju osumnjičenici su lakše ozlijeđeni. Ujedno, jedan od policijskih službenika zadobio je lake tjelesne ozljede.

U srijedu, 23. kolovoza tijekom poslijepodnevnih sati u Pribislavcu, temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, pretražene su prostorije obiteljske kuće i dr. pripadajuće prostorije kojima se koristi osumnjičeni 31-godišnjak. Prije početka pretrage 31-godišnjak je policijskim službenicima predao zračnu pušku, dok pretragom nije pronađeno vatreno oružje za koje je osumnjičeni prilikom  izrečenih prijetnji, tvrdio da ga posjeduje.

Protiv 31-godišnjaka zbog neprijavljivanja zračne puške nadležnom tijelu te time počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici, 26-godišnjak je novčano kažnjen.

Ujedno, protiv osumnjičenog 26-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela napada na službenu osobu te protiv 31-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela prijetnje, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te su potom predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

U prometnoj nesreći u Donjem Vidovcu smrtno stradao 49-godišnji biciklist

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija3.jpg

Protiv 56-godišnjeg vozača traktora zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, podnijet će kaznena nadležnom državnom odvjetništvu te će se predati pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske

Jučer, 23. kolovoza nešto prije 19 sati u Donjem Vidovcu dogodila se prometna nesreća u kojoj je nažalost, smrtno stradao 49-godišnji biciklist.

Upravljajući kolnikom Ulice Augusta Šenoe, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,94 g/kg, 56-godišnji vozač traktora s pridodanom priključkom (cisternom), čakovečkih registarskih oznaka, nije se kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika tako da s obzirom na brzinu kretanja i uvjete prometa te na stanje i osobine ceste (zavoj) ne ugrožava druge sudionike u prometu. Zbog opisane situacije prednjim dijelom traktora udario u prednji dio bicikla kojim je upravljao 49-godišnjak. Biciklist se u opisanom trenutku kretao iz suprotnog smjera te prometnom trakom namijenjenom za vozila iz suprotnog smjera. Nakon udara došlo je do pada bicikliste na kolnik i pregaženja bicikla.

Na mjestu događaja liječnik tima hitne medicinske pomoć konstatirao je smrt 49-godišnjaka, dok je tijelo preminulog prevezeno na Odjel patologije Županijske bolnice Čakovec, gdje će se obaviti obdukcija.
Očevid na mjestu događaja u suradnji s policijskim službenicima Postaje prometne policije Čakovec obavio je zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu.
Provjerama putem evidencija vozila i vozača MUP-a utvrđeno je kako je 56-godišnjem vozaču traktora ukinuta vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova, dok traktor kojim je upravljao u trenutku nesreće nije bio osiguran te je isteklo važenje prometne dozvole.

Zbog obavljanja očevida od 19:30 sati do 23:55 sati za sav promet bio je zatvoren dio Ulice Augusta Šenoe u Donjem Vidovcu te se promet odvijao okolnim ulicama.

Protiv 56-godišnjeg vozača traktora zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, podnijet će kaznena nadležnom državnom odvjetništvu te će se predati pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Smrtno stradali biciklist četvrta je žrtva u cestovnom prometu na području Međimurske županije u 2023. godini.

Tijekom petka pojačani nadzor prometa kroz akciju “Četiri ubojice u prometu”

Akcija je prvenstveno usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom te nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i mobilnih uređaja za vrijeme vožnje

U petak, 25. kolovoza 2023. godine od 11 do 17 sati na području Policijske uprave međimurske provest će se akcija “Četiri ubojice u prometu”.

Aktivnosti iz najavljene akcije prvenstveno će biti usmjerene na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom te nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i mobilnih uređaja za vrijeme vožnje.

Ujedno, tijekom akcije suzbijat će se svako grubo kršenje prometne discipline te ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

 

Radovan Gačal

Glasnogovornik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja