Međimurje Press
Policija

Obilježena 21. godišnjica pogibije Željka Murka

Nakon paljenja svijeća i polaganja vijenaca u Društvenom domu održano je zajedničko druženje izaslanstava i obitelji, gdje su evocirane uspomene na poginulog kolegu

U Mihovljanu je danas (12. veljače 2024. godine) obilježena 21. godišnjica spomena na poginulog policijskog službenika Policijske uprave međimurske Željka Murka, policijskog službenika Policijske uprave međimurske, koji je obavljajući častan policijski posao, nažalost, izgubio život u potjeri za pljačkašem banke u Nedelišću.

Tog tragičnog dana (12. veljače 2003. godine) prije dvadeset i jednu godinu s kolegom Stjepanom Balićem krenuo je u potjeru za razbojnikom koji je neposredno prije opljačkao poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću. Nakon što su ga sustigli u šumarku nedaleko dravskog mosta kod Gornjeg Kuršanca, svirepi i nemilosrdni ubojica iz automatske puške ispalio je hice prema njima i pritom usmrtio Željka.

Željko Murk, rođen je 4. veljače 1970. godine u Čakovcu. U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske zaposlio se 13. ožujka 1991. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je kao prometni policajac u Postaji prometne policije Čakovec. U Domovinskom ratu sudjelovao je u akcijama kod Erduta, Borovog Sela i Tovarnika te vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“ na području Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Odlikovan je Spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljom „Oluja“.

U jutarnjim satima u spomen na njegov hrabri čin i preranu smrt uz Spomen ploču na mjestu pogibije policijskog službenika u blizini Gornjeg Kuršanca, predstavnici Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec, Regionalnog kluba IPA Međimurje i članovi obitelji zapalili su svijeće.

Kasnije su na čakovečkom gradskom groblju, na grob Željka Murka, za nesebičnu požrtvovnost i časno djelo položili su vijence i zapalili svijeće te mu odali počast izaslanstva Policijske uprave međimurske, Međimurske županije, Grada Čakovca, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata – Ogranka Mihovljan, Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Mihovljana, Policijske uprave varaždinske te članovi obitelji. Vijenac i svijeće položeni su i kod Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu.

Molitve kod Željkovog groba te ispred Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu predvodio je vlč. Vjekoslav Vidaček kapelan policijske kapelanije Sveti Franjo Asiški za područje Policijske uprave međimurske.

Kasnije je u Društvenom domu održan skup, gdje su uspomene i sjećanja na našeg Željka Murka evocirali Danijel Mikulić koji privremeno obavlja poslove načelnika Policijske uprave međimurske, Ljerka Cividini gradonačelnica Grada Čakovca te Josip Grivec zamjenik župana Međimurske županije i drugi.

U subotu, 17. veljače 2024. godine s početkom u 10 sati Policijska uprava međimurska, policijska udruga IPA Međimurje – Čakovec, UHVIDR-a Čakovec, općina Nedelišće i Atletski klub Nedelišće, povodom 21. godišnjice pogibelji hrvatskog branitelja i policajca, Željka Murka, organiziraju kros utrku u Gornjem Kuršancu na obali rijeke Drave. Start i cilj će biti kod objekta UHVIDR-e kod jezera na rijeci Dravi u Gornjem Kuršancu, dok je duljina staze 7,5 km.

Pu međimurska

Nenad Risek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja