Međimurje Press
Policija

PU međimurska za dane proteklog vikenda od 25. do 27. kolovoza 2023.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija3.jpg

Evidentirane su četiri prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su četiri prometne nesreće, od čega jedna nesreća s ozlijeđenim sudionicima (dva sudionika lakše ozlijeđena) i tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,
– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod tri vozača, dok je najveća koncentracija od 1,56 g/kg izmjerena kod 21-godišnjeg vozača osobnog automobila, varaždinskih registarskih oznaka. Spomenuti „mladi vozač“ u subotu, 26. kolovoza oko 21:30 sati u Orehovici, upravljao je osobnim automobilom kolnikom Ulice Josipa Slavenskog. Prilikom dolaska do raskrižja s kolnikom Ulice Zrinskih, a koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušao u raskrižje skrećući ulijevo na kolnik Ulice Zrinskih, a da pritom nije propustio sva vozila koja se kreću tom prometnicom. Zbog opisane situacije prednjim dijelom automobila udario je u prednji dio osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je kolnikom Ulice Zrinskih upravljao 23-godišnji vozač. Vozilom hitne medicinske pomoći 23-godišnji vozač automobila, čakovečkih registarskih oznaka i 27-godišnji putnik iz tog vozila, prevezeni su u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđeno da su u nesreći lakše ozlijeđeni. „Mladi vozač“ koji je skrivio prometnu nesreću prekršajno je sankcioniran.

Iznimno važno jer napomenuti kako je proteklog tjedna (od 21. do 27. kolovoza) na području Policijske uprave međimurske evidentirano ukupno 13 prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (osam sudionika zadobilo lake tjelesne ozljede) i pet prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenutih prometnih nesreća tijekom proteklog tjedna utvrđena je kod šest vozača. Najveća koncentracija od 1,94 g/kg utvrđena je kod 56-godišnjeg vozača traktora, koji je u srijedu, 23. kolovoza nešto prije 19 sati  u Donjem Vidovcu skrivio prometnu nesreću s poginulom osobom.

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu. Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu. Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola povećava rizik od izazivanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,5 g/kg postoji dva puta veća mogućnost za izazivanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,2 g/kg ta mogućnost je čak 35 puta veća.  


Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija2.jpg

Evidentirano je pet krađa i jedna teška krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirano je pet krađa te jedna teška krađa. Izdvajamo provalu u vikendicu u Gornjem Kuršancu te krađu bicikla u Kotoribi.

Između 15. i 24. kolovoza u Gornjem Kuršancu, Ulici Zrinskih, nepoznati počinitelj provalio je u vikendicu, odakle je ukrao razni alat te pribor za roštilj. Materijalnu štetu 49-godišnji vlasnik procijenio je na više stotina eura.

U noći s četvrtka na petak (25./26. kolovoza) u Kotoribi, iz dvorišta obiteljske kuće u Ulici kralja Tomislava, nepoznati počinitelj ukrao je MTB bicikl (brdski bicikl). Materijalnu štetu 42-godišnji vlasnik procijenio je na više stotina eura.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Zbog remećenja javnog reda i mira puštanjem glasne glazbe oduzeti zvučnici

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/Oduzeti zvucnici PP CK.jpg

Policijski službenici Policijskih postaja Čakovec, Mursko Središće i Prelog oduzeli su ukupno pet zvučnika

U nedjelju, 27. kolovoza tijekom večernjih i noćnih sati u Kotoribi (Vrtnom naselju), Kuršancu (Ulici Matije Gupca), Paragu te u Orehovici (Murskoj ulici), 18-godišnjak, 20-godišnjak, 27-godišnjakinja, 32-godišnjak i 31-godišnjak, remetili su javni red i mir tako što su pod utjecajem alkohola puštali glasnu glazbu putem zvučnika te time uznemiravali ostale mještane.

Protiv okrivljenika podnijet će se optužni prijedlozi Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu, zbog prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Dvojica mladića osumnjičena za razbojništvo u putničkom vlaku

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/policija natpis.JPG

U putničkom vlaku prilikom vožnje na relaciji Čehovec – Mala Subotica, osumnjičeni su uz prijetnju nožem od mlađeg maloljetnika oduzeli 10 eura

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 20-godišnjak i stariji maloljetnik, počinili kazneno djelo razbojništva.

Naime, sumnja se kako su u četvrtak, 24. kolovoza ove godine oko 18:30 sati u putničkom vlaku prilikom vožnje na relaciji Čehovec – Mala Subotica, uz prijetnju nožem od mlađeg maloljetnika oduzeli 10 eura. U opisanom događaju oštećeni maloljetnik nije ozlijeđen.

Uz kaznenu prijavu podnijetu nadležnom državnom odvjetništvu osumnjičeni 20-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske. Temeljem prijedloga nadležnog državnog odvjetnika sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu, odredila je 20-godišnjaku istražni zatvor u trajanju do mjesec dana te je potom sproveden u varaždinski zatvor.

Tijekom akcije “Četiri ubojice u prometu” ukupno utvrđena 64 prometna prekršaja

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/IMG_2961.JPG

Ujedno, utvrđen je i jedan prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici te jedan prekršaj iz Zakona o obaveznom osiguranju u prometu

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u petak, 25. kolovoza od 11 do 17 sati proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Četiri ubojice u prometu”.

Tijekom akcije ukupno su utvrđena 64 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:
–   14 prekršaja nepropisne brzine kretanja od čega:
– u naselju od 10 do 20 km/h veća od dopuštene – 10 prekršaja,
– u naselju od 20 do 30 km/h veća od dopuštene – dva prekršaja,
– izvan naselja od 10 do 30 km/h veća od dopuštene – dva prekršaja,
– 13 prekršaja nepropisne upotrebe mobitela i drugih uređaja,
– jedan prekršaj upravljanja vozilom za kojega je istekao rok važenja prometne dozvole za više od 15 dana,
– 34 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– jedan prekršaj nekorištenja zaštitne kacige te
– jedan tzv. ostali prekršaj.

Tijekom akcije utvrđen je i jedan prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici te jedan prekršaj iz Zakona o obaveznom osiguranju u prometu.

U Čakovcu mladim rukometašima predstavljeni preventivni projekti

  • Slika /2023/MPCP Čakovec 25082023/MPCP Čakovec (7).JPG
  • Kod sportske dvorane Graditeljske škole uspostavljen je informativni punkt korištenjem Mobilnog preventivnog centra policije, kojeg su posjetili mnogobrojni mladi rukometaši te njihovi treneri i roditelji

    Prošlog petka, 25. kolovoza od 11 do 13,30 sati u Čakovcu, policijske službenice iz Ureda načelnika Policijske uprave međimurska i Policijske postaje Čakovec, mladim sudionicima međunarodnog rukometnog turnira “Pozoj handball cup”‘, predstavile su mnogobrojne preventivne aktivnosti koje se provode na području Međimurske županije.

    Na turniru je sudjelovalo oko 2.500 djece i mladih u dobi od 10 do 17 godina iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Slovačke, Poljske, Bosne i Hercegovine te drugih zemalja Europske unije. Ovu sportsku manifestaciju podržavali su Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Zajednica sportskih udruga Međimurske županije, Međimurska županija, Grad Čakovec i mnogi drugi.

    U neposrednoj blizini sportske dvorane Graditeljske škole uspostavljen je informativni punkt korištenjem Mobilnog preventivnog centra policije, kojeg su posjetili mnogobrojni mladi rukometaši te njihovi treneri i roditelji. Kroz kratke prezentacije podsjetili su na opasnosti zlouporabe droga i alkohola, saznali koje sve opasnosti vrebaju na internetu i raznim društvenim mrežama, naučili kako zaštiti svoj bicikl, automobil, kuću i stan te saznali mnoge korisne preventivne savjete i informacije.

    Tijekom održavanja informativnog punkta svim posjetiteljima podijeljeni promidžbeni materijali Vijeća za prevenciju Grada Čakovca.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja