Međimurje Press
Policija

Vijesti PU međimurske za dane proteklog vikenda od 22. do 24. ožujka 2024. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirano je ukupno sedam prometnih nesreća, od čega  pet s nastalom materijalnom štetom te dvije s ozlijeđenim sudionicima

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je ukupno sedam prometnih nesreća, od čega pet s nastalom materijalnom štetom te dvije s ozlijeđenim sudionicima u kojima su dva sudionika ozlijeđena. Kvalifikacija ozljeda bit će poznata nakon zaprimanja liječničke policije.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, tri prometne nesreće
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće
– ostale greške, dvije prometne nesreće

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana proteklog vikenda utvrđena je kod dvojice sudionika. Najveća koncentracija od 1,96 g/kg utvrđena je kod 23-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je u subotu, 23. ožujka oko 1:40 sati poslije ponoći na parkiralištu kod ugostiteljskog objekta u Novom Selu Rok, izazvao prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom.

U trenutku nesreće osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, skretao je s obilježenog parkirališnog mjesta na pristupnu cestu parkiralištu te se pritom nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu. Uslijed opisane situacije prednjim bočnim dijelom automobila udario je u prednji bočni dio parkiranog osobnog automobila, čakovečke registarske oznake, vlasništvo 41-godišnjaka. Nakon nesreće 23-godišnji vozač s vozilom je napustio mjesto prometne nesreće bez da je o tome obavijestio oštećenog ili policiju.

Brzom reakcijom policijskih službenika Postaje prometne policije Čakovec, svega nekoliko minuta nakon što je skrivio nesreću i napustio mjesto događaja, pronađen je odbjegli vozač te je uhićen i priveden u policijsku postaju.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 23-godišnji vozač kažnjen je novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 1.970 eura, uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u ukupnom trajanju od 9 mjeseci.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /2023/Ilustracije nove Ford/Vozilo na brijegu iznad naselja 1.JPG

Evidentirane su dvije krađe te jedna teška krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije krađe te jedna teška krađa. Izdvajamo tešku krađu u Čakovcu.

U nedjelju, 24. ožujka u ranim jutarnjim satima u Čakovcu, nepoznati počinitelj provalio je u ljekarnu u Ulici Ivana Gorana Kovačića, odakle je ukrao novac. Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko stotina aura.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela teške krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U Draškovcu preventivna akcija “Budi vidljiv, budi siguran”

Cilj je da se kod najugroženijih skupina u prometu podigne svijest o potrebi obilježavanja reflektirajućim materijalom u prometu, a samim time poboljša ukupno stanje sigurnosti u cestovnom prometu

U subotu, 23. ožujka 2024.godine ispred Župne crkve svetog Roka u Draškovcu provedena je preventivna akcija “Budi vidljiv, budi siguran”.

Uz preloškog kontakt policajca Spomenka Gojseka, svojom prisutnošću potporu akciji pružili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, voditelj Odsjeka za gospodarstvo u Gradu Prelogu Željko Poredoš, načelnik Policijske postaje Prelog  Zdravko Kolarić, župnik Župe svetog Roka u Draškovcu Krunoslav Kefelja, kao i drugi župnici Donjomeđimurskog dekanata.

Na informativnom punktu policije postavljenom ispred glavnog ulaza u crkvu u Draškovcu, pristupilo je 100-tinjak vjernika i to pretežito starije životne dobi, kojima su policijski službenici i zaposlenici Grada Preloga skrenuli pozornost na poštivanje zakonske regulative vezane za sigurno i nesmetano kretanje pješaka i biciklista u cestovnom prometu, kao i na obvezu korištenja reflektirajućih materijala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, povodom čega su im i podijeljeni razni reflektirajući promotivni materijali (reflektirajuće prsluci, kape, privjesci i trakice) pribavljeni putem sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, kao i putem Vijeća za prevenciju Grada Preloga. Ujedno, građanima su podijeljeni i edukativni letci Policijske uprave međimurske “Pješaci sigurno u prometu” i “Biciklisti pažnja”.

Ovakvim i sličnim zajedničkom preventivnim aktivnostima želi se kod najugroženijih sudionika u cestovnom prometu (pješaka i biciklista) podići svijest o zakonskoj, ali i sigurnosnoj potrebi obilježavanja raznim reflektirajućim materijalima te prslucima, a time se ujedno doprinosi i poboljšanju ukupnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja