Međimurje Press
PrenosimoŽupanija

Međimurje je perjanica zelenog turizma – spoj biodinamičke proizvodnje i prirode

Na upravo završenom Weekend Food Festivalu u Rovinju upoznali smo mnoge tajne velikih šefova, ali i jedno novo lice Međimurja.

Osim već poznatog međimurskog zelenog kraja, ljubaznih ljudi, prekrasnih delicija, svima poznate međimurske gibanice i mesa iz tibice, Turistička zajednica Međimurja predstavila se i kao destinacija koja može stajati uz bok svjetske gastro i turističke scene.

“Međimurje zaista želi svojim gostima ponuditi izvorne okuse svojih namirnica, koji imaju kratke lance opskrbe, što znači i manji razmak od proizvođača do stola naših restorana”, rekao nam je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice međimurske županije.

“Upravo kroz taj segment biodinamičke poljoprivrede i namirnice, mislimo da je naš prozor u svijet, i da je to pravi brend naše gastronomije u kojoj možemo biti drukčiji od ostalih”, završio je Rudi Grula.

Rudi Grula, direktor TZ Međimurje, foto: Turistička zajednica Međimurja

Ljubičasti batat, kopriva, bučino ulje, heljda sve su to namirnice koje opisuju Međimurje. Za mladog Amosa Novaka, chefa restorana Terbot na Železnoj gori, koji je nedavno osvojio šesto mjesto na svjetskom natjecanju mladih kuhara u Mexico Cityju, najbitnija je kvaliteta namirnice.

“Pokušavam naše lokalne međimurske namirnice unaprijediti i pretvoriti u jela koja još nisu niti otkrivena. Umjesto stalnog ponavljanja istog jela na meniju, ja volim postojeća jela pripremati na malo drugačiji način”, rekao nam je chef Amos Novak.

Chef Amos Novak i voditelj Ribafish, foto: Turistička zajednica Međimurja

Lokalna namirnica uzgojena na eko način već je poznati standard za Međimurje. Međutim, sve češće se spominje biodinamička poljoprivreda i uzgoj hrane koju je utemeljio još davno dr. Rudolf Steiner.

I upravo Međimurci misle da je biodinamička poljoprivreda odgovor za budućnost. U centru Rudolf Steiner s naglaskom na biodinamiku, trude se podići svijest o namirnicama koje su najzdravije i najkvalitetnije.

“Biodinamička poljoprivreda je nadstandard ekološkog načina uzgoja hrane, i kao takva ima drugačiji pristup u proizvodnji. Njezin rezultat je nešto što ima veće kvalitativne vrijednosti i to je ona hrana koju nazivamo živa hrana ili hrana koja je puna vitaliteta. U stvari, to je hrana koja je čovjeku lijek”, rekla nam je Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner.

Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner, foto: Turistička zajednica Međimurja

Ovakav uzgoj utječe i na kvalitetu karakteristične međimurske sorte vina pušipel, koju su posjetitelji imali prilike i kušati na prezentaciji međimurskih vina.

“Naš autohtoni proizvod je vino sorte pušipel, a ponosni smo i na internacionalnu sortu sauvignon, koja je prepoznatljiva baš zato što dolazi iz Međimurja. Naime, mi u Međimurju imamo pogodnu klimu baš za tu sortu. Razlika između klimatskih promjena između dana i noći, odgovara proizvodnji sauvignona te daje odlične rezultate, kao i kod ostalih aromatičnih sorta”, rekao nam je Robert Horvat, predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae.

Foto: Turistička zajednica Međimurja
Lijevo: Robert Horvat, predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, foto: Turistička zajednica Međimurja

Svi koji dosad nisu posjetili međimurski kraj svakako ne bi trebali propustiti taj jedinstveni doživljaj autohtonih jela, izvrsnih i nagrađivanih sorti vina i prekrasnog zelenog podneblja. Možda je to baš vaša sljedeća vikend destinacija i vjerujte, neće vas razočarati.

Izvor: https://n1info.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja